9 dingen die piloten en stewardessen je nooit zullen vertellen

Ze hebben altijd een stralende glimlach op het gezicht, die stewardessen. Maar toch zijn er aantal dingen die ze je zeker niet zullen vertellen.

Neem jij vaak het vliegtuig? Dan ken je het het reilen en zeilen, maar toch zijn er zelfs dingen die jij als doorwinterde vlieger niet weet. Op Quora, een site waarop je vragen kunt stellen, die dan beantwoord worden door de mensen in het vakgebied, verscheen er een vraag voor het cabinepersoneel op vliegtuigen: wat zijn de dingen die jullie niet vertellen? En dat leverde deze antwoorden op.

1. Piloten krijgen een andere maaltijd

Geen fan van vliegtuigmaaltijden? Het zou je wel eens misselijk kunnen maken, piloten hebben daar geen last van, zij krijgen namelijk andere kost om te voorkomen dat ze ziek worden. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want een zieke piloot is niet veilig.

2. De zwarte doos kan wél stukgaan

In films lijkt de zwarte doos onverwoestbaar, maar dat is helaas niet waar. Door brand of extreme druk kan de doos toch stuk gaan.

Lees ook: Dit is de beste plek in het vliegtuig als je vliegangst hebt

3. Bij een kaping is er een speciale code

Wordt je vliegtuig gekaapt, dan laten de piloten bij landing de kleppen op de vleugels omhoog staan. Dat is de speciale code om te tonen dat er iets mis is.

4. Je raakt bewusteloos als je je zuurstofmasker niet gebruikt

Geen zuurstof in de cabine? Dan moet je onmiddellijk je zuurstofmasker opzetten, want anders raak je, door de hoogte, binnen 15 à 30 seconden bewusteloos.

Lees ook: 8 tips tegen vliegtuigkwaaltjes

5. Vermijd water uit de kraan

Het water uit de wasbakjes in het vliegtuig is behandeld met chemicaliën, dat is om te voorkomen dat er bacteriën in zitten. Toch zin in water? Bestel dan een flesje.

6. Piloten verdienen écht veel geld

Piloten die vliegen voor een grote maatschappij, verdienen zo’n 100.000 euro per jaar. Ze verdienen écht veel geld dus.

Lees ook: Een kijkje op de duurste vlucht ter wereld

7. De kans dat het vliegtuig neerstort is heel klein

Vliegangst is vervelend, maar de kans dat je vliegtuig effectief neerstort is heel erg klein. Als er iets gebeurt, dan is het meestal tijdens het opstijgen of landen, maar ook hier is de kans heel klein.

8. Je hoeft niet bang te zijn van turbulentie

Wie al hevige turbulentie heeft gehad, kan het beamen: het kan heel eng zijn. Maar eigenlijk hoef je er niet bang voor te zijn. Het is een stroom stijgende lucht, heel normaal in een wolk dus. Je kunt het vergelijken met een verkeersdrempel waar je overheen rijdt. Niets om je zorgen over te maken dus.

Lees ook: Vlieg jij straks in misery class? 

9. Elektronica mogen eigenlijk wel

Je moet je elektronica uitschakelen voor het opstijgen, maar eigenlijk is er geen bewijs dat het storingen aan boord veroorzaakt. Uiteraard moet je je wel gewoon aan de regels houden als het cabinepersoneel het vraagt.

 

Meer dingen die je nog niet wist:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content