Als er één stad bulkt van de verborgen parels, dan is het Gent wel: alternatief, trendy en een tikje artistiek dankzij het cultuurminnende en vaak internationale jonge volkje aan de Gentse hogescholen en universiteiten. Shoptrip naar Gent op de planning staan? Dan wil je een tussenstop bij één van deze hippe koffiebars zeker niet missen.

8 x hippe koffiebars in Gent

1. Simon Says

Aan de rand van het supergezellige historische stadscentrum van Gent (in de volksmond ook wel het ‘Patershol’ genoemd) vind je de al even gezellige koffiebar Simon Says. De sfeer, de uitbaters en de koffie is er net zoals het kunstige stadsvolkje zelf: een beetje alternatief hip en tegelijkertijd erg down to earth. Hier neerstrijken voor een basic espresso of een lekker cappuccino met koffiekoek is absoluut de boodschap. De internationaal opgeleide barista’s helpen je met plezier bij je keuze.

Waar? Sluizeken 8, 9000 Gent 

2. Barista

Ook bij de hippe bar met een nostalgische ziel Barista is het fijn vertoeven. Eveneens pal in het Gentse historische centrum en vlakbij het water, is het de ideale plek voor een lekkere koffie of een heerlijke lunch tussen het shoppen door. Aanraders op de kaart? Een vanilla latte met haver- of amandelmelk, de homemade quiche of de cheesecake met speculaasbodem.

Waar? Hippoliet Lippensplein 25 en Meerseniersstraat 16

3. Madam Bakster

Een absolute must-visit voor zoetekauwen is Madam Bakster. De grootste troef van het kleine maar gezellige koffiehuis? De originele creaties en unieke desserts op basis van 100 procent natuurlijke producten. Ook vegan taartjes en desserts vind je er in overvloed. Leuke extra: sinds de hele corona social distancing-periode ontpopte Madam Bakster zich voor diegenen die zich liever niet onder een breed publiek begeven ook tot Madam Boxter. Naast een overheerlijke brunch- of verwenbox, levert Madame Boxter ook leuke (en vooral lekkere) bak-het-zelf kits in heel Vlaanderen!

Waar? Brabantdam 142, 9000 Gent

4. Café Labath

Krantje lezen op zaterdagochtend of een cappuccino date met je bestie in de namiddag, dat doe je bij het hippe, maar low key Café Labath.

Waar? Oude Houtlei 1, 9000 Gent 

5. Clouds in my coffee

‘Een oase van rust en gezelligheid te midden van het multicolorfuse tumult van de Gentse Dampoortwijk’: zo omschrijft de schattige, maar hippe koffie- en conceptbar Clouds in my coffee zichzelf. En dat is de nagel op de kop, zo vinden we zelf. Ga langs voor een heerlijk uitgebreid ontbijt of een biologische lunch van het huis. Of passeer in de namiddag voor koffie met taart of een after-work aperitief. De kleurrijke sfeer en de stijlvolle designobjecten krijg je er gratis bij. Nu ja, niet als je die laatste ook mee naar huis wil nemen natuurlijk.

View this post on Instagram

Na regen komt zonneschijn @alicasalesmontero

A post shared by CLOUDS9000 (@clouds9000) on

Waar? Dendermondsesteenweg 104, 9000 Gent. 

6. Mokabon

In de schaduw van een grote ‘nieuwe’ Starbucks ligt een klein, maar erg authentiek koffiezaakje verscholen: Mokabon. Het zaakje is niet erg gekend bij het grote publiek, maar wel erg geliefd onder de locals en de oude Gentenaars. Rumour has it dat dit de allereerste koffiebar van de stad geweest zou zijn. Let wel: wie graag een praatje zou slaan met een paar vaste klanten moet zich reppen. Het kleine zaakje telt immers niet meer dan 6 tafeltjes.

Donkersteeg 35, 9000 Gent. 

7. Bar Bidon

Wielerfan of fietsfanaat? Dan kan je een tussenstop bij Bar Bidon niet missen. Niet alleen een goede latte of een winterse soep zijn er perfect te vinden, ook allerlei hebbedingen voor je fiets- of wieleruitzet tik je er op de kop.

Waar? Bisdomkaai 25, 9000 Gent. 

8. Het Moment

Kwaliteitskoffie, aperitief en literatuur: dat zijn de hoofdingrediënten van Het Moment. Naast de heerlijk ontspannen, maar luxueuze sfeer die er hangt, is ook de architecturale omkadering een leuke extra: Het Moment huist immers in een ruim, majestueus en prachtig gerenoveerd historisch pand in de Gentse binnenstad.

Meer lezen over hotspots: