© Onism

Rock-‘n-roll: 12 x trending restaurants aan de Belgische kust

Foodies halen hun hart op aan de Belgische kust, ook zij die het niet per se op vis- en schaaldieren begrepen hebben. De laatste jaren rijzen de trendy restaurant-concepten er immers als paddenstoelen uit de grond. Culinair journalist Evelien Rutten selecteerde haar persoonlijke favorieten.

1. Julia Fish and Oysterbar: voor anker

Een van de meest eigentijdse visrestaurants aan de kust is Julia van vishandelaar Angus Wittevrongel. Hij baat enkele meters verderop zijn eigen viswinkel uit, Mare Nostrum. Deze zomer neemt de Britse topchef Michael Yates (van het Antwerpse Sail & Anchor) voor enkele maanden het roer over bij Julia. Hij heeft een top notch visconcept uitgewerkt. Zo kun je op zondag aanschuiven voor Michaels typische Sunday Roast, maar dan met vis in de plaats van vlees. Daarnaast kun je bij Julia ook terecht voor een pop-up met fish and chips. Uiteraard staat er uitsluitend Noordzeevis op het menu.

Julia Fish and Oysterbar, Arthur Vanhouttelaan 2, Koksijde. 

2. Studio Pickle Pickle: Rock-‘n-roll

Chef Pieter Clement is een van de meest ‘ongrijpbare’ chefs van de kust. Hij lanceerde al meerdere succesvolle projecten en heeft een grote schare trouwe volgers. Deze zomer opende hij Studio Pickle Pickle in het centrum van Veurne, op tien minuten rijden van Sint-Idesbald. Het is een coole bar waar je een glas natuurlijke wijn of Belgisch bier kunt bestellen. Daarbij smul je een super-deluxe hamburger.

Studio Pickle Pickle, Ooststraat 25, Veurne. 

3. Boo Raan: Laos op je bord 

Bij Boo Raan enkel authentieke Thaise smaken op het menu. Geen eenvoudige curries of standaard-Pad Thai voor chef Dokkoon en haar team, maar wel originele streetfood-varianten van die klassiekers, gebaseerd op traditionele recepten van vaak wel honderden jaren oud. Voor- en nagerechten serveert het restaurant niet: alle dishes komen tegelijk op tafel om te delen met je gezelschap.

Boo Raan, Edward Verheyestraat 17, Knokke-Heist.

4. Rocco Eats Foodbar: authentiek genieten

De beste pizza in Oostende? Die eet je bij Rocco Eats. Het kleine restaurant opende vorig jaar en is gelegen in een van de leukste straatjes van Oostende, de Hertstraat. Op de kaart, die erg beperkt is gezien ze aangepast wordt naargelang het aanbod verse producten, vind je simpele gerechtjes gegrilld op houtskool en pizza’s. De chef en eigenaar Eric schoolde zich tot pizzaiolo in Napels en maakt de pizza’s in een houtsoven. Zin om een stapje in de wereld te zetten erna? Dat kan, want Rocco Eats ligt vlakbij de Langestraat waar je nog van een drankje kunt genieten.

Rocco Eats Foodbar, Hertstraat 7A, Oostende. 

5. Ugly Duckling: alles in één

Jan Van Ongevalle is de man die cocktailbar The Pharmacy op de kaart zette. Met zijn eerste restaurant, Ugly Duckling, bewandelt hij nu ook het gastronomische pad. Maar geen stijve bedoening: fun dining staat centraal. Er is een gevarieerde kaart, maar dé signature dish is de Ugly Duckling Box, een ‘deelervaring’ op basis van eendgerechten. Daarbij bestel je hoogstaande, gastronomische cocktails die afgestemd zijn op de smaken uit de keuken, maar er is ook een kaart met natuurlijke wijnen, een sakekaart en verschillende verrassende spirits.

Ugly Duckling, Lippenslaan 98, Knokke.

