Sla je slag: Lastminute droomreizen getipt door onze reisexpert

Evy Van Elsacker

Op het nippertje je vakantie boeken om voor een prikje naar die droombestemming te geraken: leve last minute. Maar hoelang wacht je? En welke addertjes zijn er? Enkele tips om de beste last minutedeals te scoren.

Last minute, iets voor jou?

Allereerst wel een waarschuwing. Geniet jij evenveel van het vooruitzicht als van de reis zelf? Wil jij altijd het neusje van de zalm op vlak van logiezen, heb je al dat ene hotel in gedachten, dineer je graag bij sterrenchefs en bereid je je trip tot in de puntjes voor? Dan kun je beter niet last minute boeken! Het zou namelijk best kunnen dat je gewenste bestemming volgeboekt is of te duur uitvalt en dat je beter uitwijkt naar een ander reisdoel of een type hotel dat je niet ligt. Je zou dan wel eens ontgoocheld kunnen thuiskomen van die voordelige trip. Ben je daarentegen van het impulsieve type, plan je niet graag lang vooraf je vakantie? Is het glas altijd halfvol bij jou en zie je al snel de goede kanten van een andere optie? Dan kun jij fantastische deals doen. Dat geldt zowel voor all-intrips als voor vluchten, hotels, vakantiewoningen en cruises. Wel opletten voor enkele addertjes onder het gras…

Wanneer boek je best die last minute?

Het is een beetje zoals bij beleggen: het blijft een gok wanneer je nu precies het best koopt voor de beste prijs en of de tarieven nog verder gaan zakken. Ten vroegste zes weken voor vertrek starten de lastminute kortingen. Piet Demeyere van TUI: “Elke lege vliegtuigstoel betekent verlies voor ons. Daarom stunten we met de prijzen. Maar wat vandaag goedkoop wordt aangeboden, kan morgen al aangepast zijn. Of uitverkocht.” De mooiste koopjes zijn voor de snelle beslissers onder ons, twijfelaars zijn de pineut. Tot de laatste dag wachten is geen garantie op de laagste prijs. Bij lagekostenmaatschappijen als Ryanair is het voordeliger om minstens twee weken vooraf te boeken dan de allerlaatste stoelen te scoren, zo blijkt uit onze steekproef. Tot het nippertje wachten levert alleen prijsstijgingen op. Bij TUIfly kun je tot de laatste week voor vertrek inzetten op dalende prijzen, daarna verlaagt de prijs niet meer. Je zou dus op het weerbericht kunnen wachten van volgende week, maar niet op dat van overmorgen.

Slim is ook tijdens je zoektocht anoniem te surfen of verschillende browsers te gebruiken. Want hoe vaker je opnieuw gaat kijken naar dat mooie aanbod, hoe groter de kans dat de prijs stijgt doordat er veel op geklikt wordt. Maar laat je niet onder druk zetten door het aftellende klokje ‘Nog 1 minuut en 30 seconden’. Bespreek het even rustig en begin gewoon opnieuw, datzelfde aanbod is er echt nog wel over een paar minuten en zelfs uren. Sowieso is het nuttig om ‘+3/-3 dagen’ aan te vinken, waardoor je ook de prijzen ziet als je iets later of eerder zou vertrekken. En als je erg flexibel bent in je vertrekdatum, kun je zelfs gaan voor een zogenaamde last second-aanbieding. Dat betekent dat je overmorgen naar de Canarische Eilanden vliegt, bijvoorbeeld. Check ook altijd de kortingscodes in je inbox. Via nieuwsbrieven van je favoriete reisorganisaties word je daarvan op de hoogte gehouden, maar soms zie je zo’n kortingscode ook plots opduiken op de website. Die gaat dan nog af van de last minuteprijs. Enkele cijfertjes intikken bespaart je zomaar 150 euro extra, bijvoorbeeld bij TUI of Corendon.

last minute droomreizen

Is die last minute wel de beste deal?

Het blijft uitkijken wat je precies boekt. Check gastenreviews over het hotel op verschillende websites, kijk niet alleen naar de foto’s. En wat zit er allemaal inbegrepen bij je vlucht? Soms moet je bijbetalen voor je koffer en wordt het uiteindelijk duurder dan dat andere aanbod dat je zag waar koffer en maaltijd al inzitten. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, is dus de ene deal interessanter dan de andere of soms een reguliere prijs zelfs interessanter dan een zogenaamd koopje.

Tijdens het boekingsproces duiken er ook verborgen kosten op: reserveringskosten, verblijfstaksen en dergelijke waardoor de echte prijs een pak hoger ligt dan de aanbieding. De Nederlandse Consumentenbond stelde in acht op de tien gevallen verschillen vast, soms tot meer dan het dubbele van de geafficheerde prijs. Daarom is het slim om pas na het checken van de uiteindelijke totaalsom te beslissen of je echt doorklikt voor de finale boeking.

