Cocktails alleen voor in de zomer? Dat dachten wij bij Feeling dus niet. Ook de barste tijd van het jaar zijn er heel wat crèmige, kruidige en vooral pittige alternatieven om je ‘innerlijke mens’ aan op te warmen. Deze wintercocktails schenk je perfect als aperitief tijdens de eindejaarsdagen.

Wintercocktails: 7 x feestelijk aperitieven

1. Koffiecocktail met sinaas en kardemom

koffiecocktail

Akkoord: kerst blijft een feest vol tradities, maar misschien is het dit jaar tijd om vastgelopen gebruiken een beetje overhoop te halen. Skip de zware kerststronk met té veel crème au beurre of die gebruikelijke tiramisu met speculaas en ga voor een hipper alternatief. Met deze heerlijke cold brew koffiecocktail met vanille-extract, kardemompeulen, sinaasappelsap en gin & tonic schud je je kersttafel gegarandeerd terug wakker na vier of vijf goed gevulde gangen.

Wat je nodig hebt: 

  • NESCAFÉ Dolce Gusto Cold Brew
  • 3 druppels vanille-extract of 1 theelepel vanillesuiker
  • 5 kardemompeulen
  • 1 sinaasappel
  • 6 ijsblokken
  • 10 cl tonic
  • 40 ml gin (schrap voor wie liever een mocktail heeft)

Hoe begin je eraan: 

  • Zet de Cold Brew in je NESCAFÉ Dolce Gusto-machine. Hiervan heb je 10 cl nodig, wat ongeveer 3 streepjes is. Zet de machine op koud.
  • Pers een sinaasappel en voeg de vanille en 2 kardemompeulen bij in de cocktailshaker.
  • Gebruik de muddler om de kardemompeulen te kneuzen.
  • Voeg hier 3 ijsblokjes en de koffie aan toe. Sluit de shaker en shake!
  • Neem een glas om de mocktail in te serveren en vul het met grote ijsblokken. Giet er eerst 40 ml gin en dan 10 cl tonic in. Schenk het geheel via een zeefje in het glas. Doe je dit voorzichtig, dan krijg je een mooie dégradé in je glas van licht naar donker.
  • Om de mock- of cocktail af te werken, kan je nog enkele kardemompeultjes gebruiken en een schijfje sinaasappel.

2. Mocktail met Gin Vinegar en Limoncello

Een frisse cocktail die je spontaan doet denken aan een zomervakantie in Italië, meer hoeft dat soms niet te zijn om ons aan op te warmen deze winter. Dit recept voor een Italian Summer Gin Tonic bevat zowel Limoncello Vinegar als Gin Vinegar – twee op hun traditionele tegenhangers gelijkende alcoholvrije dranken op basis van witte wijnazijn – waardoor dit ‘zero procent’-drankje all day every day gedronken kan worden. Al bewaren wij het toch liefst voor een bijzondere winterse gelegenheid als deze.

Wat je nodig hebt: 

  • 1/3 Gin Vinegar (voor € 16,95 te koop bij Oil & Vinegar)
  • vleugje Limoncello Vinegar (voor € 9,95 te koop bij Oil & Vinegar)
  • 2/3 Tonic naar smaak
  • 1 of meerdere dunne schijfje(s) citroen
  • 1 vers takje Rozemarijn
  • ijsblokje

3. Apple Rye met Bourbon en gember

Mag het voor jou best wat pittiger zijn? Dan weet Nicolas, mixoloog bij Jolie Joli – de hippe cocktailbar op de Charleroisesteenweg in hartje Brussel wel raad. Speciaal om deze kerst van wat spice te voorzien, bedacht hij een paar kruidige cocktails met fut. Een creatie die je vlammetjes in de ogen bezorgt, is de Apple Rye met Bourbon en gember. Een beetje zoet, een beetje spicy en goed voor een gesmeerde keel.

Wat je nodig hebt: 

  • 4cl Bourbon
  • 2 cl gembersap
  • 8cl cider
  • 3 scheutjes Angostura
  • munt

Hoe begin je eraan: 

De bereidingswijze van deze cocktail kan bijna niet eenvoudiger zijn. Giet de Bourbon in een longdrinkglas naar keuze, vul aan met het gembersap en de appel cider. Voeg daarna nog drie scheutjes Angostura toe en werk af met een takje munt en een paar schijfjes gember on the side.

4. Dark & Stormy hot chocolate

Waar je ook altijd terecht kan voor wat hippe cocktailinspiratie, is bij Atelier Paul Morel. Mixologist Paul verdiende zijn strepen bij Pure C en achter de bar bij The Jane van Sergio Herman. Een paar indrukwekkende stages bij grote cocktailbars als Tickets bar en 41 grados in Barcelona en The Aviary in Chicago vervolledigen zijn palmares. In Atelier Paul Morel deelt hij zijn kennis van het betere gemixte drankje nu met een breed Belgisch publiek.

