Of je nu zin hebt in kreeft, truffelpasta of smoked rib-eye; bespaar jezelf de moeite en steek je kostbare tijd in tafeldekken, opsmukken en knuffelcontacten omhelzen. Deze restaurants doen de rest.

25 x feestmenu’s voor eindejaar

Heel wat steengoeie restaurants hebben een meergangenmenu uitgewerkt voor de eindejaarsperiode. Deze kant-en-klare feestmenu’s kan je online of telefonisch bestellen en komen met een stap-voor-stap instructiefiche. Kies uit:

Resto Chez Moi by Piet Huysentruyt – heel Vlaanderen

Wat? Sterrenchef Piet Huysentruyt en online platform Resto Chez Moi slaan de handen in mekaar en ontwierpen samen het ultieme eindejaarsmenu. “Jonge horeca-ondernemers nu zijn ongelooflijk innovatief, en dat vind ik fantastisch. Resto Chez Moi grijpt deze buitengewoon moeilijke situatie voor de horeca aan en creëert een innovatieve oplossing waarbij mensen thuis een klassevol diner op sterrenniveau kunnen ervaren. Daar werk ik graag aan mee. Vanuit Zuid-Afrika zelfs, want met het internet en Skype kan dat tegenwoordig allemaal”, lacht Piet.

Op het menu? 4 gangen. Je kan aan dezelfde prijs ook een vegetarische variant bestellen.

  • AMUSES
    • Hay Cube
      • Lam, makreel, zeewier, hooi.
    • Golden Jonagold
      • Jonagold, geitenkaas, honing, pijnboompit.
    • Aardappelrisotto met zwarte truffel
      • Risotto charlotte, wintertruffel.
  • VOORGERECHT
    • Kreeft met oester, rode kool, sjalot en mosterdzaad.
  • HOOFDGERECHT
    • Hertenkalf met bloemkool, ravioli boschampignons en foie, pancetta, boerenkool en wildjus.
  • DESSERT
    • Chocolade met peperkoek, yoghurt, mango en rode biet.

Prijs? € 68 p.p.

Hoe bestellen?  Bestel nu al je menu, te verkrijgen van 18 december tot en met 3 januari, via de website van Resto Chez Moi. Kan overal in Vlaanderen geleverd of afgehaald worden in een van de pick-uplocaties van Resto Chez Moi Delivery. Via de bijgeleverde QR-code ontdek je een handig instructiefilmpje waarin Piet zelf uitlegt hoe je de gerechten perfect afwerkt thuis.

Hertog Jan – Vlaanderen en Brussel

Wat? Feestelijke ‘Let’s Celebrate’ by Hertog Jan*** foodbox. Iedere gang is voorzien van een handige stap-voor-stap instructiefiche zodat je alles in een handomdraai op tafel tovert.

Op het menu? 4 gangen.

  • VOORGERECHTEN
    • Gemarineerde, Noorse zalm met dille, komkommer en citroen.
    • Ravioli van kreeft met gekonfijte tomaat, groene kruiden, artisjok en jus van kreeft.
  • HOOFDGERECHT
    • Blanquette van kalfsvlees uit Corrèze met wintergroentjes, bospaddestoelen en aardappelkroketjes.
  • DESSERT
    • Bombe van melkchocolade, zachte karamel en krokante hazelnoot.

Prijs? € 99 p.p.

Hoe bestellen? Bestellen voor kerst kan tot zaterdag 19 december 12u ‘s middags en voor Nieuwjaar tot zaterdag 26 december 12u ’s middags. Alle afhalingen gebeuren op donderdag 24 en 31 december tussen 10u en 12u. Ook wijnen kunnen besteld worden, alsook aperitiefjes van Bar Burbure (Antwerpen).

Zedelgem: Hertog Jan – Loppemsestraat 52, tussen 10u en 12u
Sint-Martens-Latem: Wijnen Rouseu – Kortrijksesteenweg 147-149, tussen 10u en 12u
Edegem: Bourgogne Wijnen – Drie Eikenstraat 236, tussen 10u en 12u
Antwerpen (Centrum): Bar Burbure – Vlaamsekaai 41, tussen 10u en 12u
Kortrijk: Bossuwé ’t Hoge – Doorniksesteenweg 171, tussen 10u en 12u
Brussel (Zellik): Tyles Zellik – Zuiderlaan 12, tussen 10u en 12u

Meer info en bestellen via hertog-jan.com.

Le Pristine – Vlaanderen & Zeeland

Wat? Sergio Herman lanceert het Le Pristine Kerstmenu en de Le Pristine Giftbox For The Festive Season. Die laatste kost € 100 per box en bevat 2 Serax INKU rode wijn glazen, 2 Serax INKU pastaborden, 1 Serax INKU bowl, 1 fles Vinhado Bispado 2019, Pasta Festoni Paolo Petrilli, Grissini Aperitivi, Bolognese ree, zwarte peper, bospaddestoelen én een dip van basilicum-gremolata aïoli).

Op het kerstmenu bij Le Pristine? 4 gangen (verder uit te breiden met allerlei feestelijk lekkers dat apart besteld kan worden).

  • VOORGERECHT
    • Tartaar zeebaars, gambero rosso, combava, artisjok.
  • HOOFDGERECHT
    • Aardappel, Noordzeegarnaal, Zeeuwse mosselen, aubergine, cider.
  • NAGERECHTEN
    • Tarte tatin ananas, rum, karamel, vanille, Amalfi citroen.
    • Gevuld Kerstbrood Vlaamsch Broodhuys.

Prijs? € 95 p.p.

Hoe bestellen? Kan besteld worden tot en met zondag 20 december, 21u. De box kan worden opgehaald op verschillende locaties in Vlaanderen & Zeeland, waaronder Antwerpen, Knokke en Yerseke, op donderdag 24 december tussen 12u en 14u.

Le Pristine: Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen, meer info via lepristine.com.

5 chefs, 10 creaties – Brussel en Gent

Wat? Dit jaar zijn Valerio Borriero, Olivier De Vriendt, Kevin Perlot, Toshiro Fujii en Joël Rammelsberg (de vijf chefs van San Sablon, San Gent, Toshiro, VerTige en Rizom) samengekomen om een unieke lijn van delicatessenproducten te ontwerpen. Hun tien fetisjproducten komen in een op maat gemaakte doos, zo kan je hun kenmerkende specerijen en begeleiders aan uw keuken toevoegen.

Op het menu? In de box vind je 10 potjes met: ree terrine, groente-ketchup, confijt van kool met truffel, pompoen pickles, gefermenteerde peren vinaigrette, confijt van groene tomaat, kreeftenbisque, furikake, courgette tapenade en bruine fond.

Prijs? € 90 voor een Creaties Box Set met 10 exclusieve ontdekkingen.

Hoe bestellen? Reserveer een box op de websites van San Sablon, San Gent, Toshiro, VerTige en Rizom. Afhaling bij de restaurants kan tussen dinsdag 15 en zaterdag 19 december.

San Sablon: Rue Joseph Stevens 12, 1000 Brussel.
San Gent: Brabantdam 50, 9000 Gent.
Rizom: Rue Sainte-Louise 82, 7301 Boussu.

humus x hortense – Brussel

Wat? Het team van humus x hortense stelt een verfijnd degustatiemenu van 4 gangen en een aperobox met 5 hapjes (€ 38 voor 2 personen en € 57 voor 3 personen) voor. Voor dat laatste neem je best een kijkje op hun website!

Op het menu? 4 gangen.

  • AMUSE
    • Ceviche-Chayote met zwarte radijs en koolzaadolie.
  • VOORGERECHT
    • Canneloni van rode biet met rood fruit en zuring.
  • HOOFDGERECHT
    • Geglazuurde bloemkool met ajuinkroket en aardappelrösti.
  • DESSERT
    • ‘Biscuit Savoyard’ met aardpeer en chocolade ‘Van Dender’.
    • 3 zoete afsluiters.

Prijs? € 62 p.p.

Hoe bestellen? Reserveer je takeaway menu hier of via info@humushortense.be. Wie wil, kan ook een arrangement met aangepaste wijnen of niet alcoholische dranken bestellen.

Restaurant humus x hortense: de Vergniesstraat 2, Elsene, meer info via humushortense.be.

Dôme – Antwerpen

Wat? Dôme, het restaurant in Zurenborg met 1 Michelinster en een 16/20 in Gault&Millau, stelt een verrukkelijk 5-gangenmenu voor.

Op het menu? 4 of 5 gangen.

  • AMUSE BOUCHE
  • VOORGERECHT(EN)
    • Zeevruchtenschotel: oesters, roze en grijze garnalen, venusschelpen, wulloks, kreukels en gamba’s.
    • (Kreeft: gegratineerd, koraal saus, spinazie en champignons.)
  • HOOFDGERECHT
    • Bresse kip: Pithiviers, zwarte truffel, Albufera saus, millefeuille van boer Ole’s wintergroenten.
  • DESSERT
    • Chocolade: donker (70%), taart, hazelnootpraliné en Maldon zout.

Prijs? € 85 p.p. of € 59 p.p. zonder kreeft. Inclusief brood en boter.

Hoe bestellen? Vooraf bestellen via email: takeaway@domeweb.be of 03 281 74 33. Ten laatste 18 december. Afhalen op 24, 25 en 26 december tussen 11u en 17u.

Restaurant Dôme: Grotehondstraat 2,2018 Antwerpen, meer info via domeantwerp.be.

Restaurant Fiera – Antwerpen

Wat? Have yourself A ‘Very Fiera Christmas’ dankzij deze feestelijke belevingsbox. Na een take-out trip langs 6 steden over heel de wereld, komen chefs Andy Decremer en Davide Mazzoni van restaurant Fiera met plezier terug tot uw thuis voor de feestdagen.

Op het menu? Een kerstcocktail, 3 exquise hapjes en 4 verfijnde gangen. Ook vegan.

