Hoera, eindelijk kunnen we onze vrije zaterdagen weer opleuken met een overheerlijke brunch met vrienden in ‘t stad. Bij welke zaakjes wij alvast een tafeltje reserveren voor onszelf en onze bubbel? Deze topadresjes voor een brunch in Antwerpen komen alvast in aanmerking.

15 x brunch in Antwerpen

1. Butcher’s Coffee

Voor een uitgebreide, hartelijke brunch zoals je die ook zou vinden in een hippe stek in hartje Soho, moet je bij Butcher’s Coffee zijn. De look & feel van de Antwerpse koffie- en lunchbar komt namelijk perfect overeen met de sfeer in de hierboven vermelde alternatief hippe buurt in Londen. En de menukaart? Die doet dat eigenlijk ook. De enige moeilijkheid hier: ga je voor een stapel overheerlijke Buttermilk Pancakes met maple syrup (en zo je wil: spek) of ben je toch meer fan van een slow cooked hammetje met Eggs Benedict?

Waar? Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen

2. Copper

Copper is zo’n adresje waar je maar één keer geweest hoeft te zijn en het staat meteen op je favorietenlijstje. Ontbijten, brunchen, lunchen of in de namiddag taart eten: aan jou de keuze.

Waar? Belegstraat 80, 2000 Antwerpen 

3. Kloonies

Als er een plek is die alles in huis heeft voor een geslaagde brunch in Antwerpen, dan is het wel Kloonies in de Kloosterstraat. Het menu doet je zonder twijfel watertanden: eitjes, homemade yoghurt bowls, gegrilde sandwiches, croissants en home made gebak of zelfs een lekkere salade. De bruisende sfeer en het gezellige terrasje achterin maken het af. Dit is een topadres om te brunchen in Antwerpen.

Waar? Kloosterstraat 183, 2000 Antwerpen 

4. Caravan

Met stip één van de brunch- en lunchplekken met het zachtste en mooiste interieur van heel Antwerpen is Caravan. Strijk neer aan een van de lange houten tafels of in een retro lounge stoel met een krant en doe je tegoed aan een bowl havermout met kaneel & notenmix, een lekker wentelteefje van chocoladenbrood, een open wrap met oosterse hummus of frittata met tomaat en Parmezaan.

Waar? Damplein 17, 2060 Antwerpen

5. Barnini

In Barnini geniet je van de beste bagels en zelfgemaakte iced tea met heerlijke smaken en kruiden. Drink cappuccino’s met witte chocolade en gember of een Luxuria (cappuccino met frambozenchocolade, slagroom en vanille). Hun nieuwste topper: Oreocake en Oreo cupcakes. Smullen!

Waar? Oude Vaartplaats 10, 2000 Antwerpen 

6. Hümm

Ook bij Hümm is het bohemian interieur absoluut een van de grootste troeven. Daarnaast is ook de koffie er goed en de menukaart rijkelijk gevuld met originele proevers die je gezellig met de rest van je gezelschap kan delen. Ga voor een gewone peanut butter & jelly sandwich of voor een mezze assortiment met labneh, falafel, haloumi en een klassieke hummusdip natuurlijk.

Waar? Dageraadplaats 33, 2018, Antwerpen

7. Mirlo’s

Ook in het schattige, maar lichtjes industrieel hippe hoekpand van Mirlo’s op het Antwerpse Zuid is het heerlijk brunchen. Ga hier voor een avocado bowl met kokos en banaan of voor overnight oats met pindakaas of voor een lekker ouderwets boke met spek.

Waar? Verbondstraat 1, 2000 Antwerpen 

8. Charlie’s

Nog zo’n klassieker wanneer het op brunchen in Antwerpen aankomt is het gezellige Charlie’s. De koffiebar slash lunchplek slash B&B wordt uitgebaat door de vrolijke Charlotte. In een fijn ingericht herenhuis ontvangt ze je voor een taartje, een ontbijtje en een koffie van de beste kwaliteit.

Waar? Volkstraat 66, 2000 Antwerpen

9. Maurice Chapel

Voormalig ketnetwrapster Veronique Leysen begon Maurice oorspronkelijk als knitwearlabel geïnspireerd door ‘grandpa’ Maurice. Als snel hing de onderneemster er ook een koffie-concept aanvast: Maurice Coffee. Na een paar tussenstops in Berchem en in de Antwerpse boerentoren, belandde Veronique uiteindelijk in Maurice Chapel, een hippe koffie- en brunchbar in de wonderbaarlijke setting van een oude kapel.

De bar serveert koffie en hapjes op z’n New Yorks: je vind er onder meer homemade taarten, cookies en bagels. Specialiteit van het huis? Een uitgebreide brunch in true grandpa style.

Waar? Korte Nieuwstraat 22, 2000 Antwerpen 

10. Kaffeenini

Zin in een overheerlijke bagel of een speciale koffie met caramel, veel slagroom of een topping van oreo’s? Dan moet je bij Kaffeenini zijn. Het gemoedelijke, maar gezellig hippe interieur is een leuke extra. Het ruime zonovergoten terras vlak aan de Sint-Andriesplaats ook.

Waar? Nationalestraat 114A, 2000 Antwerpen

11. Kolonel & Reede

Kolonel Koffie – een van onze favoriete koffieadresjes in Antwerpen – ligt op de hoek van een leuk plein dichtbij cultuurcentrum de Monty diep in het Antwerpse Zuid. Een prachtige zaak met een schitterende gevel, waar je fantastisch goede koffie drinkt, maar ook kunt genieten van heerlijk homemade sandwiches en vers gebak. Sinds kort heeft Kolonel er trouwens ook een tweede vestiging bij op de ankerrui ‘Kolonel & Reede’ waar je terecht kan voor koffie of een ander drankje en eventueel een lichte lunch.

Waar? Montignystraat 51 (Kolonel Koffie) en Ankerrui 15, 2000 Antwerpen (Kolonel & Reede) 

12. Walvis

Ook op een van de mooiste rotondes van zurenborg kan je op een zonnige zaterdag terecht voor een overheerlijke brunch en een goed geurende koffie. Mochten die vervelende coronamaatregelen binnenkort toch weer de kop opsteken (je weet het tegenwoordig maar nooit, zo blijkt helaas): geen nood! Want Walvis voorziet ook takeout: afhalen doe je aan het grote raam aan de zijkant van het hoekpand.

Waar? Walvisstraat 1, 2018 Antwerpen 

13. Barchel

Nog zo’n prachtige plek om te ontbijten is Barchel. Oorspronkelijk gestart in de Van Bréestraat, maar intussen al uitgebreid naar een tweede locatie ook. Op het menu onder meer scrambles eggs, shakshuka, een breakfast bagel en flatbread met guacamole.

Waar? Van Bréestraat 6, 2018 Antwerpen en Jos Smolderenstraat 15, 2000 Antwerpen

14. Esco*bar

Tot slot één van de meest gemoedelijke en internationale brunchplekken van ‘t Stad: Esco*bar. Deze plek in de stationsbuurt wordt uitgebaat door Colombiaanse eigenaars. Daardoor is de sfeer er erg relaxed en bruisend tegelijkertijd. Op de menukaart vind je zowat alles dat je mogelijkerwijs bij een brunch zou kunnen willen eten. En koffie, dat natuurlijk ook. Nog zo’n grote troef van de stek: het verborgen, maar best ruime en superzonnige terras achterin.

Waar? Quellinstraat 32, 2000 Antwerpen

15. Bardin

Je valt ongetwijfeld als een blok voor het interieur van brunchspot Bardin maar ook het eten is er overheerlijk. Extra troef? De grote tuin achteraan waar je bij mooi weer kan genieten van brunch én zon.

Waar? Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen

Meer hotspots in Antwerpen

Openingsbeeld: Barchel / Hümm / Caravan.