De (food)trends volgen elkaar op Tik Tok in een razendsnel tempo op. Naast de fetapasta is er nu een nieuwe trend. Dankzij deze eenvoudige ontbijtcake swingt de verkoop van havermout de pan uit.

Met de hashtag #bakedoats is er een nieuwe ontbijttrend. Wij zijn niet verrast: je doet havermout, eieren en bakpoeder in de blender en dat bak je in de oven. Resultaat een gezonde, lekkere, luchtige cake die zo eenvoudig is dat je ‘s morgens niet vroeger je bed uit moet. Bovendien kun je eindeloos variëren: met bosbessen, rood fruit of andere (minder gezonde) opties als hagelslag of speculoos.

Zo maak je het:

  • Mix 40 gram havermout, 75 ml (plantaardige) melk en een halve eetlepel bakpoeder in de blender.
  • Doe alles in een kom en zet vijf minuten in een oven 180 graden.

Tips: 

  • Hou je van zoet, voeg dan suiker, honing of een siroop toe.
  • Wees origineel: voeg vanille-extract, cacaopoeder, bessen, banaan of noten toe. Maar ook met groenten aan kun je aan de slag: wortel werkt bijvoorbeeld prima.
  • Ga aan de slag met toppings: stukjes chocolade, nootjes, vers fruit… Voeg naar hartenlust achteraf toe.

3 x recepten met gebakken havermout:

Havermout gebruiken om er mee te bakken is eigenlijk helemaal niet nieuw. Op feeling.be vind je heel wat recepten van auteurs, voedingsdeskundigen of chef-koks die heerlijke gerechten maken met havermout. Hieronder vind je drie van onze favorieten.

De banaan-chocolademuffins van Manon Van Aerschot

Gezond ontbijt: banaan-chocolademuffins met havermout en pindakaas

Manon Van Aerschot deelt in haar boek ‘Alle dagen Vakantie’ een heerlijk recept van muffins van havermout met chocolade, pindakaas en banaan.

Ontdek hier het recept.

Gezond ontbijt: carrot cake havermoutpap

Hoofddiëtist van UZA en auteur van het boek een ‘Lekker Lang Leven’ Michaël Sels bewijst met deze cake dat groenten perfect in een ontbijt passen.

Ontdek hier het recept.