Bij Lastminute.be bleek bij onze proefboeking naar Griekenland de koffer op de heenreis niet inbegrepen, op de terugweg wel. Van de transfer van luchthaven naar hotel was ook geen sprake. Je komt dus een pak duurder uit dan je dacht. En dan zijn er nog deze kosten, die bij te tellen zijn:

  • In de ene luchthaven zijn de parkingkosten voor je auto die op je blijft wachten een pak hoger dan in de andere. Wat de trip vanuit Eindhoven dan misschien toch gunstiger maakt dan die uit Brussel, bijvoorbeeld.
  • Wie eerst een vlucht boekt en dan op zoek gaat naar een hotel zal zelf zijn transfer tussen de twee moeten regelen en bijbetalen. In geval van problemen zoals een vertraagde of geannuleerde vlucht zul je zelf moeten onderhandelen om de hotelnachten te kunnen opschuiven. De hotelier zal dat wellicht niet gratis willen doen, als er al plaats is.
  • Daarom is het vaak interessanter om transport en verblijf tegelijk te boeken bij dezelfde reisorganisator. Niet alleen omdat de totaalkorting dan hoger is, tot 66 procent op de totaalsom, zoals TUI aankondigt voor een weekverblijf in Paloma Marina Suites in Kusadasi. Zijn er problemen, zoals vertraging, dan is het de reisaanbieder die het voor jou moet oplossen en die instaat voor de extra kosten. Ook zit je safe mocht er tijdens je reis iets ergs gebeuren dankzij het garantiestelsel.
  • Boek je alles apart, check dan zeker of je een dekkende reisverzekering hebt via je ziekenfonds of bank. Door de reis te betalen met je creditcard ben je misschien al verzekerd, bijvoorbeeld met de ‘Platinum’-card van Visa en de ‘Black Card’ van Mastercard.
  • All-intrips zijn het handigste als je je budget perfect wilt bewaken. Ook dan is het goed om na te gaan wat inbegrepen is en wat niet: vooral op het vlak van sport faciliteiten, lunch, dranken en snacks vind je verschillen. Bij Eliza was here is zelfs altijd een huurwagen met allrisk verzekering inbegrepen, maar geen andere maaltijden dan het ontbijt. Wil jij graag de lokale economie steunen? Bij sommige allinaanbieders, zoals Ikos Resorts, hoort buiten het hotel eten tot de mogelijkheden binnen de all-informule. Je krijgt dan een voucher mee om in lokale restaurants te lunchen of dineren.

Hulp bij de speurtocht

Zie jij door het bos de bomen niet meer? Krijg je stress van het afspeuren van alle mogelijkheden? Gelukkig bestaan er websites die al die kortingen bundelen en je dus veel werk besparen. Deal hunters, zeg maar. Wel uitkijken of bij de deal hunter alle reisonderdelen naar je zin zijn. Check alvast hoelang je onderweg bent en het aantal overstappen. Kies je voor de optie ‘gratis annuleren’ bij een pakketreis, kijk dan na of dit zowel voor de accommodatie als voor de vlucht geldt. Vaak is het hotel wel, maar de vlucht niet annuleerbaar. Het vraagt wat moeite én een speurneus, maar het is wel fijn om voor dezelfde prijs als een doorsnee week op Mykonos eens naar een luxeresort op Phuket in Thailand te kunnen voor 907 euro.

De betere koopjesjagers

Behalve op de websites van de aanbieders zelf kun je kijken bij de bundelaars van reiskoopjes. Onze favorieten hebben ook stijlvolle, luxe opties in hun lastminute aanbod.

  • Van een romantisch boetiekhotel in de Provence tot die droomreis naar Bali, je vindt ze bij de lastminute toppers van Secret Escapes. Meer info: secretescapes.com
  • Vier- en vijfsterrenhotels zijn de specialiteit van Voyage Privé. Van Malta tot de Malediven. Meer info: voyage-prive.be
  • Met Lastminute kun je meteen vertrekken nadat je de helft van de reissom hebt betaald, de rest gaat na de trip van je rekening. Meer info: lastminute.be
  • Holidayguru helpt je de voor jou geschikte aanbiedingen in het enorme aanbod te vinden. Meer info: holidayguru.nl
  • Bij Travelbird vind je ook luxehotels voor minder dan 100 euro in België en de buurlanden. Meer info: travelbird.be
  • Handige balkjes met de prijzen per dag helpen je bij de Vakantiediscounter het voordeligste vertrek te kiezen. Meer info: vakantiediscounter.be
  • Lege kajuiten aan boord van allerlei luxeschepen zijn te boeken aan gunstprijzen via Cruiseonline. Meer info: cruiseonline.com

Meer lezen

Partner Content

Gesponsorde content