Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs bij de allereerste Burger King van België.

Je moet het mij niet vertellen. Ik wéét dat toast avocado beter is voor mijn gezondheid dan een hamburger van rundvlees. Ik wéét dat zoete aardappelfrieten uit de oven minder erg zijn dan gefrituurde frieten. Maar hot damn, een compromisloze hamburger met alles erop en eraan kan ook deugd doen.

Ik ben sinds mijn kindertijd al fan van Quick, waarschijnlijk omdat het een zeldzame traktatie was/is. Mijn lievelingsburger was de ‘Big’, die na enkele jaren transformeerde tot de ‘Giant’. Hoeveel burgers er nadien ook werden uitgevonden, geen enkele kon tippen aan die heerlijke oerburger met de licht acide, kruidige saus. Toen McDonalds naar België kwam, ging ik voor de vorm eens proeven, maar ik bleef trouw aan de Giant van Quick. Uiteraard bezocht ik uit culinaire interesse ook de nieuwe gourmet burgerrestaurants die je overal ziet verschijnen. Daar krijg je meestal vlees van een duur runderras, zijn de broodjes krokanter en de frieten ongeschild. Ze zijn ook een stuk prijziger dan hun fastfoodconcurrenten. Om één of andere reden krijg ik bij hen echter nooit het guilty pleasure gevoel dat ik wel heb bij Quick.

We zijn verplicht een uitgestippelde route te volgen zoals bij de luchthaven, waarbij we swingen met in seventies pakjes gestoken danseressen, eens draaien aan het rad van fortuin en een basketbal door de ring mikken.

Negen jaar geleden ontmoette ik mijn man, een connaisseur van alles burger related. Hij lachtte me uit met mijn loyaliteit. Burger King! Dat was het! Maar hoe hij me ook probeerde te overtuigen als we er eentje tegenkwamen in het buitenland, ik zette er geen voet binnen. Ah nee. Want Burger King, dat klinkt zo voos en vettig en Amerikaans.

Maar gisteren ging de eerste Burger King van België open en was er geen houden meer aan. Ik werd er oervrouwgewijs met de haren mee naartoe gesleurd: “Je zult zien! Je zult zien!” verkondigde mijn man met pretlichtjes in de ogen. Hij had het zelfs met een dikke stift in mijn agenda geschreven: “OPENING BURGER KING”.

Bij aankomst aan het cinemacomplex Kinepolis in Antwerpen zien we al vanop de
parking dat dit geen alledaagse opening is. Het event lijkt bedacht door een groep laatstejaars van een reclameschool die zelf ook nog actief is in de jeugdbeweging. Gewoon naar binnen gaan zit er niet in.
We zijn verplicht een uitgestippelde route te volgen zoals bij de luchthaven, waarbij we achtereenvolgens voorbij de dj set wandelen, samen swingen met in seventies pakjes gestoken dansers en danseressen, eens draaien aan het rad van fortuin en een basketbal door de ring mikken. Eén en al fun fun fun! Daarna kunnen we eindelijk naar binnen om aan te schuiven met driehonderd andere nieuwsgierigen. Burger King heeft alles op alles gezet: achter de kassa staat bijna evenveel volk als ervoor, het gaat dus goed
vooruit. Mijn kennis over het menu bij Burger King gaat niet verder dan de klassieke conversatie uit Pulp Fiction, dus neem ik de Whopper. Daarnaast bestel ik nog een cheeseburger als referentie, die kun je namelijk in elk hamburgerrestaurant bestellen. Mijn man gaat voor de Steakhouse Burger met Angus beef en de Long Chicken. Daarbij nemen we elk een cola en een medium pak frieten. (Hierna lassen we een detox periode in, dus stop judging!)

Ik had mijn man al van in het begin moeten vertrouwen, want de burgers zijn inderdaad veel lekkerder dan bij Quick of McDonalds. Het vlees heeft een heerlijke charcoal grill smaak en is een stuk sappiger. Bij de Whopper horen ook smakelijke plakjes tomaat en uiringen die – oh wonder – nog knapperig vers zijn. Tussen de voortreffelijke cheeseburger vind ik dikke stukken lekkere augurk, niet de triestige transparante velletjes die je normaal ziet. De frieten zijn dikker gesneden dan bij de concurrenten, maar smaken hetzelfde. Enkel de broodjes vind ik minder geslaagd, de dunne lapjes spons doen me niets. Hoeveel moeite zou het kosten om knapperige pistolets of gegrilde briochebroodjes te gebruiken? Voor de volledige luxe-ervaring moet je tot nader order dus toch nog naar een gourmet burgerrestaurant. Maar ik ben om: dag Giant, hallo Whopper!

Score
★★★

Burger King Groenendaallaan 4122030 Antwerpen

Meer recensies van Evelien Rutten