Een winterse creatie die momenteel hoog bovenaan ons te proeven verlanglijstje prijkt, is de Hot chocolate Dark n Stormy: een vurige creatie op basis van donkere chocolade, gemberbier en Bacardi Ocho rum.

Wat je nodig hebt (voor 6 drankjes): 

  • 200 gr Barry Callebaut chocoladecallets donker
  • 1 liter volle melk
  • 200 ml premium gemberbier
  • 150 ml Bacardi Ocho rum

Hoe begin je eraan: 

  • Combineer alle ingrediënten in een pan en smelt de chocolade op een middelhoog vuur.
  • Roer regelmatig om om ervoor te zorgen dat de chocolade niet aanbrandt op de bodem van de pan.

Espuma crème

Afwerken doe je je warme choco 2.0 bij voorkeur met een Espuma crème: een luchtige schuim die een klein beetje van slagroom wegheeft, maar die bereid wordt volgens een aloud Spaans-Portugees recept en vervolgens met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen Espumafles in de gewenste vorm gespoten wordt.

Wat je nodig hebt: 

  • 500 ml karnemelk
  • 100 ml room (40% vol)
  • Espumafles

Hoe begin je eraan: 

  • Giet beide vloeistoffen in de espumafles (€ 31,50 – koop hem hier)
  • Laad die vervolgens op met twee CO2-patronen. Schud goed voor gebruik.

Serveertip: Kies je favoriete mok voor warme chocolademelk en serveer 150 ml warme Dark ‘n Stormy hot chocolate. Top met crème Espuma en werk af met een paar snuifjes zeste van limoen en geraspte kaneel.

5. Winterse Sangria met sinaas

Nog meer uit het receptenboek van Nicolas, mixoloog achter de hippe Brusselse cocktailbar Jolie Joli: een winterse variant van de anders oh zo zomerse klassiekers onder de Spaanse zon, Sangria. Geen goed gevuld glas vol fruit in de wintermaanden, maar wel een vleugje sinaas en spice.

Wat je nodig hebt: 

  • 1 mandarijn (verpieterde)
  • 3cl portwijn
  • 3cl gin
  • 6cl Ginger Beer

Hoe begin je eraan: 

Opnieuw geen grote verrassingen of moeilijke bereidingen hier. Giet alle benodigdheden – ginger beer uitgezonderd – samen met wat ijsblokken in de cocktailshaker en schud even goed door elkaar. Leng aan met je gemberbier en klaar is je winterse Sangria met pit.

6. Hot spiced apple: avontuurlijk met gin

Speciaal voor de feestdagen bedenken ook heel wat producenten van de ‘betere geestrijke drank’ een paar heerlijk winterse recepten. Deze Hendrick’s hot spiced apple is er daar eentje van. Je gin nog nooit warm gedronken en je appelsap ook niet? Dan is dit absoluut het moment voor een experiment.

Wat je nodig hebt: 

  • 150 ml Hendrick’s gin
  • 750 ml appelsap
  • 2 kruidnagels
  • 2 geplette kardemomzaadjes
  • 2 steranijs
  • jeneverbessen
  • zest van een sinaasappel

Hoe begin je eraan: 

  • Laat het appelsap samen met bovenstaande specerijen sudderen in een pan.
  • Giet het in een mok met de gin.
  • Garneer met 3 appelschijfjes en bestrooi met nootmuskaat.
  • Serveer in een winterse mok naar keuze.

7. OO7: Single malt met appelsienbitters en vijgen

wintercocktail

Een winteravond aan het haardvuur, die mag voor echte James Bond-fans waarschijnlijk al eens met een op eikenhout gestookte Whiskey komen. Het favoriete merk van 007 himself? The Macallan, een pittige variant recht uit de Schotse highlands. Omdat het oud op nieuw net dat tikje meer mag zijn, kwam het merk dit eindejaar met een bijzondere high end-cocktail op basis van The Macallan A Night On Earth In Scotland, een van hun exclusieve single malts. Winters smakenpalet en end-of-the-year aroma’s verzekerd.

Wat je nodig hebt: 

  • 20 ml kaneel-, jeneverbes- en steranijssiroop
  • een paar scheutjes appelsien bitters
  • een paar scheutjes Angostura bitters
  • 50 ml The Macallan A Night On Earth
  • een paar schijfjes gedroogde vijg (voor de garnering)

Hoe begin je eraan:

  • Giet de kaneel-, jeneverbes- en steranijssiroop in een mengglas.
  • Voeg daarna ook de scheutjes appelsienbitter, de Angostura bitters en The Macallan A Night On Earth toe.
  • Vul het glas met ijs en roer gedurende 20 seconden.
  • Giet in een lange straal (Single Strain) over in een laag tumblerglas over de ijsblokken heen.
  • Garneer met een schijfje gedroogde vijg.

Meer inspiratie voor de feestdagen: