It’s a hard job, but someone had to do it: ijsjes testen aan onze kust. Wij kwamen terug met bevroren tongen, hemelse herinneringen én een overzicht van de beste ijssalons tussen Knokke en De Panne.

Dit artikel maakt deel uit van Feelings grote zomerplan 2021 om alles uit je vakantie te halen. Ontdek hier nog meer tips en leuke artikelen. 

1. Ijsbar René

Een vaste waarde in De Haan: ijsbar René. Met het originele recept: biologisch ijs zonder additieven, geen smaakaroma’s of natuurlijke kleurstoffen. Wel heerlijk ijs met verse vruchten. Proef trouwens zeker eens het biologisch geitenijs, al jaren de specialiteit van het huis.

Ijsbar René – Leopoldlaan 22 – 8420 De Haan 

2. Crèmerie François: het oudste ijssalon van België

De lekkere ijsjes van Cremerie François vond je initieel in Sint-Niklaas, maar sinds een aantal jaar geniet je ook in Knokke van het ‘originele recept van François’. Naar verluidt is François het oudste ijssalon van België én het won als drie keer de prijs voor beste ijssalon op de Hospitality Awards. Met authentieke smaken én originelere recepten. Wat dacht je van pistache met appelsienlikeur en peper?

Cremerie François – Dumortierlaan 113 – Knokke

3. Gelato Maxzim

Gelato Maxzim is een vaste waarde in Oostende. Het ijs wordt hier dagelijks vers gemaakt op basis van de fior di latte, op de traditionele manier die Maxzim geleerd heeft van de Siciliaanse dottore Roberto Jacobi in Milaan. Er zijn zo’n 20 vaste smaken, waar telkens nog een paar ijssoorten aan worden toegevoegd. Toppers blijven stracciatella en nocciola. Goed om te weten: er zijn ook 2 ijsjes op basis van soja – natuur of chocolade – zodat ook diabetici en mensen met een melkallergie probleemloos een hoorntje kunnen weglikken.

Gelato Maxzim – Hertstraat 3 – 8400 Oostende

4. Dolce & Gelati

Chocoholics zijn hier aan het goede adres, want het chocolade-ijs is hier als een ijskoude mousse die langzaam smelt in je mond. Hier maken ze elke ochtend ijs en openen ze de toog om 1 uur ’s middags. Verser kan dus niet. Het vruchtenijs en de sorbet worden met echte verse vruchten gemaakt en dat proef je. Probeer zeker het passievruchtenijs. Deze zaak bestaat nu zeven jaar en ze experimenteren er graag met smaken. Baileys, pisang en wodka-lemon zijn een paar van de hits. De klanten kunnen hun coupes meenemen naar het leuke terrasje op de dijk met uitzicht op het casino.

Dolce & Gelati – Zeedijk 151 – 8430 Middelkerke

5. Ijswinkel Da Vinci

De Oostenrijkse Sylvia Manders woonde lange tijd in Italië met haar Nederlandse man en leerde er ijs maken op de traditionele manier. Nu heeft ze al zo’n 20 jaar haar razend populaire gelateria in Brugge, waar ze heel eigenzinnig haar eigen Italiaanse ijssoorten creëert. “Ik werk alleen met room, dat is niet te zwaar, en alles wordt vers gemaakt. Ik experimenteer ook vaak met smaken. Wat het grootste succes heeft, hangt van het weer af. Als het kouder is, is het Ferrero Rocher-ijs erg populair en ook de sorbet met heel donkere chocolade. In de zomer zijn alle sorbets erg in trek. Sylvia maakt ook groente-ijs, met worteltjes, sinaasappelsap en gember, of met spinazie, selderij en komkommer, heerlijk fris en groen. Haar nieuwste experiment: Oostenrijkse pruimen-confituur met maanzaadjes, verwerkt in fior di latte. “Ik maak alles wat ik zelf lekker vind, en het mag niet te zoet zijn!”

Ijswinkel Da Vinci – Geldmuntstraat  34 – 8000 Brugge 

6. Glacier De La Poste

Zonder dit instituut zou Het Zoute gewoon Het Zoute niet zijn. De Glacier is verhuisd naar een plek op de dijk zelf, waar het een beetje doet denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor de verschillende kassa’s en togen vol bakken ijs in allerlei smaken. Die variëren van de klassiekers tot originelere smaken zoals After Eight en Galak chocolade. De bollen ijs zijn enorm, en omdat de vanille een beetje tegenviel – er zat een nasmaakje van melkpoeder aan – probeerden ze het noten-vijgenijs. Stukken lekkerder, steviger en boordevol smaak en stukjes noot. Ook de bosbessensorbet, met echte stukjes vruchten, is een aanrader.

Glacier De La Poste – Zeedijk – Het Zoute 718 – 8300 Knokke-Heist 

7. Hoeve Hazegras

Op 3 km van het centrum van Knokke, midden in de polders, ligt een oude boerderij waar jonge gezinnen en lekkerbekken van alle leeftijden graag een ijsje eten. Je komt er via een geplaveide weg langs het Zwin en bestelt er aan de toog, in de zaal of op het terras achter de boerderij. Lieve Gunst serveert er ijs dat volledig in huis gemaakt is, met melk, boter en eieren van de boerderij. Daaraan voegt ze dan 100% natuurlijke aroma’s toe. De specialiteit is vanille-ijs, geparfumeerd met echte vanille. Het ijs is licht en romig met een uitgesproken melksmaak en een natuurlijk aroma – het nauwelijks roze aardbeienijs is een openbaring.

Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122 – 8300 Knokke-Heist

8. ‘t Sneukelhuisje

Eline, Stéphanie en Christophe zijn drie enthousiaste jonge mensen die zo dol zijn op ijs dat ze er dé trekpleister van maakten in hun gezellige traditionele theesalon. Hier geen toog; ijs wordt alleen in de zaal verkocht, in coupes. Het assortiment is uitgebreid en dé topper is de ‘Big Boy’, een coupe met zes bollen ijs, verse vruchten, chocoladesaus en slagroom. Niet voor kleine eters dus. De melkproducten komen van een boerderij in Diksmuide, de aroma’s uit Italië en de verse vuchten van de vroegmarkt. Elke dag wordt het ijs artisanaal bereid. Wie van luchtig, wat schuimig, zoet ijs houdt, is hier aan het juiste adres. Opletten, want de zaak zit een beetje verstopt aan de voet van een groot betonnen gebouw. Anders loop je er zo voorbij.

‘t Sneukelhuisje – Astridlaan 3 – 8620 Nieuwpoort-Stad

9. Crémerie Sainte-Catherine

Hier staan ze in de rij tot op het trottoir en terecht: het artisanaal gemaakte ijs is er heerlijk. De zaak bestaat sinds de jaren 60 en het geheime recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Verse melk, boter en room van de boerderij worden verwerkt met aroma’s die rechtstreeks van Italië komen. Om de twee uur wordt er vers ijs gedraaid en dat is vol, romig en stevig.

Crémerie Sainte-Catherine – Albert-1-laan 185 – 8620 Nieuwpoort-Bad

10. Avalanche

Peter Bossier, de meester-patissier-ijsbereider van deze gezellige tearoom, heeft het vak geleerd bij de groten: Debailleul en Wittamer in Brussel, DelRey in Antwerpen. Hij is een meester in zijn vak en gebruikt alleen producten van topkwaliteit. Hier wordt al het ijs en de sorbet met de hand gemaakt, en alles wat erin verwerkt wordt, is natuurlijk. Je koopt het ijs aan de toog, in de zaal of in meeneemverpakking van 1/2 liter, en naast enkele basissmaken kun je er in de zomer nog specialiteiten als speculoos- of cuberdonijs bij krijgen. De coupe maison bestaat uit twee bollen sorbet, twee bollen ijs en verse vruchten, en is hier erg populair. Wij genoten van de natuurlijke aroma’s, de smaak van goede boerenmelk en de perfecte textuur van het ijs.

Avalanche – Kerkstraat 18 – 8420 Wenduine 

Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer food

Door: Véronique Isaac Castiau – Openingsbeeld: & Other Stories