Om het #consubeteren voor je te vergemakkelijken, stellen we je elke maand voor aan duurzame, Belgische ondernemers die je een ecologisch alternatief aanbieden. Deze maand: Adeline Constant en Léandre Berger van Atelier Constant-Berger, een ciderfabriek, fruitpers en distilleerderij.

Na een reis met de rugzak naar het andere eind van de wereld namen Adeline Constant en haar partner Léandre Atelier Constant-Berger over. Het bedrijf behoorde toe aan de familie van Adeline en het koppel maakte er een lokaal, duurzaam en rendabel project van. Sinds drie jaar produceren ze samen sap, cider en eau de vie op basis van ecologisch geteeld fruit volgens duurzame landbouwprincipes in het Land van Herve. Vaak werken ze samen met andere creatieve ondernemers die hun waarden en engagement delen.

Jullie project is nauw verbonden met jullie persoonlijke verhaal. Vertel!

“Rond 1890 nam mijn betovergrootmoeder een bedrijf over dat gespecialiseerd was in geestrijke dranken. Dat was gevestigd in Montegnée, in de streek van Luik; ze stookte jenever volgens haar eigen recept. Dit bedrijf bleef zes generaties lang in onze familie, maar tot wij besloten het avontuur voort te zetten, had Constant-Berger geen koper. Net daarvoor, in 2018, hadden Léandre en ik ervoor gekozen om allebei onze job op te zeggen en een wereldreis te maken. Dat was een bijzonder inspirerende trip, boordevol lessen. We zagen in hoe belangrijk het is om voor onze planeet te zorgen, maar ook dat we ons eigen erfgoed in stand moeten houden en verbeteren. Op reis vertelden we over onze lokale specialiteiten, zoals jenever, onder andere tijdens een drankje met mensen in Tanzania. Door te vertellen over dit product dat nauw verbonden is met de geschiedenis van mijn familie, kregen we zin om van Atelier Constant-Berger een zeer persoonlijk project te maken. In een opwelling veranderden we onze reisplannen en gingen we een opleiding volgen in een distilleerderij in Kaapstad in Zuid-Afrika. Eenmaal terug in België zette Léandre zijn opleiding voort in Hasselt, een stad die bekendstaat om zijn jenever op basis van granen. Dat was het moment waarop we tegen onszelf zeiden: ‘Waarom doen we niet hetzelfde met fruit?’.”

Waren jullie toen al van plan er een lokaal en duurzaam project van te maken?

“Dat is de essentie van het atelier. Wij hebben onmiddellijk contact opgenomen met Diversifruits, een in Wallonië gevestigde structuur die het telen van onbehandelde oude variëteiten uit hoogstamboomgaarden wil aanmoedigen. Historisch gezien is het Land van Herve, waar we ons bedrijf bij de overname in 2019 gevestigd hebben, nauw verbonden met dit soort teelt die het lokale ecosysteem versterkt. Helaas waren de boomgaarden praktisch verdwenen. Wij wilden zowel de bestaande hoogstamboomgaarden behouden als de telers aanmoedigen om er nieuwe aan te planten. Het is een project op lange termijn, aangezien het acht tot tien jaar duurt voordat een boom vruchten begint te dragen. Voor onze verschillende activiteiten (fruitpersen, distillatie en ciderbereiding) bevoorraden wij ons bij een zestigtal telers. Wij verwerken vijftig ton fruit per jaar. Ons productassortiment omvat sappen, cider en diverse eaux de vie. We stellen onze kennis en infrastructuur ook ter beschikking van particulieren die sap willen maken van hun eigen fruit.”

‘Sommige klanten komen voor de smaak van de oude fruitvariëteiten, anderen vanwege onze innoverende missie’

Jullie duurzame aanpak betreft ook andere aspecten van het project

“We hebben geïnvesteerd in een flessenspoelmachine waarmee we onze sapverpakkingen kunnen hergebruiken. Dat verhoogt onze rentabiliteit niet, maar het stelt ons wel in staat ons duurzaam engagement te tonen. Wat de distributie betreft, geven wij de voorkeur aan de korte keten. Onze sappen en sterke dranken worden verkocht in plaatselijke biologische winkels. Ze zijn ook te vinden op de tafels van bepaalde chefs die onze waarden delen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Stéphane Diffels, de chef van L’Air de Rien in Fontin. Elke zaterdagmiddag openen wij de deuren van ons atelier, als onderdeel van rondleidingen door het Land van Herve. We willen in alle transparantie werken. Hoe meer het publiek wordt voorgelicht over de uitdaging om onze ecosystemen in stand te houden, hoe meer we kunnen bijdragen tot een mentaliteitswijziging. Door met oude fruitvariëteiten te werken, kunnen wij onze sappen zeer veel smaak meegeven. Sommige klanten zijn daar heel gevoelig voor; anderen zijn dan weer vooral geïnteresseerd in onze innovatieve sociale en ecologische missie.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jullie lijken zeer complementair als koppel, maar jullie zijn niet helemaal alleen in dit avontuur gestapt.

“Vanaf de oprichting van het atelier in april 2019 hebben we ervoor gekozen om samen te werken met Pierre Henri die landbouwkundige van opleiding is. De meer technische kant, met name de aankoop van onze machines, neemt Léandre voor zijn rekening. Ik concentreer me op de meer administratieve kant van de zaak, alsook op onze visuele identiteit. Door met z’n tweeën te werken kunnen wij onze krachten bundelen, maar soms, als we moe zijn of onder druk staan, kan deze voortdurende nabijheid lastig zijn. We omringen ons trouwens graag met veel partners. Zo hebben wij bijvoorbeeld Le Haute Voltige gecreëerd, een combinatie van bier en cider. Dat deden we in samenwerking met brouwerij L’Ermitage in Brussel – de oprichters delen onze waarden en zijn zelfs vrienden geworden. We ontwierpen ook een met hop gearomatiseerde cidervariant voor het Belgische muzieklabel Magma. Op elke fles staat een QR-code die verwijst naar een playlist van de artiesten die door het label worden vertegenwoordigd. Met dit soort projecten kunnen we Belgisch talent in de kijker zetten en tegelijk onze duurzame boodschap naar andere gemeenschappen uitdragen.”

Tekst: Marie Honnay. Foto’s: Charlotte Van Noten

Lees ook: