Binnenkijken: Deze oase met zwembad in Brussel was ooit een vervallen garage

Het is een talent dat niet iedereen bezit: het potentieel zien in een vervallen garage vol autowrakken. Schrijnwerker en interieurarchitect Peter Strik heeft die gave. Zo vond hij meer dan 20 jaar geleden zijn persoonlijk paradijs in hartje Schaarbeek.

Het huis in ’t kort

  • Bouwjaar: 1905.
  • In verbouwing sinds: 1999. “En we zijn nog niet klaar. Het volgende project is om een New York-style loft te maken van mijn atelier.”
  • Bewoners: Peter woont er met zijn vrouw.
  • Perceelgrootte: 7 are.
  • Bewoonbare oppervlakte: 280 m2.
  • Favoriete plaats: “In de ochtendzon met een kopje koffie aan het zwembad.”
  • Interieurtip: “Laat kussens op maat maken. Dat geeft een persoonlijke toets aan je woning.”
  • Verbouwtip: “Leg niet alles vooraf vast, maar geef dingen de ruimte om te schuiven. Je zult zelf merken wat het beste is voor je huis, in functie van hoe je leeft. Dieren doen dat ook: soms gaat een kat op een plaats liggen en snapt geen mens waarom, maar dat is een gevoelsding. Geef dingen de ruimte om te kunnen veranderen.”

“De tuin is zo ontworpen dat we met de zon mee leven. Rond lunchtijd is het heerlijk vertoeven aan de grote tafel onder de druivelaar.”

Als ik de poort van Peter Strik in Schaarbeek binnenwandel, verwacht ik in mijn stoutste dromen niet de oase die zich bevindt achter de bescheiden gevel van het huis. De tuin met binnenplaats voelt als een verborgen schat in het midden van de stad: industrieel, eclectisch, veel groen met als pronkstuk het zwembad. Peter Strik en zijn vrouw kochten dit pand in 1999. Het was toen een oude garage in verval, zo goed als onbewoonbaar. “Ik was op zoek naar een atelier om mijn schrijnwerkerij in onder te brengen toen we toevallig op deze locatie botsten. We zagen meteen potentieel voor een woning, al moet zo’n project wel groeien”, vertelt Peter. “Het is niet zo dat je een oude garage koopt en dan meteen weet wat je ermee wilt doen. Langzaam zijn we dingen beginnen te veranderen. Eigenlijk zijn we al 20 jaar aan ons huis aan het verbouwen, met pauzes uiteraard. We hadden geen strak plan, maar ons idee waarmee we dit project gestart zijn, is wel realiteit geworden. Tijdens de wintermaanden leven we boven. Op de eerste verdieping hebben we een gezellige living met kachel en keuken. Vanaf april zitten we in de benedenruimte en leven we vooral buiten. We gaan in de zomer niet meer op vakantie, omdat we de afgelopen jaren zulke fijne zomers hebben gehad hier in Brussel.”

“Onze tuintafel is gemaakt van een unieke houtsoort die is behandeld waardoor de tafel 50 jaar buiten en zelfs 25 jaar onder water kan overleven. We laten hem dus winter en zomer staan.”

De ziel

Beneden in de veranda valt het me op hoe strak modern, industrieel en gezellig oud elkaar perfect vinden. Ook de binnenruimtes zijn verbonden met de tuin. Zo is er een groot raam met gezellige nis en kussens om in te zitten, knus vlak bij de haard. “Dat hoekje heb ik bewust zo gecreëerd. De keuken was te donker en had nog een raam nodig, door die zithoek heb je ook binnen een buitengevoel”, legt Peter uit. Je voelt dat deze woning met bijzonder veel aandacht gemaakt is. Als Peter over zijn huis vertelt, merk je hoe belangrijk hij de ziel van een woning vindt en hoeveel plezier hij haalt uit het bouwen van een thuis.
“Een kok zei me ooit: ‘Het kost net zoveel moeite om slecht eten te maken als om een
heerlijke maaltijd voor te bereiden’. Dat is me bijgebleven. Doe de dingen met aandacht,
het kost je evenveel tijd maar het brengt je veel meer plezier en voldoening. Ik probeer het potentieel in de ruimte en materialen te zien en er het beste van te maken”, zegt Peter.

