Castilië-La Mancha: geniet van een stukje Provence in Spanje

Ibiza, Toscane en de Provence; de rush op de typische vakantiebestemmingen zal groot zijn deze zomer. Maar wie zoekt, vindt dat soort parels op andere plekken – minder druk en minstens even mooi. Er bestaat geen tweede Provence? Toch wel. Ten oosten van Madrid bloeien onmetelijke lavendelvelden in Castilië-La Mancha. Kastelen en lekkere wijn vind je ook in het hart van Spanje.

Laat je verbazen door Castilië-La Mancha

Lijkt op de Provence, want...

Een tiental jaar geleden bezocht Castiliaan Andrés Corral de Provence en raakte ervan overtuigd dat lavendel ook in het klimaat van Castilië-La Mancha goed zou gedijen. Hij startte een lavendelplantage rond zijn dorp Brihuega, honderd kilometer ten oosten van Madrid. Resultaat: tien procent van ’s werelds lavendelproductie komt nu uit Spanje en dient onder meer voor parfumeur Loewe. Elk (normaal) jaar gaan er oogstfeesten door, waar de genodigden in witte outfit concerten bijwonen in de geurige, paarse velden. Een mooi alternatief voor les Musicales dans les Vignes in de Provence. Ook bergen, dorpjes, kastelen en ongerepte natuur vind je in deze streek. En net als in de Provence kun je gaan proeven bij de wijnboeren – goed voor de helft van de Spaanse wijnproductie. Frisse witte wijnen van de airéndruif, of de volle rode tempranillo. Lekker bij pisto manchego, de lokale ratatouille.

Eigen, extra troeven

Authenticiteit gegarandeerd! Nog maar weinig toeristen hebben deze uitgestrekte, dunbevolkte streek al ontdekt. De rivieren Taag en Guadiana begrenzen de zonovergoten hoogvlaktes. Daar torenen kastelen bovenuit, met op de achtergrond de bergketens. Geïrrigeerde landbouw en beboste bergen zorgen voor lekkers, groenten en wild. Schapen voelen zich hier ook opperbest en leveren de bekende queso manchego op. Rond Consuegra wordt al eeuwen saffraan geteeld en geplukt.

Niet te missen

De weidse landschappen zijn schitterend. Trotse middeleeuwse steden doemen op aan de horizon. Guadalajara is bekend om zijn Mudejararchitectuur, waarin Moorse en christelijke elementen samensmelten. Sigüenza charmeert met romaanse kerken, barokke kloosters en grafkapellen van ridders.

Cuenca lonkt met zijn hangende huizen. Ten zuiden van Madrid zie je het koninklijke kasteel in Aranjuez, en Toledo dat bulkt van de kerken, kathedralen en kloosters, het epicentrum van de katholieke koningen.

Nog zuidelijker, rond Ciudiad Real in La Mancha, zie je witte dorpjes met kenmerkende kleine windmolens. Het decor van Don Quichot!

Langs Consuegra en Campo de Criptana kun je de hele Ruta del Quijote volgen. Cervantes is overigens geboren in Alcalá de Henares, een sympathiek universiteitsstadje aan de rand van Madrid, waar je kunt poseren bij het standbeeld van de beroemde schrijver en zijn geboortehuis bezoeken.

En dan zijn er nog de prehistorische grotschilderingen en de weergaloze natuurparken. Zoals het Parque Natural del Alto Tajo, maar liefst 100.000 hectare natuur tussen Guadalajara en Cuenca, met canyons, bossen, rotsen en watervallen.

‘Nog maar weinig toeristen hebben deze uitgestrekte streek met haar lavendelvelden, dorpjes, kastelen en ongerepte natuur al ontdekt’

Topadressen

In lokale restaurantjes zoals El Ventorrero in Brihuega geniet je van de schotel van de dag. Dat is vaak lamsbout, gegrild of gestoofd met tomaten en pepers. Of gebakken manchegokaas, heerlijk met een glas rode wijn. Aan de toog van de eeuwenoude bar La Ponderosa in Cuenca bestel je patrijs of sneetjes jamon ibérico en andere tapas. Maar er zijn ook verfijnde restaurants zoals Las Llaves dat klassiekers heruitvindt en het hippe Biosfera in Guadalajara met Japanse en Peruviaanse invloeden. Op het vlak van logies heb je de keuze uit prijsgunstige herbergen als Hostal Villa de Brihuega, hippe vakantiewoningen zoals Casa de San Pedro in Hita of kasteelhotels zoals de Parador van Siguënza. Neusje van de zalm is Hotel Molino de Alcuneza, met zwembad en wellness.

Zo kom je er

In 2u30 vlieg je van Brussel naar Madrid, met Brussels Airlines vanaf € 69 heen en terug. Vanaf de luchthaven is het met een huurwagen 80 km naar het oosten voor de lavendelvelden. Toledo is even ver, naar het zuiden. Compenseer je CO2-uitstoot op treecological.be. Per sneltrein kan ook, in 12u30 spoor je van Brussel naar Madrid.

Meer info op spain.info en turismocastillalamancha.es

 

Meer lezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content