Zo kies je altijd de beste olijfolie

Evy Van Elsacker

Vermijden dat je pasta plakt, je brood dippen in olijfolie, een salade smaak geven... Olijfolie moet je zeker in je keuken hebben staan! Deze olie is sowieso goed voor je gezondheid, dat klopt. Nog beter wordt het als je de zuiverste (en lekkerste!) uitkiest. Dat doe je zo!

De experts van Costa Navarino toonden ons hoe je olijfolie proeft. En zij kunnen het weten, want hun Griekse olijfgaarden zijn 800 jaar oud, met olijven van de gewaardeerde soort Koroneiki. Hun Navarino Icons extra virgine olijfolie Eleon won al verschillende internationale medailles. Ze verklappen ons hoe je de beste olijfolie kiest:

* Check het etiket. Koude persing (op 27° C maximum) garandeert persing zonder toevoeging van chemicaliën en zonder verhitting.

* De zuiverste olie heeft een dk-nummer tussen 0,01 en 0,05. Dit is het gehalte aan vrije vetzuren. Hoe lager, hoe beter. Alles onder de 0,8 % mag extra vergine olie worden genoemd, mar ga voor de laagste. Dit Δk of dk-cijfer kun je ook op het etiket vinden.

* Koop nooit olijfolie in transparante plastic verpakking, kies bij voorkeur voor donkere glazen flessen ofwel blikken. Bewaar ze op een donkere plek om de lekkere smaak langer te behouden. Kleine flesjes olie steeds op tafel laten staan, is geen goed idee.

* Krijg je de kans om te proeven, warm het potje olie dan even in je handen op. Zo komende geuren beter vrij. Goeie olijfolie ruikt naar gras, met toetsen van fruit of amandel.

* Bij het proeven mag je net als bij wijn tegelijk lucht binnenzuigen in je mond. De beste oliën laten een licht bittere en kruidige smaak na. Degene die jij het lekkerste vindt, is de beste olie voor jou!

* Goedkoper dan € 3,50 per liter? Dat kan moeilijk kwalitatieve olijfolie zijn.

* Check de herkomst. Streken met uitstekende kwaliteit van olijfolie zijn o.a. Kalamata in Griekenland, Istrië in Kroatië, Toscane in Italië en Andalusië in Spanje.

* Wil je de smaak helemaal tot z’n recht laten komen, giet de scheut olijfolie dan pas op het allerlaatst in je gerecht, bijvoorbeeld bij pasta of in een salade. (EVE)

Deze gerechten smaken heerlijk met olijfolie

Partner Content

Gesponsorde content