Antwerpen staat bekend als de modestad van België, maar bij al dat shoppen hoort ook een lekker aperitiefje, lunch of diner. Feeling zocht voor jou 18 trendy én lekkere restaurants in hartje Antwerpen.

23 x hippe en lekkere restaurants in Antwerpen

1. Veranda

In de opgewaardeerde oude slachthuisbuurt in Antwerpen Noord ligt het industrieel gezellige, maar upscale restaurantconcept van Davy Schellemans. De chef werkt uitsluitend met seizoensgebonden en lokale producten én met een vast menu – al dan niet met aangepaste wijnen. Wie het liever op een iets meer casual wine & dine-ervaring houdt, kan op een verloren avond zonder reserveren een plekje proberen te bemachtigen in het walk-in-gedeelte van de stek: ook daar kan je genieten van een volledig menu zo je wil, maar à la carte een keuze maken uit één of meerdere gerechtjes op de kaart is er ook een optie. Hoogstaande gastronomie, maar dan in een toegankelijk en modern urban jasje.

Veranda, Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen 

2. BÚN

Streetfood is waar echte foodies vandaag naar op zoek zijn. In Antwerpen vind je verschillende restaurants die dit aanbieden, BÚN is er daar eentje van. Hun specialiteit is Vietnamees streetfood met loempia’s, noedels en andere verse producten. Huibrecht Berends, vroeger chef bij Pure C, en Hao Truong bundelen hun vakmanschap in dit lekkere restaurant in Antwerpen. Meer zin een quick bite of een lunch: dan kan je sinds enige tijd ook terecht bij het kleinere zusje van Bún op de Sint-Jorispoort: Little Bún.

BÚN, Volkstraat 43, 2000 Antwerpen. Little Bún, Sint-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen. 

3. Le John

In de prachtige Art Deco-gebouwen van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen ligt het luxueuze restaurant The John. Op het menu zowel Franse als Italiaanse specialiteiten met gastronomische inslag: wat dacht je van burrata met witloof, porchetta en gakarameliseerde ajuin als voorgerecht,  risotto met eekhoorntjesbrood en wintertruffel als hoofdgerecht en nog een stukje tarte tatin met room als dessert?

Le John, Kasteelpleinstraat 25, 2000 Antwerpen

4. Sumac

A night out in Beirut, dat is wat de eigenaars van Sumac, het Libanese street food-restaurant op het Antwerpse zuid je willen laten beleven. Op de menukaart dan ook vooral Midden-Oosters getinte gerechten met kruidige specerijen. Van huisgemaakte hummus, tot op de barbecue geroosterde aubergine met tahini en traag gegaarde lamsribbetjes met Libanese chimichurri, letterlijk alles is er een aanrader. Leuke extra: de fingerfood-porties zijn bedoeld om te delen. Naast zuiders eten, ook een paar kruidige cocktails en een selectie Midden-Oosterse wijnen in de aanbieding.

Sumac, Vrijheidstraat 61, 2000 Antwerpen. 

5. August

Sinds kort heeft Het Antwerpse Groen Kwartier er weer een nieuwe gastronomische hotspot bij: vlak langs tweesterrenrestaurant The Jane en de urban hippe zaakjes van het PAKT-district, ligt August. In het majestueuze kader van een gerenoveerde augustijnse kloosterkapel kunnen liefhebbers van de verfijndere keuken genieten van de kookkunsten van ‘geestelijke vader’ en topchef Nick Bril. Wie wil gaan voor een totaalervaring, kan meteen ook blijven slapen trouwens, want naast een restaurant en bar, is August ook nog een hotel. Het gebouw waarin de stek gevestigd is, werd verleden jaar trouwens genomineerd voor de titel ‘Het Schoonste Gebouw 2019’: reden te meer om in 2020 toch maar dringend dat tafeltje te boeken!

August, Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerp

6. Hümm

Bij de relatief nieuwe tweede uitvalsbasis van Hümm – House of Hummus, op de gemoedelijke Dageraadplaats is het erg aangenaam vertoeven op een rustige zondag of doordeweekse middag. Het interieur is een mix van Scandinavisch met een tikje industrieel en een snuifje boho gezellig. Ook de pure gerechtjes op de kaart bouwen mee aan de totaalervaring: een heerlijk simpel, maar mooi bordje gegrilde aubergine, een fijn gedresseerde salade op basis van tomatensalsa en almond latte on the side. Need we say more?

Hümm – House of Hummus, Dageraadplaats 33, 2018 Antwerpen. 

7. September

Wie graag ruw, maar verfijnd wil dineren in een intieme setting en in beperkt gezelschap, moet bij September zijn. De kleine food hotspot in hartje Borgerhout zet volledig in op een lokale en pure keuken. Omdat de eigenaars een voorkeur hebben voor seizoensgebonden producten, durven de eigenzinnige, maar nooit nodeloos gecompliceerde gerechten op de menukaart als eens variëren. Wat je kan verwachten? Stoofpotje van Pulpo, een bordje ceviche met citroen of een traditioneel bordje met aardappelpuree en kabeljauw misschien.

September. Lokaal, Vinçottestraat 36, Borgerhout.

8. Yalla Yalla

Vrij nieuw onder de zon is Yalla Yalla, de Midden-Oosterse foodbar op de hoek van het kleurrijke en gezellige Tramplein (recht tegenover de Draakplaats) in Zurenborg. Op de kaart daar? Veel Libanees Geïnspireerde mezze’s, de ‘beste falafel van ‘t Stad’ en een hele reeks eigenzinnige cocktails. Voor de leuke bediening en de sfeer aan tafel alleen al het bezoeken waard. 

Yalla Yalla, Tramplein 2, 2600 Berchem. 

9. Orso

Bij Orso pizzeria staat effectief alleen maar pizza op het menu, maar dan wel échte Italiaanse toppers. Naast een paar niet te versmaden klassiekers – zoals de Margherita en de Bufalina, staan er vooral eigenzinnige pizza’s met karakter op het menu: stuk voor stuk is de samenstelling vrij eenvoudig en puur, maar nooit alledaags. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Napoli, yellow is bello‘ met gerookte buffelkaas, gele kerstomaatjes en kurkuma of de ‘Zucca e funghi‘ met pompoen en bospaddestoelen.

OrsoGrote Beerstraat 46 I, Antwerpen 2018 

10. Fiskebar

Liefhebber van alles wat uit de zee komt én van ingrediënten uit het hoge noorden? Dan moet je bij de hippe vis- en wijnbistro Fiskebar op de Marnixplaats zijn. De trendy bar met gezellige Scandinavisch en lichtjes industrieel interieur werkt uitsluitend met Europese vis- en schaaldieren. Verse en pure smaken staan voorop. Duurzame en seizoensgebonden producten en elegante bordjes ook.

Fiskebar, Marnixplaats 11, 2000 Antwerpen. 

11. L’Epicerie du Cirque (Under the Palm Trees)

Ook vooral pure en verfijnde gerechten op je bord bij L’épicerie du Cirque “Under the Palm Trees”. Chef Dennis Broeckx tovert de meest verrassende, maar oprechte creaties op basis van streek- en seizoensgebonden producten uit zijn potten. De inspiratie is Vlaams, maar elk gerecht op de kaart werd van een hoogstpersoonlijke en gastronomisch hoogstaande signature twist voorzien.

L’épicerie du Cirque (Under the Palm Trees), Volkstraat 13, 2000 Antwerpen. 

12. Overzee

Wie verzot is op de Zuid-Oost Aziatische keuken, moet zeker eens binnen springen bij Overzee. Op het menu niet alleen de bekende toppers als huisgemaakte dim sums of groene en rode curry’s, ook meer écht traditionele gerechten die in het westen nog niet zó wijdverbreid zijn, kan je er ontdekken. Wat dacht je van een sappige stukje ‘Moo grob’ – oftewel krokant buikspek – of ‘Pla Manao’ – gestoomde zeebaars met limoen?

Overzee, Dageraadplaats 7-8, 2018 Antwerpen 

13. Camino

Nog meer de hippe Aziatische toer op kan je bij Camino. Het gezellige zaakje op het Antwerpse Munthof specialiseert zich in Koreaanse comfortfood. De kaart is niet héél uitgebreid, maar alles wat je erop kan vinden is dan weer wel absoluut de moeite waard. Van de gegrilde aubergine met sesamzaadjes tot Porkbun met kimchi en quochuang en de banana cream pie als dessert: het smakenpalet bij Camino zit goed.

Camino, Muntstraat 4, 2000 Antwerpen

14. Zagreb

De authentieke Kroatische keuken ontdekken met zicht op het water van het Kattendijkdok, dat doe je bij Zagreb: het Mediterrane restaurant waar Vincent Banic achter het kookvuur staat. Samen met zijn team brengt hij er traditionele gerechten uit zijn land van herkomst. Specialiteit van het huis? Vis en vlees op de houtskoolgrill.

Zagreb, Londenstraat 6, 2000 Antwerpen. 

15. Gå Nord

Gå Nord is een van de nieuwere aanwinsten van het oude koetshuis van Park Spoor Noord. Zoals de naam van de stek al aangeeft leggen bezielers Nikolaj Kovdal en Sven Wille de klemtoon vooral op de keuken – en op de zuivere, maar gezapige levensfilosofie – van het hoge noorden. Maar ook een paar Oosterse wabi-sabi invloeden krijgen een plek.

Gå Nord, Hardenvoort 5, 2060 Antwerpen. 

