Natte droom: dit zijn de 7 badkamertrends van 2024

De tijd van de inspiratieloze ‘natte cel’ ligt achter ons. Wil jij je badkamer ook 2024 binnenloodsen? Deze hippe hacks brengen die natte droom alvast binnen handbereik.

1. Oranje boven

Wie denkt aan oranje, denkt misschien aan fluohesjes of Nederlandse voetbalsupporters. Maar de tint bezit meer subtiliteit dan je zou vermoeden. Perzik, roest, terracotta, koper, amber, vermiljoen, abrikoos, oker... Voilà, vanaf nu zeg je wellicht nooit zomaar ‘oranje’. En wie weet badder je binnenkort ook in zo’n subtiele oranjetint, want het is een van de trendkleuren van dit ­moment. Het hele oranjespectrum zorgt voor een warme gloed en schept een ­knusse sfeer. Daarbinnen kun je variëren: roze-achtige oranjetinten zoals zachte perzik- of abrikoostinten zijn sensueel en romantisch. Herfstkleuren zoals terracottatinten zorgen dan weer voor een rustigere aardse vibe. Je ziet dat oranje toegankelijker is dan je zou denken. Let wel: om het niet al te overweldigend te maken, combineer je oranjetinten het best met koelere kleuren, zoals blauw of groen. De oranje­trend is trouwens al geadopteerd door klassieke badkamermerken, zoals X2O.

Badkamermerk X2O is helemaal klaar voor de nieuwe trendkleur
Peach is het nieuwe roze, ook bij X20

2. Douchegordijn 2.0

Een douchegordijn is meestal een plan B: een budgetvriendelijk alternatief voor een strakkere douchedeur of -cabine. Maar het kan evengoed een statement of een bewuste keuze zijn. Het douchegordijn duikt steeds vaker op in badkamers. Het is een ideale manier om extra shot kleur te introduceren. En het brengt wat huiselijkheid in de anders nogal praktische ruimte. Het Deense merk Hay maakt heel mooie exemplaren van gerecycleerd polyester en gecoat katoen. Maar ook bij La Redoute, Marimekko, H&M Home en Ferm Living spotten we douchegordijnen met grafische prints en in pakkende kleuren.

Het ‘Check’ douchegordijn van Hay, functioneel én decoratief

3. Prints charming

In badkamers zijn tegels de echte beeldbepalers. Daarin manifesteren zich ook duidelijke trends. Denk maar aan de langwerpige gefacetteerde metrotegels die je een tijdje geleden overal zag. Of de onregelmatige Marokkaanse zelliges. Dé trend van het moment zijn tegels met grafische prints, het liefst nog in felle kleuren.

Een van de voorlopers hierin is de Parijse interieurarchitect India Mahdavi, alsook de Italiaanse Patricia Urquiola en Nathalie Du Pasquier, die mee de designbeweging Memphis oprichtte. Check zeker ook de merken Mutina en Bisazza. Een mooie vintage inspiratie is het Parco dei Principi Grand Hotel van architect Gio Ponti aan de Italiaanse kust.

Voor een extra dramatisch effect combineer je verschillende dessins en kleuren met elkaar. Of ga voor een accent en ­betegel alleen de douchecel of de vloer met zo’n patroon.

De afgeronde meubels uit de Balmani-lijn van X20 zorgen voor rust in een drukke tegelbadkamer
Het tijdloze Balmani Moon-design van X20 tegen een achtergrond van opvallende, grafische tegels

4. Hout in de badkamer

Meestal kiezen we voor kille afwerkingen in een badkamer: gladde, waterafstotende materialen zoals tegels, of kalkpleister à la mortex. Nu zien we een heropleving in warmere afwerkingen, zoals behang, maar ook hout. Een klassieke, veeleer landelijke optie is een (geschilderde) lambrisering van verticale latjes. Een hedendaagsere look bereik je met berkenmultiplex of juist donkerder hout, zoals in het pas geopende überhippe Hotel Drei Berge in Zwitserland ingericht door Ramdane Touhami. Deze trend past binnen de ‘biophilia’-tendens waarin we een nauwere band zoeken met de natuur door die letterlijk naar binnen te halen. Bijvoorbeeld door veel kamerplanten te zetten, grote vensters te maken die uitkijken op de tuin of een patio te integreren in huis. Ofwel dus door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout. Als houten wanden jou te veel aan een chalet doen denken, kun je natuurlijk ook voor houten meubels of voor een houten vloer kiezen.

badkamer
Een gevoel van geborgenheid, dat is wat designer Christian Werner wil creëren met zijn Vitrium-collectie voor Duravit

5. Towel power

De deco-tegenhanger van een handtas of paar schoenen zijn mooie handdoeken

Een slimme truc uit de mode vindt zijn weg naar je badkamer: een eenvoudige outfit upgraden met de ‘juiste’ accessoires, zodat heel je outfit er beter uitziet. De tegenhanger van zo’n juweel, handtas of paar schoenen zijn bijvoorbeeld mooie handdoeken. Die tillen een ­basic badkamer meteen naar een hoger ­niveau. Kies het liefst voor een kleur die contrasteert met de rest van je badkamer om er een echte eyecatcher van te maken. Een echte trend zijn handdoeken met grafische patronen, zoals dit dambord-dessin. Noem het dopamine dressing: een shot kleur dat je een shot geluk bezorgt. Uitbundige prints in felle kleuren maken je happy. Een beter begin van de dag kun je je niet wensen. Dit soort moffel je niet weg in een lavabokast. Stal ze uit in een open rek of hang ze te drogen aan een speciale radiator. Met nieuwe handdoeken kun je je badkamer een ­make-over geven.

badkamer
De ‘Check’ handdoeken van Hay, omdat élk detail telt in de badkamer

6. Spathroom

Je badkamer heeft het potentieel de ­ultieme zelfzorgplek te worden. Er ­komen steeds meer toestellen op de markt die van je badkamer een thuis-versie maken van een spa, badhuis of hamam. Neem nu dit splinternieuwe schuimstoombad dat een paar maanden geleden werd gelanceerd. Sauna- en spaproducent Klafs bedacht bij dit bad een programma, waarbij het schuim opbouwt met natuurlijke aroma’s en uiteindelijk wegspoelt met een fijne, warme miezerregen. Ook het licht evolueert tijdens de sessie.

Je badkamer heeft potentieel om de ultieme zelfzorgplek te worden

badkamer
Het splinternieuwe schuimstoombad van Klafs bouwt schuim op met natuurlijke aroma’s en spoelt die weer weg met een fijne, warme miezerregen. Te koop via Gervi. © Getty Images/iStockphoto

Het Duitse merk Dornbracht brengt ­deze extravagante douche uit. Aquamoon is een koepel geïntegreerd in je plafond. Het woord ‘douchekop’ schiet tekort. Het is veeleer een verlengstuk van de architectuur. De douche-ervaring kun je volledig personaliseren. Afhankelijk van hoe je de douche instelt, valt het water anders naar beneden. Zo kan die een trechter van water vormen als een soort regengordijn, voor een meditatief effect. Of een intense regenstorm. Een andere optie is een massage van het hoofd, de schouders en de ruggenwervels met keuze tussen een relaxerende of opwekkende massage. Tot slot is er nog een optie die lijkt op een omhelzing van water. Het Duitse badkamermerk heeft ook een horizontale douche waar je onder kunt liggen. Dit zou een totaal gevoel van ontspanning geven dat alle stress en spanning wegneemt en je geest verkwikt.

badkamer
De Aquamoon van Dornbracht is geen douchekop, maar een in je plafond geïntegreerde koepel

7. Muurbloempjes

Behangpapier beleeft een serieuze revival en dat beperkt zich niet tot de living en de slaapkamer. Een trend die we overal zien opduiken, is behangpapier in de badkamer. Het is een snelle manier om visuele impact en persoonlijkheid toe te voegen aan een ruimte. De roots van een behangen badkamer liggen in de seventies, niet toevallig een periode die ­momenteel weer helemaal terug is. Qua dessin zijn de mogelijkheden eindeloos: van klassieke, romantische en landelijke bloemetjes, over grafische statements, tot behang dat wel een grote muurschildering lijkt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar gedurfde prints en kleuren zijn geknipt voor kleine badkamer. Het idee dat je in een kleine ruimte op veilig moet spelen met een rustig palet, is een misvatting. Door op die beperkte vierkante meters een statement te maken, krijgt de ruimte juist meer impact.

De roots van de ­behangen badkamer liggen uiteraard
in de seventies

Wie voor deze trend gaat, moet wel met een paar zaken rekening houden. Want het blijft natuurlijk wel een plek met stoom en waterspatten. Kies daarom voor lijm en papier die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. En zorg dat je badkamer een afzuigsysteem heeft, zodat het behang niet van de muren afstoomt, vooral als er geen vensters zijn.

badkamer

Meer lezen

Door Iris De Feijter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content