Voor jou getest: 5 x heerlijke nieuwkomers uit de Gault&Millau-gids 2022

In de 19e Belgische Gault&Millau-gids maakten niet minder dan 135 nieuwe adressen hun entree en krikten 122 restaurants hun score op. Onze redactie ging proeven bij vijf nieuwkomers: Culix in Merelbeke, Leeuw in Hasselt, Talloor d’Or in Gent, La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel en Hertog Jan at Botanic in Antwerpen. Hieronder lees je hun ongezouten mening.

1. Culix in Merelbeke

Gault&Millauscore van 12/20.

Wat mag je verwachten? Chef Davy Celen (die zijn strepen verdiende in verschillende Michelin*-restaurants) opende in 2019 zijn persoonlijke friendly gastronomy-plek in een randgemeente van Gent. Door corona kon hij jammer genoeg nog niet veel gasten ontvangen. Toch wist hij al een plekje te bemachtigen in de Gault&Millau-lijst. “Wij bieden tweewekelijks een nieuw menu aan, ’s middags in de vorm van 2 tot 4 gangen, op donderdag- en vrijdagavond enkel als 4 gangen,” klinkt het. “Maar ook à la carte is mogelijk. Zo serveren wij onze klanten steeds gerechten die perfect aansluiten bij de tijd van het jaar”. Dit alles in een stijlvol strakke setting, zowel binnen als buiten. Gedrevenheid heeft Davy trouwens genoeg, want sinds 2006 runt hij ook al een ‘gastronomie aan huis’-concept. Alle gerechten en menu’s kunnen bovendien afgehaald worden in het traiteur-gedeelte van de zaak (tijdens de voorbije feestdagen werden op twee weken tijd niet minder dan 1.200 menu’s afgehaald!).

Onze mening: “Terwijl ik onlangs met vrienden de discussie had vanwaar de naam ‘boetiek-restaurant’ komt, weet ik het sinds kort zeker; Culix is dé belichaming van deze term. Je wandelt binnen in een traiteurzaak waarna je achter de doorkijkmuren het restaurantgedeelte vindt, waar maar 10 tafels staan waardoor dineren er heel gemoedelijk is. De grote ramen zorgen ietwat voor een vitrinegevoel maar dankzij een goed geplaatste haag zit je toch voldoende verborgen voor passanten. De gerechten zijn van prima kwaliteit (wij aten een salade van roggevleugel, lengfilet met risotto verde, jong haantje met nét iets te droog kroketje van de boutjes en een heerlijk zoet-zuur roze rabarberdessert). Ook de wijnen vielen in de smaak. Daar zit sommelier Carlo Hoste achter, die vol passie over z’n keuze vertelt. Elke maand selecteert hij 8 verschillende flessen uit tal van wijnlanden die per glas geproefd kunnen worden. Extra pluspunt? Culix is alle weekmiddagen open (ook op maandag!) en perfect gelegen voor een zakenlunch. Als dat geen goed excuus is?”

Prijzen: 2 gangen kosten € 39 of € 45 (afhankelijk of je het visgerecht kiest), 3 gangen € 49 of € 55, voor 4 gangen betaal je € 65 p.p.. Wie aangepaste wijnen wil, betaalt hiervoor tussen € 7 en € 12 per glas.

Adres? Hundelgemsesteenweg 588, 9820 Merelbeke.

Meer info en openingsuren: culix.be en gaultmillau.be/nl/restaurants/culix-merelbeke.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Leeuw in Hasselt

Gault&Millauscore van 13/20.

Wat mag je verwachten? Laurens Snykers ken je misschien nog van restaurant ‘Zoethout‘ in Wellen. Hij opende in juni 2021 Leeuw in het historische Lombaardenhuys in Hasselt, een pand met een geschiedenis die teruggaat tot de 17de eeuw. De chef houdt vast aan zijn concept en werkt vooral met verse seizoens- en streekgebonden ingrediënten. Zo komen de biologische groenten rechtstreeks van het veld van Puur Leguum in Heusden-Zolder. Die beslissing betekent niet dat er wordt ingeboet op luxe: klassieke gerechten krijgen een persoonlijke toets. Zo serveert hij koningskrab met citroentijm en jonge duif met ganzenleversaus. Bij gegrilde tarbot komt een kreeftenbearnaise. Ook de menu’s zijn hier de moeite. Zo combineert de chef langoustines met kokos en tuinbonen. Bij gelakte eend komt chioggiabiet, warmoes en shiso.

Onze mening: “Wie Limburg zegt, zegt warme gastvrijheid en dat is wat we bij Leeuw voelen. Door zijn ligging in de Kapelstraat is het restaurant perfect om een dag shoppen luxueus mee af te sluiten. Vanbuiten een statig herenhuis, binnen word je verrast door een gezellig en warm interieur met fluwelen stoelen, gouden muren en spiegels aan de plafonds die de ruimtes nóg hoger doen lijken. Achterin ligt een gezellige stadstuin met dito terras. Zaalverantwoordelijke en sommelier Martijn stelt ons het menu voor. Als voorgerecht krijgen we onder andere noordzeevis, kabeljauw en krab bij asperges vanop de grill voorgeschoteld. Het hoofdgerecht is hoevekip met een heerlijk mosterdsausje. Het dessert bestaat uit aardbei, yoghurt en rabarber. Kwaliteitsvolle ingrediënten, bereid met veel liefde en respect voor het product. Hoewel alles mooi en strak oogt, is de sfeer ongedwongen. Chef Laurens komt zelf enkele gerechten serveren aan tafel en maakt tijd voor een babbeltje. Hij legt de focus op lekker, lokaal, seizoensgebonden en vers, zo zegt hij zelf. ‘En vooral chill, het moet gezellig zijn’, klinkt het. Limburg op zijn best.”

Prijs: € 65 p.p. voor 4 gangen, € 80 voor 5 gangen of € 100 voor 6 gangen. Kies je voor aangepaste wijn dan komt daar respectievelijk 35, 45 of 55 euro bij. A la carte eten is ook mogelijk.

Adres? Kapelstraat 51, 3500 Hasselt.

Meer info en openingsuren: leeuw.restaurant en gaultmillau.be/nl/restaurants/leeuw-hasselt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Talloor d’Or in Gent

Gault&Millauscore van 13,5/20.

Wat mag je verwachten? Sinds zaterdag 8 mei 2021 bedienen chef Matthias Van Acker en gastvrouw Nikki De Zaeyteyt hun eerste gasten bij Talloor d’Or. De vroegere souschef van Bachtekerke serveert nu in zijn eigen zaak een verfijnde Belgische-Franse keuken met moderne twist.

Onze mening: “Het culinaire restaurant ligt op een verrassende plek in de Gentse randgemeente Ledeberg, tussen de kebabzaken en frituren, pal op een kermisplein. Wie hier binnenwandelt wordt dan ook blij verrast door alle luxe; achteraan hebben ze een gezellig verwarmd terras en het smaakvolle interieur met open keuken is een streling voor het oog. Vanuit die keuken kookt chef Matthias het liefst met seizoensgebonden ingrediënten. Je kan kiezen uit verschillende à la carte gerechten, maar wij kozen voor het Chef’s Choice menu. Als voorgerecht verscheen hamachi, ponzu, komkommer, wasabi op ons bord, als hoofdgerecht smulden we van een ruime portie eendenfilet, butternut, macademia, salie en het dessert van abrikoos, chocolade, citroentijm en amandel vervingen we door kazen van bij Van Tricht.  Vegetarisch? Chef Matthias past de gerechten zonder moeite en met veel smaak voor je aan.”

Prijs: € 55 p.p. voor 3 gangen (Chef’s Choice), wie plaats heeft voor een vierde tussengerecht (die dag: kalfszwezerik, aubergine, zwarte look, vadouvan) betaalt voor een menu € 65. Als je kazen wil in plaats van een zoet dessert betaal je € 6 extra. Wijnliefhebbers kunnen zich verheugen op een wijnkaart met meer dan 100 flessen, voor een glas betaal je tussen € 7 en € 10.

Adres? Ledebergplein 20, 9050 Ledeberg.

Meer info en openingsuren: www.talloordor.be en gaultmillau.be/nl/restaurants/talloor-dor-gent.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel

Gault&Millauscore van 16,5/20.

Wat mag je verwachten? De hoogste nieuwkomer in Brussel is dit jaar La Villa Lorraine ‘2.0’. Dat cijfertje staat er omdat Serge Litvine zijn – voorheen nogal formele erfgoed – stevig uit de boeien haalde om het opnieuw uit te vinden. Vandaag zijn 3 van zijn 4 kinderen (Tatiana, Vladimir en Sasha) de nieuwe motor van het familiebedrijf en is de Villa frisser dan ooit. Ze namen het architectenbureau A3 Development onder de arm om het decor stevig af te stoffen, de ruimtes luchtiger te maken en een flinke vleug poederroze en goud toe te voegen (aan sommige tafels dineer je zelfs onder een knap nagemaakte Japanse kerselaar). In de keuken schittert Yves Mattagne, die na drie decennia sterren (o.a. twintig jaar Sea Grill**) zijn passie voortaan bij La Villa Lorraine mag botvieren. De chef speelt met invloeden uit de wereldkeuken en werkt met lokale, seizoengebonden ingrediënten om aan de smaak van de hedendaagse gast tegemoet te komen. Bij dat laatste geeft ook de playlist van Hangar, die qua volume stijgt naargelang de avond vordert, een duw in de rug.

