Elisabeth ging 100 dagen op roadtrip met kids: “back to basics is onze definitie van luxe”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Vakanties dichtbij huis zijn slim als je een vliegtuigstaking wil vermijden. Of als je wat centen wil besparen. Of als je bewust omgaat met het milieu. Eco-influencer Elisabeth Van Lierop is dol op haar pas aangekochte camper. Hieronder deelt ze haar beste tips voor een geslaagde roadtrip.

7 x tips voor een roadtrip vol fun

‘Mijn man Tijs speelt bij de muziekband Balthazar en tourt zowat de hele zomer lang door Europa. Hierdoor hebben we een ander ritme dan een doorsnee gezin: tijdens de zomer doe ik met de kindjes aan ‘staycation’ (België heeft zoveel leuke plekjes!), in de winter trekken we graag een paar weken richting zuiden. Vliegen proberen we zoveel mogelijk te vermijden en eerlijk? Zo’n 15 uur onderweg zijn naar Bali is met kleine kindjes écht geen cadeau, om van die jetlags nog maar te zwijgen #beentheredonethat.

“Wij zetten in op herinneringen maken in plaats van steeds meer dingen kopen. Mijn mama noemde het ooit eens consuminderen; dat dekt de lading helemaal.”

We beslisten om de komende jaren énkel nog in Europa te reizen dus kochten we onze eigen camper. Daarmee trekken we nu al een paar jaar richting Portugal en Spanje. Drie jaar geleden maakten we met de kindjes een roadtrip van 100 dagen langs Parijs, Orleans, Biarritz, San Sebastian, Bardenas Reales, Zaragozza, Madrid, Porto, Lissabon, Algarve, Sevilla, Murcia en Valencia.

Tijdens die rit leerden we deze dingen:

1. Waag je aan een ’tiny suitcase’

Je hebt écht niet veel spullen nodig: met een tiny wardrobe, paar borden, kommetjes en bestek, wat papier om op te tekenen en vijf dobbelstenen om Yahtzee te spelen, kom je al een heel eind. Wij zetten sowieso eerder in op herinneringen maken en ervaringen opdoen dan op dingen kopen. Mijn mama noemde het ooit eens consuminderen, en dat dekt de lading helemaal.

2. Beperk huishoudelijke taakjes

We hebben maximum 100 liter water mee in onze camper dus uitgebreid kokkerellen met een berg afwas nadien, zit er niet in. Eenpansgerechten of een pasta met een extra zak diepvriesgroentjes zijn onze go-to maaltijden. Als we echt lang op pad zijn, huren we soms tussendoor wel eens een studio met keuken voor een dag of twee. Dan kan ik er wel van genieten om écht te koken. Tegelijkertijd is het best fijn om zo beperkt te zijn. Hierdoor spaar je zoveel huishoudtijd! Geen uren poetsen en opruimen of een afwas die zich opstapelt, wél extra veel tijd om samen op ontdekking te gaan, een spelletje te spelen en een boek te lezen.

3. Download handige apps

We hebben een eigen zonnepaneeltje dus zijn niet afhankelijk van externe elektriciteit. Daardoor kunnen we altijd op gratis standplekken blijven die we vinden met de app park4night. Soms is dat een kale parking naast de autoweg maar vaak zijn het ook echt pareltjes. Zo zijn we al wakker geworden op een veld, naast een ruïne en op een spot met zicht op zee. Die vrijheid is onze soort van luxe.

“We hebben een eigen zonnepaneeltje dus zijn niet afhankelijk van externe elektriciteit. Die vrijheid is onze soort van luxe.”

Verder eten we met het hele gezin plantaardig en vinden we het superfijn om overal nieuwe dingen te proeven en ontdekken. Met de app HappyCow vinden we overal ter wereld gemakkelijk veggie of vegan friendly tentjes. Soms laten we onze route hier zelfs van afhangen!

4. Plan niet alles vol

Het beste stuk van reizen, is vertragen. Echt moeilijk is dat trouwens niet; onze mobilhome is een oldtimer dus het tempo ligt laag (lacht). In het begin wilden we in die 100 dagen héél Europa door. Maar we beseften al snel dat je echt niet zoveel mogelijk hotspots moet afvinken om een fijne tijd te hebben. Integendeel: minder op de to-do lijst zorgde ervoor dat we ons op het gemakje op een terras konden zetten. Tussen de locals, in een klein dorpje, lekker luieren naast een speeltuin.. heerlijk!

5. Zoek het niet te ver

Wij raden iedereen aan om het niet té ver te zoeken als je met een camper reist. In de zomer zijn de Ardennen, Nederland of Noord-Frankrijk eigenlijk al verrassend leuk genoeg. Je zou niet denken dat ze dezelfde Noordzee hebben als ons; wat ziet het er daar anders uit! Vorig jaar deden we een nieuwjaarsduik in San Sebastian (Noord-Spanje). Het was 27°C overdag, dus wij vierden de start van 2022 met de voeten in het zand en een ijsje in de hand. Op zulke momenten denk ik: waarom zou je naar de andere kant van de wereld vliegen terwijl Europa zo n mooie plekjes heeft?

'Bardenas Reales is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte landschappen in Noord-Spanje.'
‘Bardenas Reales is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte landschappen in Noord-Spanje.’

6. Deel je camper met anderen

Wil je geen eigen camper kopen, dan heb je handige deelsites als Goboony waarbij je campers kan huren van particulieren. Een beetje zoals Airbnb maar dan voor tiny houses on the road.

7. Verhuur je eigen huis

Tijdens onze reizen verhuren we ons eigen huis; hierdoor is onze trip meestal financieel een nuloperatie. Met wat we krijgen voor ons huis betalen we de benzine, tolwegen, restaurantbezoeken en uitstapjes naar een zwembad (om ons eens grondig te wassen, haha). Het zou zonde zijn om ons huis leeg te laten staan dus dat voelt echt als een win-win.’

On the road

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content