Daar is de zon, daar zijn de BBQ’s: 7 x handige tips om jouw barbecue(feestje) duurzaam te houden

Het is ein-de-lijk zover: er is warm weer op komst! Het seizoen van korte(re) rokjes, frisse rosé en, hopelijk, veel zon. Ook de BBQ wordt opnieuw van onder het stof gehaald. Lekker én gezellig, maar jammer genoeg ook niet ideaal voor het milieu: barbecue’s stoten schadelijke gassen uit, leiden vaak tot een hoop afval en ook het vlees dat erop belandt is niet meteen de meest klimaatvriendelijke keuze. Maar dat wil niet zeggen dat je je BBQ voorgoed moet wegbergen! Wij geven je 7 handige tips om deze lente groener te grillen. 

1. Start in de winkel

De eerste stap naar een meer ecologisch verantwoorde barbecue? Een aangepaste winkelkar. De schadelijke impact van de vleesindustrie op het milieu is geen geheim, dus voorzie zeker ook wat vegetarische of veganistische alternatieven voor op de grill. Die zijn bovendien niet alleen goed voor de natuur, maar tegenwoordig ook heel lekker! Ga bijvoorbeeld voor een klassieke vegetarische burger, falafel of gegrilde tofu.  En leg de nadruk meer op door slaatjes, brood, fruit en pastasalades.

Vegetarisch en veganistisch vlees

2. Koop je BBQ zo klein mogelijk

Wat barbecues betreft is het niet: the bigger, the better. Integendeel: hoe groter, hoe meer brandstof je BBQ verbruikt en dus hoe schadelijker voor het milieu. Ga daarom voor een kleinere BBQ (die zal trouwens ook sneller warm worden). Daarnaast kies je best voor een exemplaar met een deksel, want dat bespaart je ook heel wat brandstof.

3. Wegwerpbarbecues

Wegwerpbarbecues: handig om gezellig mee te grillen in het park, op een festival of op het terras van je stadsappartement, maar jammer genoeg niet echt milieuvriendelijk. Meestal zijn die BBQ’s namelijk gemaakt van aluminium of plastiek. Wil je toch graag op verplaatsing grillen, ga dan voor ecologische wegwerpexemplaren, zoals deze ecogrill van bol.com. Een ander idee? Langsgaan bij vrienden of familie die wel plaats hebben voor een tuinbarbecue.

4. Vermijd (plastieken) wegwerpbestek

Veel mensen grijpen nog steeds naar old school plastieken bestek bij een BBQ in de tuin. Kwestie van geen goed servies te breken, en vooral: niet te moeten afwassen. Dergelijk wegwerpservies is echter enorm slecht voor de natuur. Ga liever voor alternatieven in bamboe, suikerriet of biokarton. Of gebruik helemaal geen wegwerpservies, haal gewoon je dagdagelijkse bestek uit de schuif, en leg je erbij neer: bij etentjes hoort nu eenmaal afwas.

Plastieken bestek

5. Ga voor elektrisch of gas i.p.v. houtskool

Elektrische barbecues en barbecues op gas produceren een stuk minder rook dan de varianten die op houtskool werken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook aangenamer en gezonder voor jezelf (en de buren!).

6. Toch een BBQ op houtskool? Koop dan kokosbriketten

Heb je toch een BBQ op houtskool, vervang je klassieke kolen dan door kokosbriketten. Hiervoor hoeven geen bomen gekapt te worden en briketten op basis van kokos worden ook sneller warm en produceren minder (vervuilende) rook. Tal van groene voordelen!

7. Wees niet te enthousiast in de winkel

We weten: het kan verleidelijk zijn om in de winkel al het lekkers dat je tegenkomt in je mandje te stoppen, maar probeer toch niet te overdrijven. Zo vermijd je dat er na je barbecue een hoop eten overblijft dat dan later weggegooid moet worden. Beperk dus je enthousiasme en ga voor gepaste hoeveelheden om verspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling

Meer food(tips):

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content