Onze mening: “Met haar ligging aan de rand van het Ter Kamerenbos, nabij een ravissante villawijk, maakt La Villa Loraine meteen indruk. Het interieur gaat op hetzelfde elan verder: we wandelen via hun lounge (waar je gerechten kan sharen) richting hoofdruimte en staan – naast van de impressionante wijncollectie – versteld van het aantal couverts dat we onderweg passeren. Toch oogt het hier niet groot en ongezellig, er staan veel tafels maar door de slimme ‘gewelfde’ zithoeken krijgt elk gezelschap voldoende ruimte en privacy. Ze stellen ons het tafeltje met zicht op de Gold Moon kroonluchter voor – ik googelde meteen naar ontwerpers Catellani & Smith, want wil ‘m asap in huis – en worden verwelkomd met een glaasje Ruinart-champagne. Zodra we het menu aangereikt krijgen, valt het op dat de cover overeen komt met het schilderij (een werk van Stefan de Jaeger) achter me én bij het Muranoglas op tafel past. Perfectie schuilt in de details. In het menu lezen we al het lekkers dat volgt: gestoomde Sint-Jakobsnoten met algen en de best bereidde asperges die ik ooit at, knapperig kalfsvlees à la Viennoise en gebakken ananas als zoet dessert. Het verjongde zaalteam slaagt er met verve in onze ervaring zo aangenaam mogelijk te maken; wordt er gemorst, dan haalt de sommelier een doekje boven om de rode wijnvlek te verdoezelen. Onze thee nemen we als afsluiter op het zonneterras, waar een miniatuurversie van de Brusselse wafel onze laatste gaatjes vult. Bravo voor deze mini-revolutie, een meer dan terechte 16,5/20 in Gault&Millau.”

Prijs: € 75 voor een lunchmenu van 3 gangen (+ € 10 als je kaas neemt in plaats van dessert). Voor aangepaste wijnen betaal je ’s middags € 45 p.p.. ’s Avonds kies je in het restaurantgedeelte voor 5 (€ 185 + € 95) of 7 (€ 220 + € 115) gangen, in de lounge proef je van sharing-gerechten.

Adres? Diesdellelaan 75, 1000 Brussel.

Meer info en openingsuren: www.lavillalorraine.be en gaultmillau.be/nl/restaurants/la-villa-lorraine-by-yves-mattagne-bruxelles.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Hertog Jan at Botanic in Antwerpen

Gault&Millauscore van 18/20.

Wat mag je verwachten? Sterrenchef Gert De Mangeleer en zijn business partner/maître Joachim Boudens hebben Hertog Jan laten uitgroeien van ‘gewoon’ gastronomisch restaurant in Brugge tot een groen drie sterrenparadijs in Zedelgem tot de urban zen-tempel die het nu is in Antwerpen. Het werd meteen de hoogste Gault&Millau-nieuwkomer voor Vlaanderen. Alle poespas werd geschrapt en wat overblijft is de essentie van fine dining. Bereid je voor op een haast spirituele ervaring waarin al je zintuigen geprikkeld worden.

Onze mening: “Zodra je binnenstapt in dit prachtig, überstijlvol restaurant in aardetinten, voel je de stress van alledag wegvallen. Wat overblijft, is totale rust en verbazing. Elk detail is tactiel: het is heerlijk om met je vingers over het houten tafelblad te glijden en de ruwe keramieken kommetjes in je handen te houden. De bediening is top -bij de beste van ons land- maar ook in de gerechten gaat chef De Mangeleer tot op het bot. Eigenzinnig en compromisloos. Pure, sterke smaken, vaak met een Aziatische toets, die je verbluft achterover doen leunen. Er hangt een stevig prijskaartje aan vast -eveneens de top van ons land- dus boek hier enkel een tafel als je iemand bent die zich graag emotioneel verliest in sublieme gerechten en houdt van overdonderende ervaringen, zonder bij elke hap te denken dat je voor dat bedrag ook een designer handtas had kunnen kopen.”

Prijs: € 345 p.p. + drankpairing € 155 of + non-alcoholische drankpairing € 95. Let op: er is geen mogelijkheid om à la carte te eten en er wordt geen rekening gehouden met dieetwensen.

Adres? Lange Gasthuisstraat 51, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: hertog-jan.com en gaultmillau.be/nl/restaurants/hertog-jan-antwerpen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook lekker

Gepeperde mening: Evelien Rutten, Goele Tielens en Lise Milbou.
Openingsbeeld: Culix – La Villa Lorraine – Culix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content