16. Standard

Ook bij Standard op de vibrerende PAKT-site is het al pizza wat de klok slaat, maar dan wel ‘gezonde pizza’. Als bodem voor hun creaties gaan de chefs bij Standard steevast voor een gezonder en lichter verteerbaar zuurdesemdeegje. Ook voor de toppings van hun pizza’s ziet de hippe tent het liever ecologisch en healthy: zo werken ze zoveel mogelijk met biologische onbespoten groenten en kruiden vanop de groendaken van de Pakt-site en gaan ze ook voor de rest van hun ingrediëntenlijst voor seizoensgebonden en lokaal.

Standard, Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen

17. Bistro Estelle

Bij Bistro Estelle ligt de nadruk op wereldkeuken: eerlijk, artisanaal met sterke smaken en verse ingrediënten. Voor wie een idee wil krijgen van de look & feel van de stek: de eigenaar van deze gemoedelijke nieuwkomer in Borgerhout was tevens een van de voormalige eigenaars van Caravan op het Antwerpse Damplein. De kaart is klein, maar bijzonder. Met de samenstelling ervan wil Bistro Estelle vooral mooi aansluiten bij de de multiculturele atmosfeer van de buurt waarin het ligt. Onder meer op de kaart: Vegan Tonkotsu Style Ramen en een pittige Mexicaanse stoofschotel met rijst.

Bistro Estelle, Laar 10, 2140 Antwerpen

18. Pilar

Een eclectische plek waar je kan slapen, werken, winkelen… en eten: dat is wat Restaurant Foodbar Hotel Pilar wil zijn. Op je bord in de foodbar vooral hippe en eigentijdse creaties met kwaliteitsvolle en lokale ingrediënten die variëren naargelang het seizoen. Leuke extra: het historische pand wordt opgefleurd door tal van kleurrijke meubels met vintage invloeden, wat het geheel een bijzonder creatief en artistiek sfeertje meegeeft.

Pilar, Leopold de Waelplaats 34, 2000 Antwerpen. 

 

19. Lewis: heerlijk rendez-vous

Bij Lewis dineer je op hoog niveau in een stoer, eigentijds decor. Het interieur, met veel
neon en rood licht, is een subtiele verwijzing naar de vroegere functie van dit voormalig rendez- voushotel. Chef Thomas Snijders omschrijft zijn eigen keuken als ‘puur en ruw’, met een grote focus op het seizoen. Een adres waar je nauwelijks slechte kritieken over leest.

Schildersstraat 25, meer info op lewis-antwerp.be

 

20. Bistrot Du Nord: bon appetit!

Een ‘bistro’ op sterrenniveau waar je je meteen in Parijs waant. In een uitgekiend, sober
decor geniet je van klassieke gerechten uit de Franse keuken. Geen moderne tierlantijntjes, maar ‘echt’ eten. Chef Michaël Rewers doet trouwens alles zelf, van de bouillon trekken tot de paté bereiden. De feilloze service wordt verzorgd door zijn partner, Caroline Stasseyns.

Lange Dijkstraat 36, meer info op bistrotdunord.be

21. The London: de wereld op je bord

The London wordt gerund door het koppel Tommy Cavaliere (ex-souschef ’t Zilte) en
Thalissa Kraus. Ze maakten een grote wereldreis, waarbij ze de San Pellegrino World 50 best als leidraad gebruikten. Daarna openden ze hun eigen restaurant op ’t Eilandje, waarin al hun ervaringen werden gebald. Je aperitieft in de stijlvolle lounge, waarna je ofwel op het terras – met uitzicht op Het Havenhuis – of binnen in het elegant ingerichte restaurant mag plaatsnemen voor vooral streetfood in een gastronomische versie en met lokale ingrediënten.

Amsterdamstraat 34-36, meer info op thelondon.be

 

22. Fiera: grootstedelijk

Een locatie die decennialang verborgen bleef, maar dit jaar eindelijk opnieuw in alle pracht en glorie werd voorgesteld: de gerenoveerde Handelsbeurs waar Fiera is ondergebracht. Wie hier binnenstapt, waant zich in een grootstad als New York. Niet alleen door het imposant grote pand, maar zeker ook door de menukaart die op een verfijnde manier invloeden uit de hele wereld samenbrengt – van een decadente Russische salade met kaviaar tot een sensuele linguine met kreeft. Bij het restaurant hoort trouwens ook een gezellig bargedeelte.

Lange Nieuwstraat 14, meer info op fiera.be

23. Atelier Maple: puur en op punt

Bij Atelier Maple word je ontvangen in een betoverend mooi art-decopand. In enkele jaren tijd wist chef Timothy Tynes hier een enthousiast, vast publiek op te bouwen. Als een bezetene puurt hij smaken uit en gaat hij voor echte diepgang. Bij hem en zijn vriendin, gastvrouw Lynn van Vaerenbergh, val je van de ene verrukking in de andere. In de eigentijdse keuken van Timothy komen echo’s door van zijn Indonesisch-Canadese afkomst.

Karel De Preterlei 210, meer info op ateliermaple.be

Meer tips in Antwerpen: