Te ontdekken: 6 x leuke uitjes in en rond de Antwerpse haven

De tweede grootste haven van Europa zit vol verrassingen. Van natuurschatten en spannende historie tot de grootste sluis ter wereld. Wij zetten de leukste ontdekkingen op een rijtje.

1. All Aboard

Tijdens een rondvaart op de Schelde snuif je pas echt de sfeer van de haven. Je ziet de  bedrijvigheid op de terminals. Je vaart langs reusachtige containerschepen en ervaart de weidsheid van de haven. Verschillende rederijen bieden thema-rondvaarten aan, met of zonder pannenkoeken onderweg. Voor een snelle trip neem je de waterbus naar Kallosluis, Liefkenshoek of Lillo.

Meer info op Flandria.nu, janplezier.be en dewaterbus.be/nl

2. Uitwaaien langs de Schelde

De dijken langs de Schelde zijn ideale wandelpaden om te ontstressen. Snuif de zilte lucht en geniet van vogelparadijzen aan weerskanten van de dijk. Langs de Schelde liggen de modderige slikken van Ouden Doel en het Paardenschor. Daar scharrelen steltlopers op zoek naar voedsel tussen zeekraal en slijkgras. Met veel geluk zie je zelfs een zeehond. Achter Ouden Doel ligt Het Verdronken Land van Saeftinghe, dat met zijn brak water het grootste schorregebied van Europa vormt. Je ziet er 200 soorten vogels en wandelt op de grens met Nederland.

Meer info op saeftinghe.eu en natuurpunt.be

3. Het Geuzenpad: rond Lillo

De waterbus brengt je tot in Lillo. Het polderdorp is opgeslokt door de haven, maar bleef toch idyllisch. Rond Fort Lillo kun je over de oude wallen het Geuzenpad volgen, genoemd naar de opstandelingen tegen de Spanjaarden in de 16de eeuw. Je kijkt uit op de natuur van het Galgeschoor met brak water. Via de ringdijk wandel je naar de potpolder, met in het midden een vogelkijkeiland. Verder is er ook nog een jachthaventje, het Poldermuseum en enkele terrasjes.

Meer info hier en op dewaterbus.be 

4. Pomphuis & Havenhuis

Aan de Siberiabrug staan twee prachtgebouwen te blinken. Het Havenhuis fonkelt als een zwevende diamant bovenop de oude brandweerkazerne; een van de laatste creaties van toparchitecte Zaha Hadid. Het daarover gelegen Pomphuis is nu het statige decor van een restaurant. Beneden zie je de pompinstallaties voor het droogdok nog. ’s Zomers is het terras ideaal om de schepen te zien voorbijvaren terwijl je geniet van gastronomische lekkers.

Meer info op Portofantwerp.com en hetpomphuis.be

5. Schepen spotten

Om megagrote schepen te spotten is er geen betere plek dan de Kieldrechtsluis, de
grootste ter wereld. Ook het Deurganckdok levert een indrukwekkend spektakel op.

Meer info op havenland.be

6. Rondje nostalgie

In de haven zijn nog veel sporen van het verleden. Zoals café Den Angeluus, een landelijke herberg in Prosperpolder, waar je nog steeds een pint kunt drinken. Ook Doel is zo’n nostalgische plek, met spookdorpsfeertje. Even speciaal is de kerk van Oosterweel. Die zit tot de helft begraven, sinds de zandopspuitingen voor de petroleumdokken. En van polderdorp Wilmarsdonk rest enkel nog de middeleeuwse kerktoren. Niet te missen is Fort Liefkenshoek met zijn bezoekerscentrum, dat alles vertelt over de woelige geschiedenis van de Scheldepolders.

Meer info hier, op havenland.be en fortliefkenshoek.be

 

Meer ontdekken in Antwerpen:

Door: Evy Van Elsacker, openingsbeeld: Havenhuis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content