Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Op onze website lees je wekelijks haar recensies. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs bij de U Antwerp. 

Hans Otten! Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren wat de man ooit heeft bereikt en waarom zijn naam nog altijd  zo prominent in mijn geheugen gegrift staat. Presentator, ja, maar van welk programma? En had hij vroeger geen drankprobleem? En er waren toch ook echtscheidingsperikelen? Ik dacht eerlijk gezegd dat hij in de bv-vergeetput was gevallen, om samen met Sabien Tiels, Donaat Deriemaeker en Nicholas van de Pfaffs hele dagen te kleurenwiezen. Wat blijkt? Hans Otten is alive & kicking. Samen met topchef Viki Geunes van ‘t Zilte is hij in Antwerpen in een zeer upscale project gestapt: U Antwerp. Ze bedoelen natuurlijk ‘You’ Antwerp, met als onderliggende boodschap dat de klant centraal staat. Je kunt er slapen (hotel), aperitieven (lounge bar) en eten (restaurant). Qua locatie spreken we over prime real estate: pal tussen het MAS en het jacht van Gert Verhulst.

Tijd voor een korte publieke biecht: ik heb een hekel aan het jacht van Gert Verhulst en zeker aan de praatshow die er in de lente werd opgenomen. Ik heb ook een hekel aan bv’s die een restaurant beginnen. Denk even terug aan Big Brother ster Betty: in haar brasserie op de dijk van Blankenberge ging ze zielloos ten onder tijdens het serveren van slechte garnaalkroketten. En eigenlijk ga ik ook niet zo graag naar ‘t Zilte. Ik herinner me een lunch die begon met zes high tech amuses die elk uit acht ondefinieerbare ingrediënten bestonden. Ze werden supersonisch snel en monotoon opgenoemd, ik probeerde alles te onthouden maar had al stress voordat ik één hap had genomen.

Ik heb ook een hekel aan bv’s die een restaurant beginnen. Denk even terug aan Big Brother ster Betty: in haar brasserie op de dijk van Blankenberge ging ze zielloos ten onder tijdens het serveren van slechte garnaalkroketten.

In mijn vooringenomen hoofd kon U Antwerp dus onmogelijk goed zijn. Zeker toen ik op de website zag dat ze er fettucine ‘vol au vent style’ serveren. Wat ik nog méér haat dan bv’s, het jacht van Gert Verhulst en ingewikkelde amuses, is de term ‘vol au vent style’. Ofwel vol au vent, ofwel niks. Géén deconstructie, géén ode aan, géén variant op. Vol au vent is perfect en daar moet je niet aan liggen morrelen. Mijn vader sprak ooit de legendarische woorden: “Als Pas de Deux wordt gekozen om naar het Eurovisie Song Festival te gaan, eet ik mijn klak op.” Terwijl ik bij U Antwerp binnenstap, maak ik een gelijkaardige bedenking: “Als die fettucine lekker is, eet ik mijn handtas op.” Hoe dat afliep? Wacht, geduld. We zijn nog maar net gaan zitten. Het décor is alvast verbluffend, zonder de gevreesde bv-kitsch. Het restaurant is erg luxueus en stijlvol ingericht, met als blikvangers de stoffen zeteltjes in diepblauwe en –groene tinten. Wie tegen de muur zit, mag plaatsnemen op een comfortabele, cognac-kleurige lederen zetel. Het meisje in de bediening is één en al opgetogenheid en professionalisme, ze is dan ook weggeplukt bij ‘t Zilte. In de keuken zie ik Viki Geunes zijn koks opleiden die het restaurant zullen runnen, zelf blijft hij natuurlijk in ‘t Zilte.

Op de kaart staan eigentijdse crowd pleasers: een beetje Aziatisch, een tikje mediterraan en hier en daar een streepje Vlaams. Prijzen schommelen tussen € 14 voor de voorgerechten en € 35 voor de hoofdgerechten. We starten met een paar hapjes om te delen. De goujonettes (gefrituurde visreepjes) hebben een fantastische korst en zijn helemaal niet vet. De ‘jonge groentjes’ met kruidendip komen in de vorm van Vietnamese nems in rijstdeeg. Niet wat ik verwacht had, de zeewiersmaak valt me ook een beetje tegen. Ik proef even van het lekker sappige kalfsvlees met ansjovis, kwartelei, artisjok en paprika. Een mooi gepresenteerd gerechtje dat pittig afsmaakt. Ik bestel zelf de gemarineerde zalm met veel groene groenten: op en top zomers, met frisse zuren. Een paar reepjes nori en gepofte rijst zorgen voor een aangename crunch. Als tweede gerecht verschijnt er aan de overkant een stoofpotje van witte bonen en chorizo: hierin proef je echt tijd en geduld. De boontjes zijn vers en worden geserveerd in een aromatische jus op basis van tomaten. Zeer verfijnd comfort food. En dan komt natuurlijk hét gerecht waarop ik al dagen zat te wachten: de fettucine ‘vol au vent style’.  Eerlijk? De enige opmerking die ik kan maken, is dat ik spaghetti krijg en geen fettucine. Voor de rest is dit een top-gerecht. Ik proef duidelijk smakelijke hoevekip, geen plofkip.  De jus is zeer rijk maar toch licht. Bovenop liggen stukjes krokant vel en toefjes truffelemulsie, die het gerecht niet overheersen maar een warme diepgang geven. Enkele plakjes rauwe champignon geven nog wat fraîcheur.

Iemand nog een adresje om een nieuwe handtas te scoren in de solden?

Score (max. 5 sterren)

★★★★

U Antwerp, Nassaustraat 42, 2000 Antwerpen

Meer recensies van foodie Evelien Rutten: