Designliefhebber? Dan mag een citytrip Valencia niet ontbreken op je bucketlist

Valencia biedt de perfecte mix tussen cityvibes en ‘net onder de radar’-kleinschaligheid. Bovendien is er het het merendeel van het jaar heerlijk warm én is het al meer dan honderd jaar een bakermat van design en de thuisbasis van verschillende ontwerpers die hun creatieve stempel op de stad hebben gedrukt.

Magneet voor creatievelingen

Eigenlijk is het València, niet Valencia. Het accent op de e verraadt het fiere karakter van de Valencianen. Op hun unieke identiteit zijn ze trots, op hun creatieve aard ook. De mediterrane havenstad, omarmd door de rivier de Turia, mocht zich heel 2022 World Design Capital noemen, maar heeft ook in 2023 heel wat te bieden voor iedereen die houdt van zon, citytrippen en design. “De voorbije maanden was onze stad dé ontmoetingsplek voor talenten, bedrijven en opiniemakers uit de designwereld”, vertelt Xavi Calvo, directeur van World Design Capital Valencia 2022. “Wat ze gemeen hebben, is de wil om via design zaken in beweging te zetten en onze levenskwaliteit te verbeteren.” Hoewel er grotere steden zijn in Spanje, steekt Valencia ze de loef af qua dynamiek. De havenstad staat open voor invloeden en ideeën van buitenaf, ze is een magneet voor creatievelingen – van grafisch ontwerpers, over industrieel designers, modeontwerpers, architecten, tot illustratoren. “Creativiteit werd hier altijd al gewaardeerd”, gaat Calvo verder. “De bedrijven investeren al eeuwenlang in goeie ambachtslui en ontwerpers, in het bijzonder wat betreft keramiek, textiel, meubelen en grafische kunst. De regio is het hart van de Spaanse meubelindustrie, met bedrijven als Andreu World, Gandia Blasco en Sancal. Valencia heeft ook een lange geschiedenis van keramiekproductie. Porcelanosa is een belangrijke fabriek in de regio en er zijn ook vele kleine keramiekateliers.”

Foto’s: Visit Valencia.

Ambassadeur van de fantasie

De bekendste creatieveling van Valencia is wellicht de ontwerper-kunstenaar Jaime Hayon. Hayon tekent, schetst, schildert, ontwerpt en cureert voor grote Spaanse en internationale merken als Cassina, Fritz Hansen en Moooi, en werd door de organisatie van World Design Capital Valencia gekozen als woordvoerder en ambassadeur van zijn stad. Hij is nochtans een Madrileen, maar wel één die instant verliefd werd op Valencia en er nu al meer dan tien jaar woont. “Voor mij is Valencia echt een uitzonderlijke plek, die bijzonder dynamisch is, en ruimte biedt aan vernieuwing”, zegt hij. “Ik ben dol op het prachtige licht hier, het fantastische eten en de vriendelijke mensen. De Valencianen hebben van nature een creatieve geest. Vakmanschap wordt hier gewaardeerd, er zijn ook veel designfirma’s. Dat maakt Valencia perfect geplaatst als designhoofdstad. Fantasie zit in hun DNA en ze hebben al eeuwen gespecialiseerde vaklui die keramiek maken en hout bewerken. De stad is erin geslaagd om traditionele vakkennis in ere te houden en zich tegelijk open te stellen voor vernieuwing.” Hayon ontwierp al prachtige winkels en restaurants in de stad, zoals Uno, gedecoreerd met artisanale keramiek in de Mercat Central. “De overdekte art-decomarkt is dé plek waar ik vrienden mee naartoe neem als ze naar Valencia komen. Je vindt er honderden stalletjes en eetkraampjes en al het lekkers wat de stad te bieden heeft,” zegt Hayon. Nog tot 16 april 2023 kun je in het Centro del Carmen Cultura Contemporànea naar de tentoonstelling “Jaime Hayòn: Infinamente”, een terugblik op de carrière van de ontwerper-kunstenaar.

Portret Jaime Hayon: Cristina Vaquero. Foto Uno: Studio Hayon.

Park van de toekomst

Dé meest Instagramwaardige plek van Valencia is het futuristische gebouwencomplex Ciutat de les Arts i les Ciències, ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Cala­ trava. Pas na 20 jaar was het helemaal af. De Stad van de Kunst en de Wetenschap is gebouwd in de oude rivierbedding, nu het grootste park van Valencia. Het is een toonbeeld van creativiteit, waar zich onder andere ook het operagebouw van Valencia bevindt. Veel ouder is dat andere icoon, de voormalige beurs waar zijde verhandeld werd. De Llotja de la Seda van eind 15de eeuw is een uitzonderlijk voorbeeld van een seculier gebouw in (late) gotiekstijl. Het toont de macht en de rijkdom van een van de grootste handelssteden van die tijd, gelegen op de zijderoute. De markthal Mercat de Colón is dan weer een parel van de Valenciaanse art nouveau. En binnenkort zal een nieuw iconisch gebouw boven de jachthaven uittorenen, de emblematische Eólica Tower. Met zijn 170 meter wordt dit het hoogste gebouw van de stad. Een ontwerp van het team van architect Fran Silvestre, die ook outdoordesignmeubelen ontwerpt. Het is wel duidelijk: Valencia is een inspirerende stad die nooit stilstaat, waar oud en nieuw samensmelten.

Links: Llotja de la Seda. Rechts: Ciutat de les Arts i les Ciències. Foto’s: Visit Valencia.

Een greep uit het mooiste Valenciaans design:

Wereldberoemd designer Patricia Urquiola ontwierp deze duurzame ‘Nuez’-loungezetel voor het Spaanse Andreu World. Het harde deel is 100% afbreek- en composteerbaar.

Diabla is een vrolijk merk outdoor meubelen, wat alleen al aan de manier waarop ze hun collectie fotograferen te zien is.

Expormim is in de jaren ’60 begonnen als mandenvlechters en uitgegroeid tot een internationaal merk outdoormeubelen ontwikkeld door eigen designers (zoals deze ‘Nautica’-schommelstoel) of bekende Spaanse ontwerpers zoals Jaime Hayon.

Sancal is een Spaans familiebedrijf dat bekend staat om z’n kleurrijke, expressieve meubels.

Het Spaanse volbloedmerk Vondom produceert prachtige design lounges (zoals deze ‘Gatsby’), meubels voor binnen en buiten en plantenbakken in alle maten en vormen.

Gandia Blasco is één van de grootste Spaanse designmerken, en staat bekend om z’n strakke, stijlvolle meubilair zoals deze op Japan geïnspireerde ‘Onsen’-collectie.

Openingsbeeld links & rechts: Visit Valencia. Midden: Sancal.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content