“Vegans are better lovers”: zo luidt de naam van het nieuwste kookboek van vegan experte Viviane Van Dyck. In haar boek legt ze uit hoe je lekker en plantaardig eten bereidt aan de hand van 69 originele recepten. Bovendien zijn de gerechten niet alleen lekker, ze helpen je ook om een gebalanceerde levensstijl aan te houden en je fysieke en mentale gezondheid een boost te geven. Een greep uit Viviane’s creaties: currysalade met geroosterde bloemkool, sushisandwiches, Japanse groentenpannenkoekjes,… Het ene recept is nog lekkerder dan het andere, maar we zijn er toch in geslaagd er onze 4 favoriete recepten uit te selecteren: watertanden gegarandeerd.

1. Quesadilla’s met tomatensalsa

4 personen • 30 minuten • glutenvrij als je glutenvrije wraps gebruikt

Deze quesadilla’s zonder kaas smaken net zo lekker als de real deal en zijn übersmeuïg. Je kan met ongeveer dezelfde ingrediënten trouwens ook een hele lekkere pizza maken. Besmeer een wrap met de zongedroogde-tomatencrème en beleg met ui, artisjok, olijfjes… Bak 8 minuten in de oven op 220 °C en werk af met verse basilicum of rucola en pikante olie. Smakelijk!

Viviane Van Dyck kookboek

Ingrediënten 

  • Voor de quesadilla’s
    • 250 g zongedroogde tomaten
    • 150 g tofoe, goed uitgelekt
    • Optioneel: (kruiden)zout, azijn, rijststroop
  • Voor de tomatensalsa
    • 420 g gekleurde kerstomaatjes, in kwartjes of schijfjes
    • 1½ el ume-su of citroensap met een snuifje fijn wit zeezout
    • 1 el olijfolie
    • 1 teentje look, geperst
    • 1 klein of ½ groot sjalotje, versnipperd
  • Ook nog nodig
    • 6 kleine of 4 grote wraps
    • Handvol rucola
    • Neutrale zonnebloemolie om te bakken

Bereiding

  • Mix de tofoe en de tomaatjes tot een smeuïge crème met eventueel nog een paar stukjes.
  • Proef en breng nog wat meer op smaak met een snuifje (kruiden), zout, een geutje azijn of een lepeltje rijststroop als het wat zuurder of zoeter mag. De ene gedroogde tomaat is de andere niet…
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Besmeer de wraps voor de helft met zongedroogde-tomatencrème en verdeel de rucola hierover.
  • Bak aan weerskanten krokant in de pan en leg ze dan nog 10 minuten in de oven.
  • Serveer met de tomatensalsa.
  • Voor de tomatensalsa
    • Meng alle ingrediënten en laat even rusten.

2. Groentecurry met gepimpte rijst

4 personen • 40 minuten • glutenvrij

Niks schreeuwt meer comfortfood dan een smeuïge curry boordevol groenten, waar je je rijst in kan drenken en van kan blijven eten. Als je dit serveert, dan voel je het tot in je tenen: life is good!

Viviane Van Dyck kookboek

Ingrediënten 

  • Voor de groentecurry
    • 4 el zonnebloemolie
    • 160 g ui, fijngesneden
    • 15 g rood pepertje, fijngesneden
    • 2 g mosterdzaad
    • 2 stengels citroengras, opengeklapt
    • 4 limoenblaadjes
    • 1¼ tl kurkuma
    • ½ tl korianderpoeder
    • ½ tl tikka-masalakruiden
    • ½ tl komijnpoeder
    • 200 g zoete aardappel, in kleine blokjes
    • 80 g wortel, in schijfjes
    • 150 g tomatenblokjes
    • 400 ml kokosmelk
    • ½ el fijn wit zeezout
    • 75 g broccoli, in roosjes
    • Kleine handvol verse koriander, fijngesneden
    • 2 tl limoensap
  • Voor de gepimpte rijst
    • 1 el neutrale sesamolie
    • ½ cup geraspte kokos
    • 1 cup volkoren basmatirijst, gewassen
    • 2 cups water
    • Snuifje fijn wit zeezout
    • 2 lente-uitjes, in fijne schuine reepjes
    • ¼ rood pepertje, fijngesneden
    • ¼ cup geroosterde, gezouten pinda’s

Bereiding 

  • Voor de groentecurry
    • Verwarm de olie en stoof de ui met het rode pepertje, het mosterdzaad, het citroengras, de limoenblaadjes en de droge kruiden gedurende 5 minuten.
    • Voeg de zoete aardappelblokjes, wortelschijfjes en tomatenblokjes toe en stoof 10 minuten.
    • Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook, laat 10 minuten sudderen.
    • Voeg de broccoliroosjes toe en laat nog 5 minuten sudderen.
    • Werk af met de verse koriander en het limoensap.
    • Serveer met de gebakken rijst.
  • Voor de gepimpte rijst
    • Verwarm de olie en rooster de geraspte kokos lichtbruin.
    • Verwijder de kokos en doe de rijst in de pan, voeg het water toe en breng aan de kook. Voeg het snuifje fijn wit zeezout toe en laat de rijst nog 30 minuten sudderen op een laag vuurtje onder een deksel.
    • Meng de gebakken, geraspte kokos en de lente-ui, het rode pepertje en de pinda’s onder de rijst. Smakelijk!

