10 x Insta-proof plekken om nu te bezoeken
1. Architectuurpracht: Het Antwerpse havenhuis

Voor een paar wereldberoemde klassiekers en verborgen parels op vlak van architectuur kan je in Antwerpen de Architectuurroute volgen. Met de fiets of te voet kom je op ongekende plaatsen in het stadscentrum en ontdek je heel wat nieuwe projecten. Eéntje daarvan is het nieuwe Havenhuis: een prachtig innovatief bouwproject dat een moderne bouwkunst combineert met een ouder restant uit de vorige eeuw. Vooral bij valavond zal het glazen mast-ontwerp zich in al z’n glorie aan jou ontvouwen. Kleine tip: ga aan de overkant van het water staan zodat je het volledige gebouw kan fotograferen.
2. Kunstbergtuinen in Brussel
De tuin van de Kunstberg ligt in het verlengde van het Koningsplein en verbindt de hoge en de lage stad met een reeks trappen en een nauwgezet aangelegde tuin die je een beetje aan het ontwerp van Versailles doet denken. Het prachtige panoramische uitzicht over ‘Bruxelles ma belle’ is een fijne extra.
3. Street Art in Hasselt

Als muren nu eens konden praten… Wel, in Hasselt doen ze dat! Niet zozeer met woorden, wél met kunstwerken. Meer dan 80 muurschilderingen kleuren er de straten. Daardoor mag Hasselt zich – op de voet gevolgd door andere grote steden als Leuven, Gent en Oostende – tot op vandaag blijkbaar nog steeds de grootste street art stad van België noemen. Met de ‘street art’ wandel- en fietsroute ontdek je ze allemaal. Goede tip: een leuke camera om de kleurrijke street-art kunstwerken op beeld te vatten is de X-T200 van FujiFilm. Dankzij de camera remote app deel je deze Instagramwaardige plaatjes bovendien in een handomdraai op al je verschillende kanalen.
4. Paarse hemels in het Heuvelland

Meer een fan van landschapsfotografie? Trek dan eens de kanten van het West-Vlaamse Heuvelland uit. Van op de Rodeberg kan je het pittoreske Loker prachtig in beeld brengen. De kerktoren met vier torentjes rijst op in deze groene oase. Bij mooi weer heb je niet alleen zicht op Loker, maar ook op Nieuwkerke en zelfs op Noord-Frankrijk!
5. Catalaanse architectuur in Luik
De stad Luik heeft voor een fotograaf veel troeven in handen, zeker als je al eens graag een architecturaal monumentje voor je lens neemt. Het station Luik-Guillemins, ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava, steekt er met kop en schouders bovenuit. Neem één van de vele roltrappen en ga naar de eerste verdieping van het station om het lijnenspel van het gewelfde top-complex mooi in beeld te brengen.
6. Kunst in openlucht in Vollezele

In het Vlaams-Brabantse Vollezele, deelgemeente van Galmaarden, vind je het monumentale kunstwerk ‘De Ontvoering van Europa’ van Belgische beeldhouwer Koenraad Tinel. Het opvallende kunstwerk van acht meter hoog en bijna negen meter lang komt helemaal tot zijn recht pal te missen van de weilanden in dit nog relatief onbekende stiltegebied in Vlaanderen. De Fenicische prinses Europa – voorgesteld als een venusfiguur uit de oudheid – is een streling voor het oog en een parel om te fotograferen.
7. Kleurrijke lijnen in Aalst
Naast praalrijke carnavalswagens en een stel knap verklede ‘voil jeanetten’ rond maart of april, is er wel degelijk nog een reden om een retourtje Aalst te ‘boeken’. Sinds 2017 vind je daar dankzij Katrien Vanderlinden, bezielster van Wonderwalls, en de Aalsterse jeugddienst het allereerste Instagramwaardige basketbalpleintje van Vlaanderen. Na Aalst volgden inmiddels ook al andere steden met de aanleg van een kleurrijk sportveld: ook in Antwerpen, Hasselt en Gent vind je iets gelijkaardigs.
8. Wapperende witte vlag in Gent

Op een steenworp van Gent kan je de natuur opsnuiven in de Gentbrugse Meersen. In het natuurgebied rijst een withouten monument van wel acht meter hoog uit de grond. Niet alleen nodigt de wit wapperende vlag je uit om helemaal tot boven te klimmen om te genieten van het prachtige uitzicht, ook voor wie liever geen trappen doet is de aanblik van het vredesmonument in het vlakke landschap alleen al absoluut de moeite. Kleine tip voor wie dit bouwwerk in al z’n grandeur wil vastleggen: gebruik een breedhoeklens.
9. Vergane glorie: de oude kolenmijn van Grand-Hornu

Hoewel het door de band genomen misschien niet de eerste bestemming zal zijn waar je aan denkt bij het woord ‘zomervakantie’, vallen er in Wallonië wel degelijk heel wat knappe plekken te ontdekken. Vlak over onze taalgrens prijken er immers tal van UNESCO-erfgoed sites die zeker een bezoekje door jou en jouw fototoestel waard zijn. Die van Grand-Hornu in Henegouwen bijvoorbeeld: daar tref je een voormalige kolenmijn die vanuit verschillende hoeken op een erg bijzondere manier in beeld gebracht kan worden. Goed voor een paar bewonderenswaardige foto’s.
10. Gezelligheid in het Groot Begijnhof
Tot slot, ook een prachtlocatie voor een paar wonderbaarlijke vakantiefoto’s: het Groot Begijnhof in Leuven. Wandel gezellig door de kronkelende straatjes van dit micro-dorp dat eens dienst deed als de private community voor een groep semi-religieuze vrouwen in de vroege dertiende eeuw of nuttig een drankje in het toffe en gemoedelijke eetcafe in de Schapenstraat: Bar del Sol.