Maak kennis met de meest decadente desserts en snacks van het moment

Evelien Rutten

Alles is zo verschrikkelijk ernstig de laatste tijd. Neem nu de voortdurende stroom aan trieste berichten uit de VS. Of al die collectieve ontslagen in het bedrijfsleven. Om nog te zwijgen over de sluiting van mijn lievelingsrestaurant – Hertog Jan – eind dit jaar. Geen wonder dat we steeds vaker op zoek gaan naar verstrooiing, zoals bingewatching. Een serie als Big Little Lies of Fargo is helaas ook geen remedie tegen hel en verdoemenis, maar een decadent dessert wil wél al eens helpen.

We starten groots en theatraal, met een freakshake. Je hebt zeker al een foto zien voorbijkomen op Instagram: milkshakes die zo extreem gepimpt zijn met koekjes, suikerspinnen en soms zelfs volledige hamburgers dat je best meteen ook een afspraak bij de diabetesconsulent inplant. Maar wie geen bezwaar heeft tegen living on the edge, kan er onder andere eentje scoren bij cocktailbar La Promesa in Zele.

Sommige milkshakes zijn extreem gepimpt: met koekjes, suikerspinnen, soms zelfs tot complete hamburgers

Of je zoekt je heil in donuts. Geen vette brol uit de supermarkt, maar een vierkant exemplaar van Hoeked Doughnuts in Antwerpen. Fantastische smaken hebben ze daar, zélfs een crème brûlée-variant, waarvan je de gekaramelliseerde bovenkant stuk kunt tikken met een lepeltje. Uiteraard koos ik zeer verstandig voor de speltdonut met matchaglazuur: die gaf me de illusie van gezond bezig te zijn.

Dat moest ik dan weer goedmaken met een bubble waffle in Hasselt. Bij Double Bubble krijg je bizarre, krokante wafels die vanbinnen mals zijn. Ze worden geserveerd als een ijshoorntje met een vulling naar wens, zoals Oreo, Nutella, Kinder Bueno of M&M’s. Ik vermoed dat de uitbaters in hun eentje weleens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het kantelen van de nieuwe voedingspiramide.

Voor iets meer verfijning trokken we naar Chez Claire in Antwerpen en Gent, waar de oprichters van Wasbar luxe-eclairs aan de man brengen. Daarvoor deden ze inspiratie op bij de beste patissiers in Parijs. Hun fancy choux komt in dertien smaken, zoals salted caramel of triple dark chocolate. Zelfs wie lijdt aan intoleranties kan hier een shotje troost komen scoren.

De West-Vlamingen kunnen al vanaf het ontbijt hun portie zoet scoren, want bij Sanseveria (Oostende en Brugge) zijn ze gespecialiseerd in bagels. Wie de dag verstandig wil beginnen, gaat voor de bagel met avocado en roerei. Helt je gemoedstoestand eerder over in de richting van ‘Oh what the...’, dan bestel je uiteraard die met choco, banaan en geroosterde amandel.

Tot slot vermelden we nog even dat er met Peas een veganistische dessertenwinkel komt in Hasselt, gefinancierd door crowdfunding. Want na de decadente vraatzucht is het tijd voor bezinning. Liefst met een glutenvrije brownie of een vegan cinnamon roll.

 

Lees nog meer van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content