3. Noedelsoep met miso

4 personen • 30 minuten • glutenvrij

Misosoep is niet zomaar een soep. Misosoep is zoals de oersoep van waaruit het leven op aarde is ontstaan: mineraalrijk en vol goeie bacteriën. Wil je een lang en gezond leven op onze planeet doorbrengen? Dan is misosoep eten een goed en smakelijk idee!

Viviane Van Dyck kookboek

Ingrediënten 

  • 3 gedroogde shiitakes
  • 3 el gedroogde daikon
  • 270 g brede, platte rijstnoedels
  • 2 el neutrale sesamolie
  • 2 uien, in blokjes
  • Snuifje fijn wit zeezout
  • 1 wortel, in blokjes
  • 3 stengels selder, in blokjes
  • 1 kleine venkel, in blokjes
  • ¼ kleine, groene pompoen, in blokjes
  • 2,25 l water of groentebouillon
  • 2 el witte miso
  • 1 tl wakamevlokken
  • 1/3 verse daikon, in halvemaantjes
  • 6 bladeren Chinese kool, in reepjes
  • 1 handvol sojascheuten
  • 2 el sap uit fijngeraspte gember
  • 4 el gerstmiso
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 el zwart sesamzaad, geroosterd

Bereiding

  • Week de shiitakes 20 minuten in lauw water, houd het weekwater
    bij, verwijder de harde steeltjes en snijd de hoedjes in reepjes.
  • Week de gedroogde daikon 20 minuten in lauw water, giet het weekwater weg en snijd de daikon fijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel goed af en verdeel alvast over 4 grote soepbowls. Verwarm de olie in een pot en stoof de ui aan. Voeg een snuifje fijn wit zeezout en de wortel, selder, venkel en groene pompoen toe. Stoof tot ze mooi beginnen te glanzen en al een beetje gaar zijn.
  • Voeg de (zelfgemaakte) bouillon, het weekvocht van de shiitakes en de witte miso toe en breng aan de kook.
  • Voeg de fijngesneden shiitake, gedroogde daikon en wakame toe. Laat sudderen tot de andere groenten gaar zijn.
  • Voeg tot slot de verse daikon, Chinese kool en sojascheuten toe en zet het vuur uit.
  • Los de miso in een apart kommetje op in wat heet soepvocht. Voeg samen met het gembersap toe aan de soep. Laat even ‘wolken’.
  • Proef de soep en breng eventueel op smaak met miso, shoyu en/ of wat zout en werk af met de fijgesneden lente-ui en het zwart sesamzaad.
  • Serveer de soep in de soepbowls waar je al eerder de noedels
    over verdeelde

4. Japanse groentenpannenkoekjes

10 pannenkoekjes • 20 minuten actief • 30 minuten passief • glutenvrij

Ken je die kokospoffertjes die je in Thailand overal langs de weg kan kopen? Krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen! Deze pannenkoekjes hebben dezelfde hemelse consistentie. Bovendien hebben ze ook een medicinale werking, want yam regelt een ideale verhouding tussen oestrogeen en progesteron en helpt zo bijvoorbeeld PMS- en (pré-)menopauze-klachten bestrijden. Bij deze heb je het ideale excuus om er nog eentje te nemen.

Kookboek Viviane Van Dyck

Ingrediënten 

  • Voor de pannenkoekjes
    • ½ cup geraspte yam
    • 1/8 wittekool, fijngeraspt
    • 1 lente-ui, wit en groen fijngesneden
    • 2 el arrowroot of maizena
    • 1½ tl kruidenzout
    • Flinke draai van de pepermolen
    • Sesamolie om te bakken
  • Voor de dressing van veganaise
    • ½ cup veganaise
    • 2 el plantaardige melk of 1 el ume-su
    • Optioneel: kruidenzout

Bereiding

  • Voor de pannenkoekjes
    • Meng alle ingrediënten en zet een halfuur in de ijskast.
    • Verwarm de olie in een anti-kleefpannetje.
    • Neem voor 1 pannenkoekje 1 eetlepel van het beslag.
    • Bak 3 pannenkoekjes per keer. Draai ze pas om als de onderkant krokant en bruingebakken is. Bak ook de andere kant krokant. Ze blijven smeuïg in het midden.
    • Serveer met onderstaande dressing.
  • Voor de dressing van veganaise
    • Meng de veganaise met de plantaardige melk of ume-su en proef. Als je het wat zouter wil, is kruidenzout een goed idee.

Tip: ook koud zijn ze erg lekker!

 

 

‘Vegans are Better Lovers’ door Viviane Van Dyck,
27,50, bij Borgerhoff & Lamberigts.
Koop het hier.

Meer om van te smullen:

Openingsbeeld: Pieter D’Hoop / Receptbeelden: Gilles Draps / Ontwerp cover: Dog & Pony