4 verwarmende herfstrecepten
Vallende bladeren, kortere dagen, temperaturen die beginnen te zakken. Dat betekent maar één ding: de herfst is aangebroken. Deze gezellige tijd roept op om fijn met anderen te koken. En welke gerechten zijn beter dan deze 4 herfstige recepten die je zeker en vast zullen opwarmen.
Follow Nathalie Balsing's board Fall Party Recipes & Decoration Ideas on Pinterest.
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken." Marokkaanse muskaatpompoen soep met geitenkaas
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ingrediënten (voor 4 personen)
Kooktijd: 1 uur
Voor de soep:
- Een volledige bol look
- 2 el kokosolie
- 1 rode peper, fijngesneden
- 4 kopjes muskaatpompoen, gepeld en in blokjes
- 1 tl pik ante currypoeder
- 1tl gerookte paprika
- ½ tl komijn
- ½ tl kaneel
- ½ tl cayenne peper
- ½ tl verse tijm, fijngehakt
- 400 ml kokosmelk, volle of halfvolle
- 2 kopjes vegetarische bouillon
- zout en peper
Voor de topping:
- 120 gram verse geitenkaas
- ruw gehakte koriander en pistachenoten
- Zaadjes van een granaatappel
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de bol look totdat alle teentjes zichtbaar zijn. Doe wat olijfolie op de teentjes en vouw ze in aluminiumfolie. Rooster ze voor 45 minuten tot ze mooi goudbruin en zacht zijn. Laat ze enkele minuutjes afkoelen, haal de look uit zijn schil en prak alles goed plat.
Vervolgens zet je een grote pot met kokosolie op een zacht vuurtje. Doe rode peper bij en laat samen 3 tot 5 minuutjes sudderen. Voeg dan de muskaatpompoen, curry poeder, gerookte paprika, komijn, kaneel, cayenne en tijm toe. Kruid met zout en peper en laat weer even rusten voor 5 minuutjes. Voeg dan de kokosmelk toe en vegetarische bouillon. Breng de soep aan de kook voor enkele minuutjes. Zet de deksel op de pot en laat de inhoud 25 minuten sudderen. Eens de pompoenmuskaat zacht genoeg is, voeg de geroosterde teentjes look en verkruimelde geitenkaas toe aan de soep. Haal de pot van het fornuis en mix alles samen.
Bij het opdienen, schenk de soep in een mooie kom en werk het af met wat koriander, fijngehakte pistachenoten en verkruimelde geitenkaas. Voeg er nog wat pomgranaat zaadjes aan toe en it’s ready!
Kip Tikka Masala
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)
Kooktijd : 1 uur 30
Voor de kip tikka:
- ½ tl komijn
- ½ tl koriander
- ½ tl cayenne peper
- 1 tl zout
- 1 kg kippenborsten, zonder vel en ontbeend
- 1 kop volle yoghurt
- 2 tl plantaardige olie
- 3 – 4 teentjes look, fijngesneden
- 1 tl geraspte gember
Voor de masala saus:
- 3 tl plantaardige olie
- 1 dikke ui, in blokjes gesneden
- 3 – 4 teentjes look, fijngesneden
- 2 tl geraspte gember
- 1 serranopeper, zonder zaadjes
- 1 tl tomatenpasta
- 1 tl garam masala ( kruidenmix)
- ¼ tl cayenne peper
- 00 gram geplette tomaten ( ongeveer 1 blik)
- 2 tl suiker
- ½ tl zout
- 2/3 kop volle room
- ½ kop fijngehakte koriander
Begin eerst met de kip, want daar steekt wat voorbereiding in. Neem een kleine kom en doe de komijn, koriander, cayenne en zout in. Dep de kippenborsten met beide kanten goed in de kruidenmix. Plaats het kip op een bordje, sluit deze goed af met plastic folie en laat deze rusten in de koelkast voor een uurtje. Nu neem je een grote kom voor de yoghurt mix. Om deze te maken meng je de yoghurt, olie, look en gember samen. Deze zal je pas later nodig hebben voor de kip.
Nu gaan we starten met de saus. Verwarm olie in een braadpan tot het begint te sudderen. Voeg dan de fijngehakte ui toe tot het mooi goudbruin ziet. Dan is het tijd om de look, gember, serranopeper, tomatenpasta, cayenne en garam masala erbij te doen. Roer goed samen voor ongeveer 3 minuten. Voeg hierna de geplette tomaten, suiker en zout toe en breng de saus aan de kook. Laat het geheel op een laag vuurtje rusten, terwijl je af en toe in de pot roert. Na een kwartiertje voeg je room toe en laat je het weer even sudderen. Na een paar minuutjes mag de pan van het vuur en even rusten.
Terwijl de saus aan het rusten is, gaan we de kip klaarmaken. Neem de kippenborsten uit de koelkast en dip deze in de yoghurt mix totdat ze langst beide kanten goed bedekt zijn. Pak een bakplaat in met aluminiumfolie en leg de kip op een rooster op de bakplaat. Laat de kip vervolgens bakken in de oven totdat je een lichtbruine korst ziet verschijnen. Dit zou ongeveer 10 tot 18 minuutjes duren en halverwege het bakken draai je de kippenborsten eens om. Haal ze uit de oven, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in de saus. Voeg de koriander toe, kruid het geheel af en serveer je heerlijke tikka masala met wat basmati rijst.
Salade van verse geitenkaas en roodlof met vijgen
Ingrediënten (voor 6 personen)
Kooktijd: 1 uur 15
- 5 grote sjalotten
- ¼ kop extra-virgin olijfolie ( olie van de eerste pers)
- 1 el ongezouten boter
- 1 tl zout peper
- 250 gram verse geitenkaas
- 6 rijpe vijgen
- 1 kleine roodloof
- ¼ kop peterselie
- 2 el citroensap
- 1 tl donkere honing uitgedund met 1 tl water
Snij de sjalotten in de lengte en snij deze in brede keilen (of halve maantjes). Verwarm een antikleefpan en doe de 2 tl olie en boter erin. Wanneer de boter er schuimig uitziet, doe je de sjalotten erbij. Kruid af met ½ tl zout en een beetje peper. Zet het vuur wat zachter, laat de sjalotten een kwartiertje bakken en meng regelmatig. Nu zet je het vuur heel laag en laat de sjalotten koken terwijl je elke 2-3 minuten roert. Herhaal dit totdat alles gekarameliseerd is. Dit duurt ongeveer 15 tot 25 minuten. Klaar? Dan plaats je alles op een bord om af te koelen.
Vervolgens begin je met de geitenkaas op te rollen in plastic folie. Draai de uiteindes van de plastic rolletjes dicht en rol het heen en weer op het keukenblad. Zo krijgt de kaas een ronde vorm. Snij de vijgen in halve kwartjes, leg de open kant naar boven en kruid met ½ tl zout, peper en 1 el olie. Snij de roodloof in dikke stukken van een centimeter in de lengte en doe ze in een grote kom. Meng de gekarameliseerde sjalotten, peterselie en zout en peper onder. Doe wat citroensap, 1 tl olie en 2 ½ tl donkere honing over de salade. Meng alles goed onder elkaar.
Haal de geitenkaas er weer bij en verwijder de plastic folie. Snij de kaas in rondjes van een centimeter dik. (Als je liever de geitenkaas over je salade wil verkruimelen, kan dat ook.) Werk af met wat peper. Plaats de roodloof salade op een mooi bord en plaats de vijgen ertussen. Leg de geitenkaas op de salade en werk af met een beetje honing en olie.
Toffee brownies met amandelen en grof zeezout
Ingrediënten (voor 24 brownies)
Kooktijd: 45 minuten
-
1 kop ongezouten boter
-
2 ¼ kopjes suiker
- 1 ¼ kopjes cacao
- 1tl bakpoeder
- 1tl zeezout
- 1 el vanille extract
- 4 eieren
- 1 ½ kopjes bloem
- 1 ½ kopjes semi-zoete chocolade stukjes
- 1 ½ kopjes toffee stukjes
- 1 kop grof gehakte amandelen met zeezout
- extra zeezout
Verwarm de oven tot 180°C en vet een grote bakplaat in, maar plaats deze nog niet in de oven. Vervolgens neem je een middelgrote pan waar je de boter in laat smelten op een zacht vuurtje. Voeg de suiker toe, roer tot het goedje blinkt en haal het dan van het vuur. Let op: laat het niet koken! Eenmaal van het vuur, doe je de cacao, bakpoeder, zeezout en vanille extract erbij. Je roert eens goed en dan komen de eieren erin. Roer nu tot alles smeuïg is en voeg dan de bloem, chocolade stukjes en 1 kopje toffee toe.
Giet het beslag in de ingevette bakplaat. Besprenkel gelijkmatig de overgebleven toffee en amandelen over het brownie beslag ( en wat extra zeezout als je dit wil). Laat het beslag 30 minuten in de oven of controleer de gaarheid met een prikker. Als ze klaar zijn, haal je ze uit de oven, laat je het afkoelen en verdeel je het beslag in gelijke vierkantjes. Smullen maar!