Dé 12 beste ijssalons aan de Belgische kust

It’s a hard job, but someone had to do it: ijsjes testen aan onze kust. Wij kwamen terug met bevroren tongen, hemelse herinneringen én een overzicht van de beste ijssalons tussen Knokke en De Panne.

1. Ice Ice Amy

Hun motto ‘not an ordinary ice cream experience’ maken ze helemaal waar, want Ice Ice Amy in Oostende brengt kosmopolitische vibes naar de kust. Oprichtster Amélie Cobbaert is een echte smaakgoochelaar en ze bewaakt de puurheid van haar ijs – zonder stabilisatoren of emulgatoren. Zelfs de hoorntjes worden hier vers gedraaid! Nog een extra scoop good news: eind juni staat Ice Ice Amy ook op Ostendaise, het ‘North Sea Food Fest’.

Ice Ice Amy – Langestraat 18 – Oostende

2. IJs René

De roots van dit salon gaan terug tot 1945; René is een gevestigde naam in De Haan. Hun topper is het bio-geitenijs, gedraaid met melk van lokale boerderij ’t Reigershof. Hun nieuwste ijscoupe: een mix van mango, mascarpone, frambozen en vlierbloesem. Je vindt hun ijs ook bij resto Paroles Paroles in Oostende.

Ijs René – Leopoldlaan 22 – De Haan 

3. Crème à l’aise

Talk of the town in Duinbergen is nieuwkomer Crème à l’aise. De jonge oprichters Aline Arnouts en Maarten Chudzicki trokken naar het Italiaanse Bologna, hét walhalla van de gelato, voor een opleiding aan een echte ijsuniversiteit. Naast topijsjes serveren ze koffie, en affogato natuurlijk. In het assortiment zit zelfs hondenijs – met pompoen en plantaardige yoghurt.

Crème à l’aise – Duinbergenlaan 127 – Knokke-Heist

4. Fogato

Een goed bewaard geheim in Mariakerke: Fogato, het ijs- en koffiesalon van de jonge Maxim. Hij serveert churning gelato-ijs dat ter plekke traag wordt geroerd en ingevroren, voor die typische zachte textuur. Een flat white, een dirty chai of een lekkere cappuccino erbij maakt dit adres een ommetje meer dan waard.

Fogato – Troonstraat 99 – Mariakerke

5. Hi Hawaiian Ice

ijssalons Belgische kust

Geen klassiek roomijs hier, wel geschaafd waterijs in felle kleuren. Schaafijs is razend populair in tropische landen als Hawaï. Het bevat geen melk of room en heeft een luchtige textuur. Het ijs wordt geserveerd in een beker en is verkrijgbaar in twaalf smaken, zoals karamel-popcorn, limoen en suikerspin.

Hi Hawaiian Ice – Zeedijk 479 – Knokke 

6. Gelato Maxzim

Gelato Maxzim is een vaste waarde in Oostende. Het ijs wordt hier dagelijks vers gemaakt op basis van de fior di latte, op de traditionele manier die Maxzim geleerd heeft van de Siciliaanse dottore Roberto Jacobi in Milaan. Er zijn zo’n 20 vaste smaken, waar telkens nog een paar ijssoorten aan worden toegevoegd. Toppers blijven stracciatella en nocciola. Goed om te weten: er zijn ook 2 ijsjes op basis van soja – natuur of chocolade – zodat ook diabetici en mensen met een melkallergie probleemloos een hoorntje kunnen weglikken.

Gelato Maxzim – Hertstraat 3 – 8400 Oostende

7. Dolce & Gelati

ijssalons Belgische kust

Chocoholics zijn hier aan het goede adres, want het chocolade-ijs is hier als een ijskoude mousse die langzaam smelt in je mond. Hier maken ze elke ochtend ijs en openen ze de toog om 1 uur ’s middags. Verser kan dus niet. Het vruchtenijs en de sorbet worden met echte verse vruchten gemaakt en dat proef je. Probeer zeker het passievruchtenijs. Deze zaak bestaat nu zeven jaar en ze experimenteren er graag met smaken. Baileys, pisang en wodka-lemon zijn een paar van de hits. De klanten kunnen hun coupes meenemen naar het leuke terrasje op de dijk met uitzicht op het casino.

