Prinses voor een weekend: slaap eens in een monument

Evy Van Elsacker

Mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik hoor dat Airbnb nu ook monumenten in zijn aanbod heeft. Even reserveren en mijn koets vertrekt richting Duitsland, naar Schloss Dyck in Jüchen.

Een betaalbaar kasteel, waar vind je dat nog? Op Airbnb.be, sinds kort. Behalve kamers, appartementen en huizen, zitten er sedert september 2023 ook monumentale gebouwen in hun aanbod. Wij zijn meteen fan! Het aanbod aan erfgoed is groot en na even twijfelen gaan we toch voor een luxueus Duits kasteel, omringd door een slotgracht zoals het hoort. Het is zelfs mee dankzij een schenking van Airbnb dat het adellijke slot kon gerenoveerd worden en nu openstaat voor het publiek. Het aangename aan het nuttige paren: laat dat nu net ons motto zijn! 

Geen erwt onder mijn matras 

Na twee uurtjes rijden, staan we voor de langzaam openschuivende poort van Schloss Dyck in Jüchen bij Düsseldorf. Langs de oprijlaan staan manden vol appels en peren. “Oogstverkoop”, zien we op het bordje bij de boomgaard staan. Wij rijden met ons metalen ros de stenen poort binnen, met daarboven het wapenschild van de graven van Salm (dezelfde van Vielsalm in België), Reifferscheid en Dyck. Een enorm complex verstopt zich achter de muren, binnen de slotgracht, waar wilde eenden op een rij door het water peddelen. Links staat een eeuwenoude oranjerie, waar een wijnproeverij aan de gang is. Voor ons prijkt het kasteel met zijn ui-vormige torens, waar de adellijke familie zelf woonde – en nog steeds een werkkamer heeft. Rechts een herenboerderij en een restaurant met terras en daarboven negen kamers.

Een schenking van Airbnb zorgde er mee voor dat het adellijke slot werd gerenoveerd en opengesteld voor gasten

Alle moderne comfort is er, dus hoeven we geen trappen op te zeulen met onze koffertjes. De lift zoeft omhoog naar een gastensalon met cognackleurige leren fauteuils en onze ruime kamer met zicht op het omringende park. Alle kamers hebben zo’n uitzicht, en ook een heerlijk bed, een bad én een regendouche. Moderne luxe in erfgoed: de ideale combi, als je het mij vraagt. Ik slaap die nacht als een prinses, zonder erwt onder haar matras. 

Een levendig kasteel met expo’s en concerten 

In het weekend is er altijd wel iets gaande in of rond het kasteel. Lichtshows, concerten, plantenverkoop of een kerstvenement. Na ons ‘Kleines Schloss’ ontbijt reppen we ons naar het middelpunt, het Hochschloss met zijn torentjes. Een mooie binnenplaats, een grote balzaal, maar qua meubilair valt het wat tegen. Wel mooie botanische prenten en veel schilderijen van edellieden die hun land wilden verdedigen of uitbreiden. Dat lukte niet altijd, zien we op de schilderijen waar een betreurd familielid sneuvelde tijdens de Slag van Nieuwpoort. Op de hoogste verdieping heeft de graaf nog steeds zijn werkvertrekken, met uitkijk over het domein. 

Romantische tuinen en tafels vol lekkers 

Wij reppen ons naar buiten en verkennen in het zonnetje de omringende tuinen die een groot deel van de charme van het kasteel uitmaken. Vorst Joseph was de eerste gepassioneerde botanicus van de adellijke familie en liet begin 1800 velden en weiden rond zijn kasteel door de bekende tuinarchitect Blaikie omvormen tot tuinen, met exotische planten uit de hele wereld. Later nam gravin Cécile die rol over, en nu nog geniet de Engelse landschapstuin bekendheid voor de bijzondere bomen, mooie lanen en waterpartijen. ”We zijn ook lid van het Europese tuinennetwerk,” vertelt Jens Spanjer, die het hele complex runt.

We vergapen ons aan drijvende zilveren bollen in de slotgracht, kikkertjes op het kiezelpad, een enorme taxus, een barok bruggetje met goudbeschilderd hek, torenhoge beuken, de kasteeltorens die zich spiegelen in het water. Een fantastisch decor voor fotosessies. Maar ook in de toontuinen vergapen we ons, zoals de oosterse met een bamboebos, water en rotspartijen, de rozentuin en de wilde bloementuin. Picknicktafels waarin verse kruiden groeien, wat een top idee. En een hele moestuin vol venkel, prei, sla en rabarber. We komen langs fruitbomen waar de rijpe appelen en peren afvallen, plukken maar! 

Dat lekkers uit de tuin vinden we terug in onze kamer (blozende appels!) en op ons bord in restaurant Remise op het domein. Ook hier weer geen kneuterig erfgoedgevoel maar modern aangekleed erfgoed. De luchters alluderen op kaarslicht zonder ouderwets te zijn, de bakstenen muren zijn witgeverfd en de grote, hoge ramen goed geïsoleerd. “De pompoenen voor de soep, de aardappelen, heel wat komt van ons domein”, zegt Jens Spanjer, die het hele complex runt.

Zonder schuldgevoel

De adellijke familie liet het kasteel veilig achter in handen van de openbare Stichting Schloss Dyck. Behalve de overheid sponsort ook Airbnb dit monument zodat je er nu ook kunt logeren. Zonder schuldgevoel. “We mikken op 2027 om CO2-neutraal te zijn,” zegt Jens. “In de tuinen aan de overkant van de weg groeit Chinees gras. Daarmee gaan we het kasteel verwarmen. Veel minder CO2 komt daarbij vrij dan bij het verbranden van bomen, die al die jaren tijdens het groeien CO2 hebben opgeslagen en die weer afgeven wanneer je ze verbrandt. Dat heb je met deze eenjarige grassen niet.”

De tuinen vormen een fantastisch decor. We vergapen ons aan torenhoge beuken, een bamboebos, rozentuin en tafels waarin verse kruiden groeien, topidee!

Met ideeën als deze kan Duitsland hopelijk de bruinkoolputten op een boogscheut van het kasteel snel dichten. “Het grondwaterniveau is stevig gezakt door die putten,” zegt Jens. “Tientallen bomen zijn daaraan ten onder gegaan, maar nu hebben we een irrigatiesysteem uitgedokterd.” Het is heerlijk om te kunnen rondwandelen in het park na sluitingstijd. We hebben genoten van een klank- en lichtshow gisteren. Maar nu, in alle rust, wanneer alle gasten weg zijn, waan ik me echt even een prinses op haar landgoed. Eén ding is zeker: dit is niet de laatste keer dat ik de categorie ‘Monumentaal’ van Airbnb heb opengeklikt om een onvergetelijke ervaring op te doen. 

Schloss Dyck in Jüchen bij Düsseldorf biedt kamers vanaf € 140 voor 2 personen. De toegang tot de tuinen en expo’s is gratis voor airbnb-gasten.  

Meer ontdekken

Partner Content

Gesponsorde content