“De keuken beneden in de veranda gebruiken we vooral tijdens de lente en zomermaanden. Tijdens de coronaperiode waren we heel blij met een extra ruimte, zodat we samen konden thuiswerken.”

“De meeste van onze kussens laten we op maat maken. We kiezen zelf stoffen uit en gaan ermee naar een naaister. Het geeft een unieke toets aan je interieur.”

Privacy in de stad

“Vroeger was alles overdekt, nu nog gedeeltelijk. Het is fijn omdat we ook als het regent buiten kunnen zitten. Het zorgt ook voor wat privacy. We zitten afgesloten van de buren, maar er komt wel licht door, weliswaar door lelijke golfplaten. In de toekomst maken we daar wel iets veel beters van. Het middelste gedeelte hebben we afgebroken. In het open gedeelte hebben we toch voor een stuk de oude balken van het dak bewaard. Er groeien nu druivenranken, waardoor het de perfecte plaats is om op zomerse avonden in de schaduw te eten. We hadden één grote betonnen vloer, maar wilden ook wel een boom; een kurkeik
die in de winter groen blijft. Daarom hebben we een gat gemaakt van 1m20 diep voor de boom van 500 kilo, die we door het huis naar hier gebracht hebben met een man of vier – dat was een gedoe. Maar het geeft weer wat meer privacy en groen. Ik ben heel specifiek in mijn keuzes. We hebben bijvoorbeeld het halve land doorkruist voor boordstenen rond het zwembad. Ik wou geen klassieke, blauwe hardsteen; het moest iets ruws zijn met karakter. Uiteindelijk hebben we de juiste steensoort gevonden ergens in de Kempen”, vertelt Peter.

“Ik mix en match graag, het is het contrast dat het ’m doet.”

Ecotuin

Het pronkstuk van de tuin is ongetwijfeld de zwemvijver. Ook wat dat betreft, is over elk detail nagedacht. “Het is een heel ecologisch project. De oude smeerputten van de garage gebruiken we om de watertanks in op te slaan, zodat we in de zomer het zwembad kunnen bijvullen en onze planten kunnen wateren. Wij hebben zonnepanelen op het dak van de werkplaats en daar zit ook een Teslabatterij aan verbonden om stroom op te slaan. Daar gaat zo’n verbouwing ook over: dingen bij elkaar brengen die er al zijn. Ik heb het zwembad zelf gegraven. Ik heb elke steen aangeraakt die erin zit. Daarom zeg ik ook altijd: de reis ernaartoe is even belangrijk als het resultaat.”

“De ramp leidt naar een loft boven mijn atelier. Mijn zus woont er nu.”

Gemaakt om te delen

Wat de woning van Peter zo inspirerend maakt, is dat het voelt alsof je er niet alleen maar van kunt dromen. De inrichting is heel toegankelijk. “Ik mix en match graag. Zo vind ik het fantastisch om plantenpotten op maat te laten maken door een echte vakman, maar zet ik die even graag naast een plastic potje uit het tuincentrum. Het is het contrast dat het hem doet. Het tapijt en de Marokkaanse lantaarns hebben we op straat gevonden. De houten banken heb ik voor een nieuwjaarsfeestje op 3 uur in elkaar gezet, omdat we niet genoeg zitplaatsen hadden. Die staan hier nog steeds. Ze zijn perfect gemaakt op maat van een Ikea-matras”, lacht Peter. Elke hoek van de tuin lijkt gemaakt om gasten te ontvangen, om gezellig samen te zijn. “Dat is ook zo”, beaamt Peter. “Er is niets zo triest als een lekkere fles wijn in je eentje uit te drinken. Het plezier zit in het delen met anderen. Onze kinderen zijn intussen volwassen, maar ook zij nodigen hier nog geregeld vrienden uit. Op een zomeravond kwamen mijn vrouw en ik laat thuis en zat de dochter met een groep vrienden in het zwembad. Heerlijk toch?”

Ontdek Peters werk via schrijnwerkerijstrik.be.

 

Meer wonen:

Door: Kristin Stoffels, foto’s: Luc Roymans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content