6. The Catch: seafood & cocktails

Oké, technisch gezien is The Catch wél een seafood- en oesterbar. Maar het concept erachter is zo trendy en fris, dat de stek toch een plek in ons lijstje verdient. Een plateau oesters combineren met een Bloody Mary? Kan! Een portie fish and chips met een lokaal gebrouwen biertje: dat kan ook! De sfeer is er op-en-top relaxed. De cocktails van de allerhoogste kwaliteit. Wat wil een mens in de zomer nog meer?

The Catch, Hertstraat 6, Oostende.

7. Bar Bristol: lokaal en korte keten

De laatste dertig jaar was ‘Den Bristol’ een typisch Oostendse taverne, maar nu is ze overgenomen door een jong koppel ondernemers, die het hele pand een duurzame metamorfose gaven. De twee pijlers waar Bar Bristol voortaan op steunt, zijn lokale ingrediënten én de korte keten. De Jupiler is vervangen door streekbieren, natuurwijn en champagne, de Fristi door zelfgemaakte ijsthee en de Bifiworst door homemade droge worsten. Deze zomer de ideale plek voor een aperitief met champagne en oesters of gin-fizz met crackers en dips.

Bar Bristol, Leopold I Plein 10, Oostende. 

8. Onism: de wereld op je bord

Chef Korneel Vandermeersch verdiende zijn culinaire sporen bij De Karmeliet, Cuines 33 en Tête Pressée. Met zijn vrouw, sommelier Stefanie Lippens, opende hij voor het eerst zelf een restaurant. Met Onism halen ze de wereldkeuken naar Blankenberge met Zuid-Amerikaanse ceviche, Japanse yakitori of Indische korma van bloemkool.

Onism, Graaf Jansdijk 5, Blankenberge. 

9. Mamzelle Poulet: kiplekker

Twee zomers geleden opende in Blankenberge deze eigentijdse bistro waar enkel gerechten met kip op de kaart staan. De twee uitbaters kregen hulp van een bekende Brugse slager, die samen met hen de recepten op punt stelde. De kip is van topkwaliteit én 100 % Belgisch. Naast klassieke gebraden kip staan er nog andere gerechten op de kaart, zoals gourmet hamburgers en allerhande bouletjes.

Mamzelle Poulet, Wetstraat 24, Blankenberge. 

10. Carcasse: vlees en vegetariërs

Slagerij Dierendock is inmiddels een begrip onder vleesliefhebbers. Met liefde voor het ambacht en met het grootste respect voor dieren – én voor het milieu, gaat slager Hendrik Dierendock voor eerlijk gekweekt vlees van pure kwaliteit. Volgens de kop-tot-staart filosofie gaat geen enkel stukje verloren. Een trend die wordt verdergezet in de keuken van Carcasse, het hippe vleesrestaurant waar Timon Michiels achter de grill staat. Klassiekers op een speelse en vernieuwende manier gebracht: dat is zijn specialiteit. Maar ook vegetariërs worden niet vergeten: originele creaties met vergeten groenten zijn de focus.

Carcasse, Henri Christiaenlaan 5, Koksijde.

11. Barbaar: swingen en smullen

Laat je niet misleiden door de naam: bij het trendy Barbaar (het vroegere Bella Vista) in Middelkerke bestel je niet alleen de beste cocktails, want hier kun je de hele dag door (de keuken is open van ’s middags tot middernacht) je honger stillen. Van de snelle lunch, een tussendoortje, diner met vrienden tot een late snack. In een stoer, industrieel en urban interieur geniet je van de beroemde Barbaar-fajita’s, tapas of fingerfood. Intussen swing je mee op de tonen van aanstekelijke jaren 80-muziek.

Barbaar, Parijsstraat 26, Middelkerke. 

12. Marie-Rose Bakery Café: grootstedelijk

Ruben Smallegange was lange tijd de vaste patissier van Sergio Herman en liep daarvoor ook stage bij Peter Goossens. Eind 2019 opende hij in Knokke een ‘urban bakery’, waar je terechtkunt voor heerlijke broodjes, soep, slaatjes, koffiekoeken en taartjes. Je stapt hier naar buiten met een bakje patatas bravas, maar evengoed met een übercoole eclair.

Marie-Rose Bakery Cafe, Dumortierlaan 131, Knokke. 

Meer trendy adressen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content