Op 17 mei 2020 kun je deelnemen aan de 41ste marathon van Kopenhagen. De rest van het jaar geniet je van de vele vlakke looproutes door de groene stad.

5 x prachtige looproutes in Kopenhagen

1. Van Nyhaven naar de Kleine Zeemeermin: Sightseeing op een drafje

looproutes kopenhagen

In Kopenhagen kun je makkelijk al joggend een toeristisch circuit afleggen langs de voornaamste bezienswaardigheden. Start en eindig in de pittoreske wijk Nyhavn aan de haven, bij het wafelkraam – altijd handig als je even een suikerdip hebt na je loopronde. Langs de kade Toldbodgade loop je richting Amalienborgpaleis en dan verder naar Esplanaden tot aan het indrukwekkende fort Kastellet. De moedigsten lopen helemaal naar boven, maar je kunt er ook langs lopen. Kun je nog wel wat kilometers aan, jog dan door tot aan de Kleine Zeemeermin en weer terug. Lopen in Kopenhagen was nog nooit zo fijn!

Greatruns.com, afstand: 6,5 km. 

2. Søerne: de merenroute

looproutes kopenhagen

Net buiten de stadsmuren van Kopenhagen liggen vijf meren. Daar leverden watermolens vroeger energie voor de stad. Nu gaat de populairste joggingroute van Kopenhagen langs deze meren. Je kunt starten aan het planetarium en het grindpad langs het eerste meer volgen tot aan Sortedams , met veel restaurantjes en cafés langs het water. De westelijke oever is verkeersvrij, met handige tunnels onder de dwarsstraten, mooie paviljoens en een bos vol aalscholvers. Loop je graag de volle lengte langs alle meren, dan moet je aan de dwarsstraten wel even rekening houden met verkeerslichten.

Deze openbare route is 6 km lang, joggingroutes.org.

3. The Pub Run: skol & smile

looproutes kopenhagen

Lopen in Kopenhagen en terwijl een lesje geschiedenis meepikken? Deze looproute start aan het stadhuis en gaat zowel langs nieuwe, hippe microbrouwerijtjes als langs klassieke, eeuwenoude pubs. ’s Winters is dat extra pittoresk, want dan hangen er vuurtoortsen naast de deur van bars en restaurants. Een gids loopt met je mee en vertelt aan elke halte over de bar en de geschiedenis van de stad. Wie zin heeft, kan uiteraard ook proeven. De route duurt anderhalf uur en onderweg word je gefotografeerd op instagrammable plekjes. Na de tour krijg je die foto’s per e-mail toegestuurd.

Deze gegidste tour van 5 km kost € 50 p.p. runningtours.dk.

4. Frederiksbergpark: langs barokke paleizen en treurwilgen

looproutes kopenhagen

Het grootste en mooiste park van Kopenhagen is Frederiksberg Have, romantisch aangelegd in Engelse stijl met bruggetjes, treurwilgen en kronkelende paden. Het park is 32 hectare groot, en als je doorloopt tot Søndermarken Park heb je maar liefst 64 hectare groene ruimte in totaal om door te joggen. Loop zeker langs het barokke Frederiksbergpaleis en andere prachtige huizen uit de 18de en 19de eeuw.

Diverse afstanden, kongeligeslotte.dk.

5. Amager Strand: zeelucht snuiven op een eilandje

looproutes kopenhagen

Lopen in Kopenhagen is allesbehalve saai! Met de metro of de fiets ben je in een wip aan Amager Strand, op 5 km van het centrum. Op dit kunstmatige eiland zijn er vele wandelwegen en looproutes. Start aan de Amager Strandvej, loop over het bruggetje Øresundstien, en dan verder over Amager Strand.

Scandinaviastandard.com, afstand: 5 km.

Lees meer over Kopenhagen:

Tekst: Evy Van Elsacker, hoofdingsafbeelding: Jan Dekeyzer Photography