Leer Korea écht kennen bij het nieuwe Table d’Ho in Antwerpen
Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs in het nieuwe Table d’Ho.
Onlangs speelden mijn man en ik een spelletje met twee Nederlandse intellectuelen, waarbij je bekende personen moest uitbeelden. Natuurlijk stond er op mijn briefje Kim Jong-Un, de dictator van Noord-Korea. Ik kan zijn naam nauwelijks uitspreken, laat staan uitbeelden. Terwijl ik mezelf belachelijk maakte door een opgeknipt champignonkapsel na te doen, besefte ik hoe weinig kennis ik eigenlijk heb over de twee Korea’s, zowel Zuid als Noord. Ik weet dat ze op een schiereiland liggen vlakbij Japan en dat er vanuit het Noorden een constante dreiging uitgaat van een kernaanval. Ik ken ook een sympathieke Koreaanse visagiste, maar zij is geadopteerd en spreekt met een vet Antwerpse accent. Maar nu is er in Borgerhout dus een nieuw Koreaans restaurant. Als je kennis wil opdoen over een land, is het nooit een slecht idee om je eerst onder te dompelen in hun gastronomische cultuur.
Table d’Ho was eerst een foodtruck met Koreaanse specialiteiten, maar sinds vorige week hebben ze ook een vaste stek op de Gitschotellei, een verre uithoek op de grens van Borgerhout en Deurne. Op deze vergeten baan bestaat het commercieel aanbod vooral uit zaken als King of Ribs, Bistro Tess en nagelstudio Casmorella. Maar de gentrificatie wordt hier ook ingezet, want Table d’Ho is verdorie een hip pand. Het is dus een kwestie van tijd voor de barista’s en bartenders volgen.
Ik zie hoe andere gasten zich dubbel plooien onder het lage tafeltje, met enkel een kussen onder hun bips. Het komt nog niet in de buurt van comfortabel.
Voorlopig is Table d’Ho een lunchrestaurant en zijn ze maar enkele avonden per maand geopend. Tijdens het online reserveren moet ik aangeven aan welke soort tafel ik wil zitten: toog, gewoon of grond. Als ik eenmaal aan mijn ‘gewone’ tafel zit, ben ik blij dat ik niet voor de grond-optie heb gekozen. In Japan is er meestal een inham onder de tafel voor je benen of krijg je een rugsteun, maar dat is hier niet het geval. Ik zie hoe andere gasten zich dubbel plooien onder het lage tafeltje, met enkel een kussen onder hun bips. Het komt nog niet in de buurt van comfortabel.
De lunchkaart is beperkt, met een achttal hoofdgerechten en vijf bijgerechten. Uiteraard hebben we geen idee wat dongkaetsu, bulgogi of yache twigin betekenen, maar de zeer vriendelijke en behulpzame ober neemt zijn tijd om alles goed uit te leggen. Ik kies voor de bibimpap bulgogi, mijn man neemt de kimchi jjigae. Mijn gerecht komt in een gloeiendhete aarden pot en bestaat uit kleefrijst, gemarineerd en gebakken rundvlees en fijngesneden groenten. ‘Bibimpap’ betekent letterlijk ‘rijst roeren’, het is de bedoeling dat je alles zelf mengt. Het resultaat is een zeer smakelijk, hartig vleesgerecht waarbij spicy, zuur, zoet, zout en hartig mooi in balans zijn. Hierbij krijg ik nog vier bijgerechtjes: gefermenteerde zwarte bonen, kimchi, gefermenteerde gele radijs en een heldere bouillon die je kunt vergelijken met misosoep. Het geheel komt op een stijlvol houten dienblad en herinnert me aan de Japanse manier van eten, die altijd een beetje medicinaal is. Alles wat je eet, is goed voor je. De kimchi soep van mijn man valt iets minder in de smaak: het is in sé niet meer dan een zeer pikante gefermenteerde kolensoep met blokjes tofu. We bestellen uit nieuwsgierigheid nog wat side dishes. De vegetarische sushirol is fris en smakelijk. De pannenkoekjes met lente-uit zien er fantastisch uit, maar mochten wat meer afgekruid zijn. De dumplings met flinterdun deegje, zeer smaakvol gehakt en bieslook zijn de grote voltreffer. Hiervan zou ik er een dozijn kunnen eten.
Het is interessant om een nieuwe keuken te ontdekken en het maakt me nieuwsgierig naar de speciale avonden die hier georganiseerd worden. Af en toe zal er een Koreaanse barbecue zijn, waarbij je zelf aan tafel grilt. Dat brengt ons naadloos bij good old fashioned gourmetten… en zo wordt Koreaans dan toch herkenbaar.
Score (max. 5 sterren)
★★★
Table d’Ho, Gitschotellei 188, 2140 Antwerpen, www.tabledho.be