Les Terrasses de Lyon

Wij testten budgetstad Lyon uit: citytrippen voor fijnproevers

Voor foodies on a budget is Lyon de ideale stad om te ontdekken in het spoor van chef Bocuse. Nieuwe foodhallen en moderne architectuur aan het water maken het aantrekkelijke plaatje compleet.

Dag 1

7u45: De trein op

Goedkoop naar Lyon kan perfect over het spoor, als je opstapt in Rijsel/Lille. Vanaf 16 euro zoef je in sneltempo met de Ouigo naar Lyon Part-Dieu, zonder overstap. Drie uur later ben je er, uitgerust, en je rit kost minder dan het tolgeld voor de autostrade.

11u15: Mama Shelter

Het interieur van de gunstig geprijsde Mama Shelter-hotels getuigt van zin voor humor en goedgekozen graffiti. Je wordt meteen blij bij het inchecken, zeker als je kamer voor twee maar 79 euro kost. Kamer nog niet klaar? In afwachting zit je perfect op de zonnige rooftop met een cocktail of in de kleurrijke bar. Pingpong, tafelvoetbal; het relaxen is begonnen. Maar je popelt natuurlijk om méér te zien, dus zet gewoon je koffers af. Zowel de legendarische foodhallen van wijlen Paul Bocuse als de villa van de broers Lumière liggen op een half uurtje wandelen.

Hotel Mama Shelter
Hotel Mama Shelter

12u: Goud en vleugels

Een goed overzicht – tot aan de Alpen zelfs – heb je aan de hooggelegen Basiliek Notre-Dame de Fourvière, met een vergulde Maria en aartsengel Michael die over de stad waken (en de inwoners tegen pest en oorlog beschermen, gaat de mythe). Dus hop, vlot naar boven met de kabelbaan. Een andere kabelbaan komt uit bij twee gratis te bezoeken Romeinse amfitheaters. Er worden nu weer concerten en theaterstukken gespeeld.

Basiliek Notre-Dame de Fourvière
Romeins amfitheater

13u: Panoramische lunch

Het loont de moeite om boven op de heuvel een tafeltje te reserveren. Want ’s middags zijn in deze gastronomenstad overal mooie menu’s tegen een goede prijs te krijgen, zelfs bij de gerenommeerde restaurants. Sterrenchef Christian Têtedoie biedt bijvoorbeeld een driegangenmenu aan voor 27 euro in zijn hippe bistro. Of wandel via panoramische trappen en tuintjes naar het klassevolle Les Terrasses de Lyon, met wandhoge ramen om te genieten van het uitzicht over de rode daken. Je proeft er bijvoorbeeld wijngaardslakken, dan duif gerookt boven wijnstokscheuten en de perfecte profiteroles, een driegangenmenu mét Michelinster voor 49 euro. De Lyonnais nemen de tijd voor hun lunch, een goed voorbeeld om te volgen.

Bistro Têtedoie

15u: Afdaling naar de oude stad

De trappen leiden verder naar beneden, richting kathedraal Saint-Jean. Na een kwartiertje vol mooie uitzichten sta je beneden in autovrije wijk Le Vieux Lyon, tussen de heuvel en de Saône-rivier, die bulkt van de renaissancewoningen in gele en roze zandsteen. Een erfenis van de Italianen die er kwamen wonen toen de zijdehandel en drukkunst op hun hoogtepunt waren. Het is er leuk dwalen in de wirwar van hofjes en steegjes verbonden door verborgen passages, zoals de Montée des Chazeaux. Je kuiert er langs artisanale boetieks, patisseriewinkels en vintageshops. Niet te missen is de Food Traboule in La Tour Rose, een foodhal met kleine gerechtjes te koop. In poppentheater La Maison du Guignol kibbelt de sympathieke Guignol al drie eeuwen met zijn vrouw Madelon en klaagt sociaal onrecht aan.

20u: Aan tafel in een bouchon

Ook typisch zijn de bouchons. Nee, dat zijn geen files, wel volkse eethuizen. Je eet uitstekend voor weinig geld in Le Tire Bouchon, zoals rundswang in wijnsaus of de beroemde quenelles van gepureerde snoekbaars. En La Mère Léa verleidt met een eigentijds driegangenmenu voor 24 euro.

La Mère Léa

Dag 2

11u: Hipsterschiereiland

Na een goed ontbijt is het tijd om de hippe kant van Lyon te checken. Dat kan op het schiereiland tussen de twee rivieren die in Lyon samenkomen, de Rhône en de Saône. Met een stadsfietsje ben je er snel – bijzonder is ook de voetgangers- en fietstunnel die de twee rivieren verbindt en waarin lichtanimatie je de volle tienminutenrit entertaint. In de wijk Presqu’île geniet je langs het water. De kades zijn mooi gerenoveerd, je kunt er kanoën en suppen met Lyon Canoë Paddle. Bijzonder is Heat, een foodhal in een oude loods met containers waar streetfood wordt bereid.

Lyon Canoë Paddle
Foodhall Heat

15u: Gratis kunst

Indrukwekkende architectuur volgt elkaar op, tot aan het zuidelijke punt van het schiereiland: oude pakhuizen die omgeturnd zijn, zoals La Sucrière met expo’s voor de Biennale de Lyon en een zalig dakterras. Le Cube Orange en Le Cube Vert zijn futuristische creaties van Jacob+McFarlane. Maar het opvallendste is toch wel het Musée des Confluences over wetenschap en antropologie. Het is er zalig rondlopen en je verwonderen. Nog een gratis kunstwerk vind je in de parking van het Théâtre des Célestins. Op de onderste verdieping zorgt de draaiende spiegel van Daniel Buren voor de illusie van een diep gat zonder bodem. Moe gewandeld? Dan kun je terug naar het centrum over het water, met de vaporetto. Snel en goedkoop.

Le Cube Orange

Tekst: Sophie Allegaert & Evy Van Elsacker

Meer travel on a budget

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content