  • AMUSES
    • Bonbon van ricotta, vijg en walnoot.
    • Tataki van zalm, sesam en wasabi.
    • Ratte aardappel met grijze garnalen en zure room.
  • HOOFDGERECHT
    • Bouchée de luxe van kreeft a l’armoricaine met prei en beukenzwam.
    • Velouté van bloemkool met sint-jakobsvrucht, licht gerookte knolselder en salieolie.
    • Hertenkalffilet met verse amandelkroketjes, appel, boterwortel, spruitjes en fine champagne.
  • DESSERT
    • Voor het dessert werken de chefs samen met Bakkerij Toon De Klerck, die een kerstbiscuit zal maken met framboos, amandel, gepocheerde peer en Elixir d’Anvers.

Ontdek het vegan menu op

Prijs? € 89 p.p.

Hoe bestellen? Bestel je kerstbox via www.fiera.be/kerst en haal op 19, 24 en 26 december op. Je ontdekt meteen ook twee linnen Fiera servetten met kerstafwerking, een hohoholiday-playlist voor het hele gezin én makkelijke videoinstructies voor de bereiding van uw feestmaal. Elke box voor 2 personen bevat bovendien een gouden ticket waarmee je het prachtige juweel “The Fiera Rose” kan winnen. Deze creatie t.w.v. € 1400 uit 18 karaat roos goud met Citrien Palmiera steen, afgewerkt met 20 kleine diamantjes en Fiera rozet, maakte Gio Mio Gioielli exclusief voor deze magische feestdagen.

Restaurant Sōma – Antwerpen

Wat? Een truffle take-out menu.

Op het menu? 6 gangen.

  • AMUSE
    • Brioche met truffelboter.
  • VOORGERECHTEN
    • Ajuinsoep met compté van kaas, feuilletage en zwarte truffel.
    • Boudin Blanc Truffé (vegetarische optie is een tartaar van knolselder met appel, beure noisette en boekweit).
    • Poireau vinaigrette truffé met geconfijte prei, mosterd en geroosterde hazelnoot.
  • HOOFDGERECHT
    • Verse pasta truffel met saus supreme, verse truffel en gepofte pompoenpit.
  • DESSERT
    • Crème caramel op basis van vanille, caramel en fleur de sel.

Prijs? € 80 p.p.

Hoe bestellen? Bestel per 2-4-6 personen via contact@soma.restaurant of stuur hen een privébericht. Afhalen kan op vrijdag 18 december of zaterdag 19 december tussen 16u en 18u.

Restaurant Sōma: Wolstraat 33, 2000 Antwerpen, meer info via soma.restaurant.

Divin By Sepi – Antwerpen

Wat? Kerst- & Nieuwjaarsmenu van wijnsommelier Sepideh Sedaghatnia. Je kan ook steeds dit bestellen: Plateau fruits de mer aan € 38 p.p. en Apero Dip & Sip by Divin aan € 25 p.p. Ook hun wijnpakketten en kaviaar blijven beschikbaar in de webshop.

Op het menu? 5 gangen.

  • AMUSES
  • VOORGERECHT
    • Tataki tonijn / sesam / hoisinsaus.
  • TUSSENGERECHT
    • Kalkoen / groene appel / girolles / salsa verde.
  • HOOFDGERECHT
    • Hertenfilet / rode biet / wortel / artisjok crème.
  • DESSERT
    • Divine chocolate dream.
    • Versnaperingen voor bij de koffie.
    • Selectie kazen van Kaasmeesters Van Tricht (+ € 18).

Prijs? € 75 p.p.

Hoe bestellen?  Hun feestelijke afhaalmenu is beschikbaar op 24, 25 en 31 december.

Divin By Sepi: Verschansingstraat 5/7, 2000 Antwerpen, meer info via divinbysepi.be.

Restaurant l’Amitié – Antwerpen

Wat? Bij l’Amitié zit je goed voor smakelijke tapas uit de wereldkeuken. Chef Thomas Baeyens serveert kleine gerechten die zowel naar de mediterrane keuken als naar Azië verwijzen en lanceert nu een eindejaarsmenu voor de kleine en iets grotere honger.

Op het menu? 3, 4 of 5 gangen.

  • VOORGERECHT
    • Carpaccio van Sint-Jacobsvrucht / knolselder / roze peper.
    • (Halve babykreeft / gegratineerd in de oven / dragon).
  • HOOFDGERECHT
    • Hertenkalf / grondwitloof / gepofte appel / veenbes / gratin dauphinois.
  • DESSERT
    • (Assortiment van 5 kazen door Kaasmeesters Van Tricht).
    • Warm appeltaartje / vanille ijs.

Prijs? € 45 voor 3 gangen, € 65 voor 4 gangen  (incl. babykreeft), € 75 voor 5 gangen (incl. babykreeft & kaas).

Hoe bestellen? Take out op 24, 25 en 26 december van 15u tot 17u30. Bestellen tot 17 december middernacht.

l’Amitié: Vlaamsekaai 43, 2000 Antwerpen, meer info via lamitie.net.

De Troubadour – Antwerpen

Wat? John viert 30 jaar Troubadour en dat mag je proeven in zijn meest complete kerstmenu aller tijden.

Op het menu? 7 gangen. Er is ook een oudejaarsmenu voor 31 december, een Wijnboetiek pakket een Aperobox. Neem hiervoor een kijkje op hun website!

  • ZALM
    • Gepekelde wilde zalm op krokant koekje mét ricotta, kappers ,mierikswortel en sakuracress.
  • OXTAIL
    • Heldere ossenstaartbouillon verrijkt met oude madeira.
  • TARBOT
    • Met overheerlijke créme van morieltjes.
  • HERT
    • Gebraden filet van jong hert, in boter gepocheerde knolselder, gieser wildeman peer , créme van sweet potatoes en hasselback aardappeltjes.
  • CHEESE
    • Comté, Michel Van Tricht, 12 maanden gerijpt met mostarda van kweepeer, brioche.
  • CHOCOLATE BLOCK
    • Tartelette van chocoladeganache (callebaut), sferen van blauwe bes en passievrucht.
  • SWEETS
    • Assortimentje zoete lekkernijen voor bij de koffie.

Prijs? € 69 p.p.

Hoe bestellen? Geniet van dit menu op 24 en 25 december. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@detroubadour.be. In hun antwoordmailtje staat alle info over afhaaluren en hun FAST LANE.

De Troubadour: Driekoningenstraat 72, 2600 Antwerpen, meer info via detroubadour.be.

Restaurant Marcel – Antwerpen

Wat? Eigenaar en sommelier Serge Verboven verziet samen met chef Patrick Verheire een sprankelend eindejaarsmenu. Die laatste verdiende zijn strepen in befaamde sterrenzaken als Comme chez soi, La Perouse, Pastorale en La Maison du Cygne.

Op het menu? 4 of 5 gangen.

  • AMUSE
    • Terrine van ganzenlever, daikoncannelloni met gerookte paling, crème van rode biet, mierikswortel.
  • VOORGERECHT
    • Aardpeersoep, Zeeuwse mosselen, waterkers.
  • TUSSENGERECHT
    • (Grietbotfilet, Brussels grond witloof, Nantua saus, grijze garnalen).
  • HOOFDGERECHT
    • Hertenkalf filet “Grand Veneur”, wintergroenten, peertje met veenbessen, amandelkroketten.
  • DESSERT
    • Crémeux van chocolade, ganache met framboos, passievruchtcoulis.
  • Zuurdesem brood met ambachtelijk gekarnde en gezouten boter van J.Y. Bordier + € 4.

Prijs? 4 gangen aan € 59 p.p. (zonder grietbot), 5 gangen aan € 75 p.p. (met grietbot).

Hoe bestellen? Bestel via de website en haal af: donderdag 24 en 31 december tussen 14u en 18u. Ze leveren ook aan huis als je in Antwerpen centrum woont (+ € 10). Woon je in een andere gemeente? Contacteer hen voor de leveringskost tot bij jouw thuis.

Restaurant Marcel: Van Schoonbekeplein 13, 2000 Antwerpen, meer info via restaurantmarcel.be.

Maven – Antwerpen

Wat? Maven’s Happy Holiday Box is een online te bestellen takeawaydoos van het gelijknamige Antwerpse vleesrestaurant met een heerlijk vijfgangenmenu voor de feestdagen. Het restaurant kreeg onlangs nog een vermelding in de lijst van beste steakrestaurants ter wereld en in de Gault&Millau-gids komt het restaurant binnen met een opmerkelijke 14 op 20, amper 5 maanden na de opening.

Op het menu? 5 gangen.

  • APPETIZERS
    • Traag gegaarde porchetta
    • Zuurdesembrood met gerookte boten en bonta crumble
    • Huisgemaakte gestoofde hamsalade met blokjes komkommer en zure Granny Smith.
  • STARTERS
    • Vleestaartje met citroengras.
    • Dry Aged Beef Burger met met rucola, parmezaan en truffelmayonaise.
  • IN BETWEEN
    • Absolut Maven Shot met vodka, kalfstartaar en Imperial kaviaar.
  • HOOFDGERECHT
    • Zachtgerookte rib-eye met truffelboter
    • Boschampignons met groenten
    • Gekonfijte, geroosterde aardappelen en peterseliemayonaise.
  • DESSERT
    • Tartelettes om te delen.
    • Citroenmeringue en chocoladeganache met zeezout en karamel.

Prijs? € 90 p.p., beschikbaar per 2 of 3 personen.

Hoe bestellen? Bestel op hun website en haal af in het restaurant op het Antwerpse Zuid. Bestel je de box tijdens de kerstdagen tot 21 december, afhalen bij MAVEN op 23, 24, 25, 26 en 27 december tussen 11u en 16u. Bestel je de box voor de jaarwisseling tot 28 december, afhalen bij MAVEN op 31 december, 1, 2 en 3 januari tussen 11u en 16u.