Dolce & Gelati – Zeedijk 151 – 8430 Middelkerke

8. Gelateria Da Vinci

ijssalons Belgische kust

De Oostenrijkse Sylvia Manders woonde lange tijd in Italië met haar Nederlandse man en leerde er ijs maken op de traditionele manier. Nu heeft ze al zo’n 20 jaar haar razend populaire gelateria in Brugge, waar ze heel eigenzinnig haar eigen Italiaanse ijssoorten creëert. “Ik werk alleen met room, dat is niet te zwaar, en alles wordt vers gemaakt. Ik experimenteer ook vaak met smaken. Wat het grootste succes heeft, hangt van het weer af. Als het kouder is, is het Ferrero Rocher-ijs erg populair en ook de sorbet met heel donkere chocolade. In de zomer zijn alle sorbets erg in trek. Sylvia maakt ook groente-ijs, met worteltjes, sinaasappelsap en gember, of met spinazie, selderij en komkommer, heerlijk fris en groen. Haar nieuwste experiment: Oostenrijkse pruimen-confituur met maanzaadjes, verwerkt in fior di latte. “Ik maak alles wat ik zelf lekker vind, en het mag niet te zoet zijn!”

Gelateria Da Vinci – Geldmuntstraat  34 – 8000 Brugge 

9. Glacier De La Poste

ijssalons Belgische kust

Zonder dit instituut zou Het Zoute gewoon Het Zoute niet zijn. De Glacier is verhuisd naar een plek op de dijk zelf, waar het een beetje doet denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor de verschillende kassa’s en togen vol bakken ijs in allerlei smaken. Die variëren van de klassiekers tot originelere smaken zoals After Eight en Galak chocolade. De bollen ijs zijn enorm, en omdat de vanille een beetje tegenviel – er zat een nasmaakje van melkpoeder aan – probeerden ze het noten-vijgenijs. Stukken lekkerder, steviger en boordevol smaak en stukjes noot. Ook de bosbessensorbet, met echte stukjes vruchten, is een aanrader.

Glacier De La Poste – Zeedijk – Het Zoute 718 – 8300 Knokke-Heist 

10. Hoeve Hazegras

ijssalons Belgische kust

Op 3 km van het centrum van Knokke, midden in de polders, ligt een oude boerderij waar jonge gezinnen en lekkerbekken van alle leeftijden graag een ijsje eten. Je komt er via een geplaveide weg langs het Zwin en bestelt er aan de toog, in de zaal of op het terras achter de boerderij. Lieve Gunst serveert er ijs dat volledig in huis gemaakt is, met melk, boter en eieren van de boerderij. Daaraan voegt ze dan 100% natuurlijke aroma’s toe. De specialiteit is vanille-ijs, geparfumeerd met echte vanille. Het ijs is licht en romig met een uitgesproken melksmaak en een natuurlijk aroma – het nauwelijks roze aardbeienijs is een openbaring.

Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122 – 8300 Knokke-Heist

11. Crémerie Sainte-Catherine

ijssalon Belgische kust

Hier staan ze in de rij tot op het trottoir en terecht: het artisanaal gemaakte ijs is er heerlijk. De zaak bestaat sinds de jaren 60 en het geheime recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Verse melk, boter en room van de boerderij worden verwerkt met aroma’s die rechtstreeks van Italië komen. Om de twee uur wordt er vers ijs gedraaid en dat is vol, romig en stevig.

Crémerie Sainte-Catherine – Albert-1-laan 185 – 8620 Nieuwpoort-Bad

12. Crèmerie Georges

ijssalons Belgische kust

Op de Zeedijk verwacht je misschien toeristenvallen, maar Crèmerie Georges in De Panne is een heerlijke uitzondering. Chocolatier Julius Persoone testte vorig jaar een hele zomer ijsjessalons voor de krant Het Nieuwsblad en hij bekroonde de bol chocolade van Crèmerie Georges met 17 op 20.

Crèmerie Georges – Zeedijk 72 – De Panne

Door: Veerle Helsen & Véronique Isaac Castiau – Openingsbeeld: & Other Stories

Meer food

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap