Een eclectisch interieur met een vleugje (meubel)geschiedenis, is trending. Niet alleen Scandinavische vintage, maar ook meer klassiek antieke stuks en brocante vinden tegenwoordig weer perfect hun plek in een hip stedelijk interieur. Ook exotische souvenirs en andere unieke curiosa zijn gegeerd. Hoe je zelf zo’n door kunst en geschiedenis geïnspireerd interieur bij elkaar sprokkelt? Een paar tips & tricks op een rij.

Vintage vondsten: 10 x tips om uniek design te scoren

1. The bigger picture: neem je tijd

Een eclectisch interieur samenstellen gaat niet over één nacht ijs. Het gaat immers om unieke stuks en meubels waar een persoonlijk verhaal aanvast hangt. Neem dan ook uitgebreid de tijd om je droominterieur gaandeweg bij elkaar te sprokkelen. Wacht geduldig af tot je dat ene vintage drankenkasje tegen het lijf loopt op een beurs of tot de lokale kunsthandelaar plots toch dat ene Afrikaanse masker heeft dat je net nog in je collectie wou.

Ook heel belangrijk: verlies nooit het totaalplaatje uit het oog. De stuks die jij op het oog hebt, lopen stuk voor stuk over van karakter. Dat maakt ook dat ze vaak niet met eender wat te combineren zijn. Vooraleer je je een nieuwe eyecatcher aanschaft, weeg je dan best ook goed af of dat stuk ook wel bij de rest van je collectie past. Aan een overvolle zolder of kelder vol topobjecten heeft niemand iets.

2. Ken je pappenheimers: adressen, depots en handelaars

Weten waar je moet zijn, welke adressen in welke periodes, stromingen en stuks gespecialiseerd zijn en daar dan ook heel regelmatig je licht gaan opsteken, is de boodschap. Aangezien het om unieke stuks gaat, wisselt het aanbod van deze zaken, handelaars en markten op héél frequente basis af. Op het juiste moment op de juiste plaats zijn, is dan ook de truc.

In eigen land zijn zowel Antwerpen als Brussel een waar walhalla voor vintage en antiek lovers. Terwijl de zaken in ‘t stad zich vroeger voornamelijk rond de Kloosterstraat centreerden, liggen ze nu meer verspreid overheen verschillende wijken.

Zo heb je onder meer Móbelfabrik in Borgerhout en Beveren, Drink 18 in Borgerhout en Mr. Frisko in Deurne. In Brussel kan je dan weer terecht bij Jean Claude Jacquemart voor Italiaans design, bij Gokelaere en Robinson voor Frans en Fins design van hoge kwaliteit en in de verschillende antiek en vintage designshops in en rond de Blaesstraat (Rue Blaes) en de Hoogstraat (Rue Haute). Voor kleinere objecten en aparte curiosa: neem een kijkje bij Wunderkammer in Gent.

3. Vlooienmarkten en designbeurzen

Wie écht een koopje wil scoren kan misschien nog beter zelf naar een antiekmarkt of designbeurs trekken. Daar komen immers vaak verschillende internationale handelaars samen en kan je – met een beetje geluk – objecten op de kop tikken aan een inkoopprijs. Wie dat wil doen, komt best wel vroeg genoeg. De meest bijzondere stukken zijn immers weggekaapt nog voor ze goed en wel uit de camionette zijn geladen. Bovendien ga je hier in directe competitie met kunstkenners en handelaars uit de branche: om die te slim af te zijn, moet je letterlijk een beetje vroeger opstaan.

De leukste vlooien- en vintage markten van het land? De grootste en bekendste is ongetwijfeld die op het Brusselse Vossenplein in de Marollen. In Antwerpen kan je (in niet-coronatijden) dan weer iedere zondag gaan snuisteren op de vogeltjesmarkt bij het Theaterplein of op de vlooienmarkt bij Sint-Jansvliet. Wat grote terugkerende beurzen betreft, mag je zeker The Brussels Design Market (dit jaar op 8 en 9 mei in Tour & Taxis) niet missen. In Amsterdam verenigen alle grote vintage handelaren uit Europa zich dan weer jaarlijks op Design Icons.

4. Trek naar het buitenland

Uiteraard scoor je de meest unieke vondsten niet alleen in eigen land: integendeel zelfs. Ben je toevallig op vakantie in het buitenland – of dat nu een hippe grootstad als Londen, Berlijn of Tel Aviv is, of een totaal ander type vakantiebestemming – laat dan ook niet na om de lokale marktjes en meubelwinkels af te schuimen. Wie weet tik je er wel een verborgen schat op de kop.

5. Doe je research: namen, periodes, prijzen

Zoals hierboven reeds bewezen werd, komt ‘met de meest bijzondere stuks aan de haal gaan’, niet alleen neer op een portie geluk, maar ook op vakkennis. Niet alleen wie weet waar hij moet zijn, maar ook naar wat hij precies op zoek is, zal erin slagen op het juiste moment op de juiste plaats te staan. Lees je dan ook heel goed in in de wereld van antiek en design. Leer meer over de stromingen en de stijlen die jouw voorkeur uitdragen. Zoek op welke handelaren hierin gespecialiseerd zijn en zoek uit welke grote namen en ontwerpers tot de absolute top van die stijlperiode behoren.

Ook belangrijk: focus je niet alleen op die grote namen. Want die zijn natuurlijk zeer gegeerd. Ga ook op zoek naar ontwerpers of labels die misschien een tikje minder bekend zijn bij het grote publiek, maar daarom niet minder mooi.

6. Leer van de grootmeesters

Geen betere manier om de kneepjes van het vak te leren, dan om een grootmeester aan het werk te zien. En die optie heb je tegenwoordig in overvloed: antiekprogramma’s waarin kunst- en meubelhandelaars verwoed op zoek gaan naar zogenaamde ‘pièces uniques’ zijn booming business. In eigen land is er natuurlijk Stukken van Mensen waar onder meer antiquair én enfant terrible onder de Haute Epoque-verzamelaars Paul De Grande, samen met collega-kunstkenners en galeristen Sofie Van de Velde, Frank Van Laer en Boris Devis de meest interessante objecten aan de haak probeert te slaan.

In Nederland loopt al een paar seizoenen het iets serieuzere Tussen Kunst en Kitsch. Op de Britse televisie volg je dan weer moeiteloos programma’s als Salvage HuntersBargain Hunt, Flog it, The Antiques Road Show en The Antiques Road Trip.

7. Ebay, Marktplaats en Instagram

Vintage design scoren doe je tegenwoordig echt niet alleen meer in levende lijven, ook online is er inmiddels een grote community uitgebouwd. Niet alleen heeft elke zichzelf respecterende handelaar of depot inmiddels wel een online shop. Ook grotere tweedehandsplatformen als Ebay, Marktplaats en Etsy zijn een vat vol vintage vondsten voor wie goed zoekt.

Nog zo’n platform waar je tegenwoordig terecht kan voor vintage meubels? Instagram. Een paar leuke accounts om te volgen zijn: @hiddengem.vintagestore, @vintagerevival_nl, @veneir_meubilair en @depot59.be.

8. Schatten op zolder

Als er één ding blijkt uit alle antiek- en kunstprogramma’s van de afgelopen jaren, dan is het wel dat de grootste schatten soms nog gewoon op zolder – of in je kelder – verborgen liggen. Net een nieuw huis gekocht? Doorzoek dan zeker de achtergebleven spullen eens. Familie of vrienden die ‘grote schoonmaak’ houden: ga ook daar zeker eens in de container neuzen. Tot slot, is ook het interieur van je eigen grootouders misschien wel een groot antiquariaat.

9. Vergeet de kringwinkel niet

Nog zo’n houder van verborgen parels is de lokale kringwinkel. Loop ook daar eens regelmatig langs om te kijken welke wondere vondsten je buren er nu weer dropten. Ook hier geldt weer: hoe meer kennis en kunde je zelf hebt, hoe groter de kans dat je een uniek object op de kopt tikt natuurlijk.

Nog een regel hier: some animals are more equal than others. Oftewel: de ene kringwinkel is de andere niet. Doe een grondige prospectie en zoek uit welke vestiging voor jou de meest interessante objecten opduiken. Vereer die regelmatig met een bezoekje.

10. Durf onderhandelen

Tot slot, een laatste truc om betaalbare antiek en vintage design te scoren: durf onderhandelen. Als er in deze branche één ding niet vaststaat, dan is het immers wel de prijs. Marchanderen op een vriendelijke en respectvolle manier zonder je tegelijkertijd in de luren te laten leggen, is hier de truc. Ook hier staat of valt natuurlijk veel met je kennis over het object, de merknaam, de periode waaruit het stamt en over het prijskaartje dat daaraan vasthangt.

Meer lezen over vintage, design en kunst kopen:

Openingsbeeld: @veneir_meubilair / @drink_18