MAVEN: Luikstraat 4, 2000 Antwerpen, maven-antwerp.be.

Brutal by BRUUT – Oost- en West-Vlaanderen

Wat? Op 24 december brengen Joke & Villi een ode aan de vriendschap in de vorm van een uniek takeaway menu: chef Bruno Timperman van Bruut in Brugge en hun eigen Vilhjalmur Sigurdarson bundelen kracht en talent voor deze gelegenheid.

Op het menu?

  • AMUSE
    • 4 oesters p.p. met 2 sausjes en 2 toppings.
  • VOORGERECHT
    • Griet “gravad lax”, gerookte rode biet, yoghurt en mierikswortel.
  • TUSSENGERECHT
    • Gegrilde prei, gerookte mossel, beurre blanc, dragon (Bruut’s Groentengerecht van het jaar in Gault&Millau).
  • HOOFDGERECHT
    • Hoevekip Wellington met feestelijke side dishes.
  • DESSERT
    • Birramisu.
    • Chocolade “Sarah Bernhardt”, amandel, cichorei.

Prijs? € 90 p.p.

Hoe bestellen? Bestellen kan tot 20 december, afhalen op 24 december tussen 14u en 16u.

Ieper: Spar @ Meenseweg 30, 8900 Ieper.
Deerlijk: De Loods @ Breestraat 44, 8540 Deerlijk.
Brugge: Bruut @ Meestraat 9, 8000 Brugge – bistrobruut.be
Gent: Souvenir @ Brabantdam 134, 9000 Gent – souvenir.gent.

Vrijmoed – Gent

Wat? Michaël, Benjamin en team zullen op 24 december een feestelijk kerstmenu voor afhaling bereiden. Vrijmoed heeft 2 Michelinsterren en een 17/20 in Gault&Millau. PS Op 21 september 2020 werd het restaurant volgens Weresmartworld voor het 2e jaar op rij verkozen tot 2e beste groentenrestaurant ter wereld.

Op het menu? 5 gangen. Je kan ook een puur groentenmenu bestellen.

  • AMUSE
    • OESTER Perle blanche “gegratineerd”, TERRINE haas en ganzenlever, brioche.
  • VOORGERECHT
    • LANGOUSTINE “tartaar”, yuzu, dashi (+ supplement 5g imperial heritage kaviaar – € 15).
  • TUSSENGERECHT
    • KREEFT “ravioli” met kafir, zeesla.
  • HOOFDGERECHT
    • HOEVEKIP “pithivier” met boschampignon, schorseneer (+ supplement wintertruffel – € 15).
  • TUSSENGERECHT
    • STILTON “mousse” met appel, vin jaune.
  • DESSERT
    • CHOCOLADE 70% met arabica, hazelnoot.
  • EXTRA’S
    • Brownie chocolade, madeleine, macaron aardpeer en brood “Vrijmoed”.

Prijs? € 125 p.p.

Hoe bestellen? Reserveren is mogelijk via vrijmoed.be. Je kan ook aangepaste champagnes en wijnen bestellen.

Vrijmoed: Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent, meer info via vrijmoed.be.

Heritage – Gent

Wat? De internationaal gerenommeerde chef Sebastian en team Heritage serveren een smaakvol eindejaarsmenu.

Op het menu? 4 gangen. Ze hebben aan dezelfde prijs ook een volledig veggie menu (ontdek het op de site).

  • AMUSES
    • Garnaalkroket, Zeeuwse oester en sudachi, gravlax met mierikswortel en dille.
  • VOORGERECHT
    • Coquille met groene appel en selder (extra 10g kaviaar Imperial Heritage + € 20).
  • INBETWEEN
    • Cannelloni met kreeft, spinazie en ricotta.
  • HOOFDGERECHT
    • Zeebaars met wortel, yuzu en beurre blanc.
  • DESSERT
    • Citrustaartje met meringue.
  • FRIANDISES: 3 stuks.

Prijs? € 68 p.p.

Hoe bestellen? Geniet van dit menu op 24, 25, 26, 31 december en 1, 2 januari. Bestellen kan tot 2 dagen voordien, telefonisch via +32 9 278 10 00 of per mail naar info@heritage.gent. Bestellingen kunnen afgehaald worden in het restaurant en voor een meerkost van € 10 leveren ze aan huis. Je kan ook nog enkele extra’s en wijnen bestellen.

Heritage: Rodekoningstraat 12, 9000 Gent, meer info via heritage.gent.

Haven – Gent

Wat? Op kerstavond, kerstdag en oudejaarsavond kan je bij Haven je eigen feestmaaltijd afhalen. Ze maken er een feestbox van waar je ook nadien nog kan van genieten. Hun gastronomische wandeling loopt van China tot in Thailand met een tussenstop in Singapore. Je krijgt maar liefst 10 gerechten om met je geliefden te delen en je vingers bij af te likken. Bovendien stoppen ze er per 2 personen een gratis gesigneerd kookboek bij, twee bamboe dimsum stoommandjes en een portie van hun huisgemaakte sambal. Zo kan je het nieuwe jaar alvast met pit inzetten.

Op het menu? 10 gerechten. Vegetarische alternatief mogelijk op aanvraag.

  • AMUSE
    • Oosters amuse-gueule hapje.
  • VOORGERECHTEN
    • Gepocheerde kip in een Shezuan sausje van pindanoten, tahin, huisbereide aromatische chiliolie, lente-ui en koriander.
    • Krokant gebakken aubergine in pittige gefermenteerde chili-bonenpasta afgewerkt met sesamzaadjes.
    • Gemarineerd buikspek in huisbereide zwarte bonen saus.
    • Huisgemaakte xiao long bao (Shangai soup dumplings), vergezeld van soja-zwarte rijstazijn en gember dip.
    • Frisse gember-komkommer pickle.
  • HOOFDGERECHTEN
    • Halve gegrilde Canadese babykreeft in romige laksa curry bouillon, afgewerkt met Vietnamese munt.
    • Frisse pittige Thaise salade van groene mango en krokant gebakken softshell krab.
    • Gestoomde Groenlandse heilbot (volgens marktaanbod) in een rijstwijn-sojasausje afgewerkt met gember en lente-ui.
    • Gegrilde eendenborst en verse lychee in een milde rode curry met Thaise basilicum.
    • Roergebakken knapperige boontjes en rode ui in hoisin saus.
    • Jasmijn rijst.
  • DESSERT
    • Oosters geïnspireerd dessert (they’re working on it!).

Prijs? € 65 p.p. (minimum 2 personen). Inclusief maaltijd, gesigneerd kookboek (Singapore street food, koken en reizen in Singapore en Maleisië, Tom Vandenberghe en Luk Thys, Lannoo), 2 bamboe stoommandjes (15 cm) en huisgemaakte sambal (100 ml).

Hoe bestellen? Stuur je aanvraag via hun contactformulier met het aantal personen, de datum en het uur van afhaal. Afhalen kan op 24 en 31 december tussen 15u en 18u, op 25 december tussen 11u en 14u.

Haven: Dok-Noord 7, 9000 Gent, meer info via eethaven.be.

Feestdoos – Gent

Wat? Ganzerik, Jigger’s en één twee vijf staken de koppen bij elkaar en voorzien een all in feestbox apero-diner-brunch voor kerst en oudejaar.

Op het menu? Apero, diner én brunch voor de volgende dag. Ze hebben ook een veggiemenu aan € 115. Ze hebben ook wijn- en cocktailpaketten.

  • APERO
    • The Bitter Crime: Een licht alcoholisch, bitterzoete longdrink op basis van een Italiaanse amaro en rode bietenkombucha.
      OF
    • No G’n’ T: Een kruidig en verfrissend alternatief op de klassieke gin & tonic op basis van London dry gin, gentiaan ,vlierbloesem en soda.
      OF
    • De Fleur Van Mijn Leven (0%): Vlierbloesem, appel, verjus, bereklauw kombucha.
  • HAPJES
    • Gepekelde shiitaké dip met prei olie.
    • Noordzeekrab salade met currymayo & geraspt eigeel.
    • Hapjes aangevuld met zuurdesemcrackers.
    • Wonton gevuld met beuling en kersen compote.
    • Gegrilde wortel & hete limoen-fetadip.
  • HOOFDGERECHT
    • Vol-au-vent met gegrilde fazant, iberico balletjes met chorizo, oesterzwam en aardappelkroketten.
  • DESSERT
    • Panna Cotta van limoenblad met mandarijn en cacaocrumble.
  • DIGESTIEF
    • Licorished Espresso Martini: Een twist op de klassieke dessertcocktail, Vodka, huisgemaakte koffielikeur, zoethout koffie.
      OF
    • New Fashioned Old Fashioned: een all time Jigger’s classic, Bourbon, biercordial en bitters.
      OF
    • No Sleep Till Ghentje (0%): koffie, zoethout, gember, amandelmelk.
  • Ontbijtdoos
    • Desembrood en huisgemaakte scones met cranberryboter.
    • Hollebeekhoeveyoghurt met huisgemaakte granola en peercompote.
    • I love celery salad met walnoten en echte Gentse Pas de Bleu kaas.
    • Fluffy eggmuffin met cheddar.
    • Charmant kaasplankje van Hinkelspel met ajuinenchutney.
    • Zoete wintercake met kastanje en citroen.

Prijs? € 125 all in p.p.

Hoe bestellen? Via feestdoos.com.

Ganzerik: Druifstraat 29, 9000 Gent.
Jigger’s: Oudburg 16, 9000 Gent.
één twee vijf: Molenaarsstraat 125, 9000 Gent.

L’Autre Vie – Sint-Martens-Latem

Wat? L’Autre Vie werkt met een vast afhaalmenu, dat zeer makkelijk is om zelf op te warmen en te serveren.

Op het menu? 4 gangen.

