Getest: Onze hoofdredacteur ging logeren in kasteelhotel La Chapelle van Seppe Nobels

Chef Seppe Nobels verloor zijn hart aan de Condroz tijdens zijn vele lockdown-wandelingen daar. Met het kasteelhotel La Chapelle als blijk van die grote liefde.

– De wereld heeft Ottolenghi en België heeft Seppe Nobels! In januari bezorgde de gevierde groentechef Graanmarkt 13 nog een Michelinster voor duurzaamheid en nu zet hij in op La Chapelle, het hotel-restaurant waar hij zijn farm-to-fork-principe tot het uiterste kan doorvoeren, in de rijke regio van de Condroz.

La Chapelle by Seppe Nobels

Onze verwachtingen zijn hooggespannen als we onder de poort van de robuuste vierkantshoeve de binnenkoer oprijden. Pas op het terras achteraan ontvouwt zich het bucolische paradijs dat Seppe Nobels hier samen met zijn zakenpartner Joachim Marynen heeft gecreëerd. We laten onze ogen dwalen over de weergaloze vallei met kabbelend riviertje, omzoomd door oeroude bomen. Her en der in het groen liggen grote en kleine canvas tenten verscholen waar de gasten kunnen logeren. Aan het riviertje is een sfeervolle bar van simpel hout opgetrokken, waar je onder grote zeilen kunt loungen. Het zwembad, de sauna, de warmwaterbaden en een prachtig vormgegeven kampvuur maken de buitenbeleving compleet.

La Chapelle by Seppe Nobels

Glampingtent of kasteelkamer; we zijn blij dat de keuze voor ons gemaakt is, want er volgen enkele buitjes. En een slaapkamer in dit middeleeuwse kasteel is toch net iets authentieker. Landelijke luxe, zo kun je de inrichting het beste omschrijven, sober maar met een top notch badkamer, en overal hangt de zwoele houtgeur van het huiskamerparfum Atelier Rebul. Voor we onze benen onder tafel mogen schuiven voor het diner, moeten we onze kost verdienen. In La Chapelle betekent dit dat de gasten de kruiden die ze straks op hun bord krijgen, zelf mogen plukken in de uitgestrekte weide van het domein en in de aangelegde kruidentuin. De chef zelf, immer aimabel, is onze gids. We leren alles over duizendblad, waterkers en vogelmuur en hoe ze smaken in een gerecht, en genieten volop van het malse groen. ‘De grens tussen mens en natuur vervagen’ is de missie van La Chapelle en met zo’n wildplukwandeling wordt dat gewoon realiteit. De honger is behoorlijk aangescherpt als we eindelijk mogen aanschuiven voor dé attractie van La Chapelle: Seppe’s Friday-achtgangenmenu. Elke vrijdagavond en één zaterdagavond per maand roert de chef zelf in de potten. De rest van de week is chef Kwinten Albertijn aan zet, die al jaren vertrouwd is met Seppes keuken. Appels uit de Condroz, rillette van Ardeense forel, snoekbaars in jus van tijm en rivierkreeftjes, wangen van Menapisch oervarken, ijs van melkboer Pierre… Het menu leest als een ode aan de streek en de lokale boeren.

La Chapelle by Seppe Nobels

‘Arrive as strangers, leave as friends’ staat er in grote letters op de website van La Chapelle. En ja, er wordt flink verbroederd. Ook wij maken bij het ontbijt kennis met onze tafelgenoten, twee net afgestudeerde kinesisten uit Hasselt, terwijl we de héérlijk ruikende verse broodjes, kaas- en charcuterieschotel aan elkaar doorgeven. Zij plannen een uitdagende fietstocht naar Namen, wij houden het bij een flinke wandeling in het bos rondom. Zuurstof tanken voordat we weer onze thuisstad in duiken: deze groene long net over de taalgrens is ervoor gemaakt.

La Chapelle by Seppe Nobels

Praktisch

Château de la Chapelle, La Chapelle 3, 4163 Anthisnes. chateaudelachapelle.be, seppenobels.com

Kasteelkamers vanaf € 169 voor 2 personen. Glampingtent vanaf € 158 voor 2 personen.

Menu € 58. Seppe Nobels-lunch € 45 / diner € 90 a € 105.

 

Zeker doen!

Bossen en dorpjes

Het domein van La Chapelle ligt in Anthisnes, een stemmig dorpje in de Condroz, op een uur rijden van Brussel en anderhalf van Antwerpen. De Condroz is dunbevolkt en minder bekend dan de Ardennen. De natuur heeft hier de bovenhand: je vindt er de meeste bossen van heel het land. In de valleien tussen glooiende landschappen liggen pittoreske dorpjes zoals Mozet, Crupet, Thon-Samon, Sosoye, Falaën,  Chardeneux en Celles.

beauxvillages.be

Wandel- en fietsroutes

De kunstroute van Condroz – Famenne heeft net dat tikkeltje meer. Je wandelt langs meer dan 50 kunstwerken in de gemeentes Ciney, Gesves,  Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze. De route is maar liefst 141 kilometer lang, maar je kunt.

Lekkers

De Cidrerie van de Condroz in Bârsy is een ambachtelijke, sociale coöperatieve die appels van oude rassen tot cider verwerkt. Het brouwproces duurt tien maanden en is gelijkaardig aan de méthode champenoise.

cidrerieducondroz.be

Fromagerie du Samson in Gesves. Vincent Verleyen won ooit de wedstrijd Kaasmeester van België en maakt zo’n veertigtal kazen van rauwe melk. Hier kun je zowat alle producten van de streek ontdekken.

fromageriedusamson.com

 

Lees ook:

Door: An Brouckmans 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content