  • AMUSE
    • Sashimi van huisgerookte zalm, kruidenroom, ponzu, carpaccio van rode bietjes.
  • VOORGERECHT
    • Kreeft, grijze garnaaltjes, wortel, prei, beurre blanc.
  • HOOFDGERECHT
    • Parelhoenfilet, witloof, spitskool, knolselder, veenbes, truffelsaus, aardappelkroketjes.
  • DESSERT
    • Citroentaartje van Sorrento citroenen, yuzu en meringue.

Prijs? € 54 p.p.

Hoe bestellen? Bestel tot 16 december via lautrevie.be/kerstafhaal of via email afhaal@maxencesys.be. Kan worden afgehaald op 24 december tussen 10u en 13u en 31 december tussen 10u en 13u, of op afspraak.

L’Autre Vie: Kortrijksesteenweg 126, 9830 Sint-Martens-Latem, meer info via lautrevie.be.

‘t Aards Paradijs – Merendree

Wat? Chef Lieven Lootens (16/20 in Gault&Millau) voorziet een hemels feestmenu.

Op het menu? 4 gangen.

  • AMUSE
    • Kleine strandwandeling of salade méditerranée.
  • VOORGERECHT
    • Wilde gamba en kreeft OF Zeebaars affumicato.
  • HOOFDGERECHT
    • Rode fazant shinrin-yoku OF hertenkalffilet arlequin.
  • DESSERT
    • White Xmas.
  • Supplement ganzenleverterrine Sauternes + € 15
  • Supplement verse zwarte truffel + € 15.

Prijs? € 70 p.p.

Hoe bestellen? Bel naar het nummer 09 371 57 56. Tijdens deze periode hebben ze extra afhaaldagen: op donderdag 24 en 31 december kan u afhalen tussen 14u en 17u. Op vrijdag 25 december en 1 januari kan u afhalen tussen 10u30 en 12u30.

‘t Aards Paradijs: Merendreedorp 65, 9850 Merendree, meer info via aardsparadijs.be.

Restaurant Bonte B – Brugge

Wat? Bernard, Valerie & team voorzien een bonte menu met eerlijke, seizoensgebonden producten.

Op het menu? 4 gangen.

  • VOORGERECHT
    • Wannelonni West-Vlaams rood rund, Noordzeekrab, waterkers en Oud Brugge kaas.
  • TUSSENGERECHT
    • Lauwwarme kreeft, krokante groentjes en vinaigrette schaaldieren.
  • HOOFDGERECHT
    • Fazantenfilet ‘fine champagne’, knolselder, appel, truffeljus, pomme duchesse
      OF
    • Grietfilet, kruidenkorst, spitskool, butternut, truffeljus, pomme duchesse.
  • DESSERT
    • Mousse hazelnoot, biscuit bittere chocolade, crémeux witte chocolade, sorbet frambozen.

Prijs? € 65 p.p. Het menu wordt voorzien van brood en boter.

Hoe bestellen? Via 050 34 83 43 of via info@bonteb.be. Kerst: bestellen voor 21 december (afhalen 24 december tussen 10u en 13u). Oudjaar: voor 28 december (afhalen 31 december tussen 10u en 13u).

Restaurant Bonte B: Dweersstraat 12, 8000 Brugge, meer info via restaurantbonteb.be.

Restaurant Terminus – Watou (Poperinge)

Wat? Restaurant Terminus in Watou voorziet een traiteurmenu voor eindejaar. Daarnaast kan je ook hun verrukkelijke Fruits de mer schotel, Bouillabaisse of volledige à la carte carte menu bestellen (kijk hiervoor op hun website).

Op het menu? 5 gangen.

  • AMUSES
    • Bisque van de Noordzee, Artisanaal Garnaal Kroket, Jamon 100% Iberico Bellota DO Dehesa de Extremadura.
  • VOORGERECHT
    • Fruits de mer: Langoustine, Oester / Huitre N°3 Marennes d’Oléron, Krabbenpoot / Pinces de Crabe.
  • TUSSENGERECHT
    • Coquille Saint-Jacques Pecheurs d’Etaples au Gratin Of/Ou Gepocheerde Filet van Wilde Tarbot.
  • HOOFDGERECHT
    • Filet Pur dans Le Filet met Warme Groentjes en Kroketjes.
  • DESSERT
    • Le Merveilleux.
  • Zuurdesembrood Le Pain de Sebastien voor 4 personen + € 5.

Prijs? € 55 p.p.

Hoe bestellen? Reserveren via 0497 77 76 79 of info@restaurantterminus.be. Afhaal van 11u tot 16u. Bij elke bestelling vanaf € 60 krijg je een lekkere fles wijn cadeau.

Restaurant Terminus: Callicannesweg 16, 8978 Poperinge, meer info via restaurantterminus.be

Willem Hiele – Koksijde

Wat? Speciaal voor de kerstdagen stelt Willem een BisqueBOX, KerstBOX, WijnBOX en WijnBOXdeluxe voor. Ontdek hier meer over de samenstelling van de boxen. Om de sfeer helemaal juist te zetten voorziet hij de kerstbox zelfs van een playlist!

Op het menu? Samenstelling van de KerstBOX voor 2 personen:

  • STARTERS
    • Krokant van bladerdeeg, oude Beauvoordse brokkelkaas.
    • Krokante vergeten groenten, kruidenhummus.
    • Consommé gerookte wilde eend, wintergroenten.
    • Wildkroket, truffeldip.
  • VOORGERECHT
    • Gravad lax schelvis, coulis mosterdblad & mierikswortel, gepekelde koolrabi, zuring.
  • TUSSENGERECHT
    • Tarbot, brandade, prei, blanke boter (supplement 10 gr Imperial Heritage kaviaar + € 30, supplement 20 gr Imperial Heritage kaviaar + € 50).
  • HOOFDGERECHT
    • Hertenkalffilet met wintergarnituur (knolselder, witloof, veenbessen, wildsaus, kroketten, knolselderpuree, peertjes).
  • DESSERT
    • Vanille en chocolade.
  • KOFFIEGARNITUUR
    • Mellowcakes.

Prijs? € 180 voor een box van 2 personen. Zuurdesembrood + boter is voorzien.

Hoe bestellen? Je kan ze tot en met 20 december, 21u reserveren. Ze zullen klaarstaan op 24 december tussen 10u en 17u. Voor wie een kerstbox bestelt en afhaalt, hebben ze een duurzaam cadeau klaarstaan.

Willem Hiele: Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde, meer info via restaurant.willemhiele.be.

Trattoria LA BICICLETTA by beudaert – Kortrijk

Wat? Tijdens de eindejaarsperiode schakelen ze over op 2 menu’s: één voor kerstavond en één voor oudejaarsavond. Hieronder de kerstbox, voor het oudejaarsmenu neemt u een kijkje op hun website.

Op het menu? 6 gangen.

  • AMUSE
    • Oester Saint Vaast met appelvinaigrette en sjalot.
  • HAPJE
    • Roggebrood, zalm en yoghurt.
  • VOORGERECHT
    • Gebrande en gemarineerde coquilles, met salade van fregola sarda, knolgroente en salsa verde.
  • TUSSENGERECHT
    • Ravioli met champignons, aardpeer, parmezaan en truffelsaus (optie verse truffel + € 20).
  • HOOFDGERECHT
    • Wit van fazant, belegd met notenmengeling, crème van fazant met fine champagne, stoof van wintergroentes met kastanjes.
  • DESSERT
    • Chutney van appel, ui en graanmosterd, verse amandelkroketten
    • Kerstcreatie van Niek Bossaert (apart te bestellen aan + € 15 voor 2 personen).

Prijs? € 80 p.p. (vanaf 2 personen).

Hoe bestellen? Bestellen kan tot en met 20 december. Afhaalmoment: op donderdag 24 december tussen 10u en 13u. Delivery: op donderdag 24 december tussen 13u en 16u – kostprijs: € 10 – binnen een straal van 20 km.

Trattoria LA BICICLETTA by beudaert: Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, meer info via beudaert.be.

De Vork van Luc Bellings – Hasselt

Wat? Luc Bellings voorziet afhaalmenu’s voor kerst en oudjaar en biedt op 26 december enkele éénpansgerechten aan zodat je het hele weekend in feeststemming kan blijven. De Vork heeft 1 Michelinster en een 15,5/20 in de Gault-Millau gids 2020.

Op het menu? Hieronder het afhaalmenu voor kerst, het oudejaarsmenu ontdek je op de website.

  • APERO
    • 3 aperitiefhapjes: makreel met rode biet en sjalot, zalm met guacamole en roze peper én gerookte eend met mango en rozemarijn.
  • VOORGERECHT
    • Kreeft, quinoa, appel, selder, dille.
  • TUSSENGERECHT
    • Snoekbaars, venkel, bladpeterselie, bouillabaisse.
  • HOOFDGERECHT
    • Hert, pompoen, boerenkool, shii take, pastinaakzalf.
  • DESSERT
    • Witte chocola, ananas, amandel.
    • Passievrucht, vanille, bittere chocola.
  • LUXUEUS EXTRAATJE
    • Pomme moscovite (+ € 65), doosje Royal Belgian kaviaar Gold Label (+ € 45 voor 30g en + € 175 voor 125g).

Prijs? € 78 p.p. inclusief broodjes en presentje.

Hoe bestellen? Bestellingen dienen ten laatste 2 dagen voor 24/12 te gebeuren via telefoon (011 22 84 88) of mail (info@lucbellings.be). Afhalen op 24 december tussen 15u30 en 17u30 en 25 december tussen 10u30 en 12u. Mits afspraak, met een kleine toeslag, leveren ze aan huis. Je kan ook begeleidende wijnen bijbestellen.

De Vork: Luikersteenweg 366, 3500 Hasselt, meer info via lucbellings.be.

Feestklaar?

Openingsbeeld: MAVEN Antwerp.