De liefde kost geld: zoveel kost een trouw gemiddeld

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje? Proficiat alvast! Hoe romantisch het huwelijksaanzoek was, zo ontnuchterend is het kostenplaatje. Gemiddeld geven we 15.887 euro uit aan ons sprookjeshuwelijk.

Dit was de conclusie uit de huwelijksenquête die Salino.be onlangs lanceerde. Maar liefst 1500 newly weds of verloofden namen hier aan deel en zo groeide dit uit tot het grootste trouwonderzoek in Vlaanderen. Er kwamen een aantal verrassende resultaten uit. Zo geeft de West-Vlaming meer uit dan gemiddeld en is de Limburger dan weer wat kariger.

Enkele conclusies:

 1. West-Vlamingen geven het meeste budget uit aan hun huwelijk
 2. Limburgers spenderen 14% minder dan de gemiddelde Vlaming
 3. We geven als gast gemiddeld 49,96 € uit aan een cadeau
 4. De kost per gast op een trouwfeest bedraagt gemiddeld 115 €
 5. Ongeveer de helft van de koppels betaalt alles uit eigen zak, maar de andere helft krijgt toch nog wat sponsorgeld.
 6. De big spenders wat betreft budget zaten vooral in de leeftijdscategorie 26-30j

Natuurlijk kun je besparen op een aantal dingen, terwijl je aan andere best wél geld uitgeeft. Een overzichtje.

De liefde kost geld

Hier geef je beter wel geld aan uit:

 • De locatie: je moet als koppel een goed gevoel hebben bij de locatie. Uiteraard hoort daar een goede service bij. Geef liever iets meer uit aan een locatie die je écht wilt. Bovendien kunnen ze vaak heel wat taken overnemen. Halleluja!
 • De fotograaf: het is een dure dag, maar hij is het waard. Natuurlijk wil je later kunnen terugkijken naar prachtige foto’s.
 • De DJ: een feest is pas écht een feest met goede muziek. Kies dus een DJ met een goede smaak en geef alvast je voorkeuren door.
 • De jurk: je wilt er op je mooist uitzien en je fantastisch voelen in je jurk. En niemand kan zich daarna nog herinneren wat de bruidegom droeg. All eyes on you!
 • De Catering: lekker eten mag op de mooiste dag van je leven toch niet ontbreken? En het is nu eenmaal een waarheid als een koe, wie slecht eet op een trouwfeest, vertelt dit jaren nadien nog na.

Hier kun je op besparen door creatief aan de slag te gaan:

 • Decoratie: bloemen aan het plafond, bloemen in de traphal, bloemen op de wc, en voor je het weet ben je 5000 euro armer. Niets tegen mooie bloemen natuurlijk, maar als het een beetje over the top wordt, denk dan eventueel aan een streepje groen. Greenery is een blijvertje en een goedkopere oplossing.
 • Accessoires: investeer in een goed paar schoenen en leen de overige accessoires. Die prachtige halsketting van je moeder of die parels van je grootmoeder zijn perfect voor je grote dag. Something borrowed all the way!
 • De gastenlijst: je wilt op die belangrijke dag toch de mensen die je écht graag ziet. Die verre nonkel die je nooit ziet of de hele voetbalploeg van manlief hoe je echt niet uit te nodigen.
 • De burgerlijke trouw: trouw op je trouwdag ook voor de wet. Niets zo leuk als een tikkeltje overdressed het districtshuis binnen te wandelen. Bovendien bespaar je zo op een extra outfit en extra uitgaven voor een etentje of drink. Win win!
 • Be true to yourself: koop en bestel niet zomaar alles wat je tegenkomt op Pinterest. Vraag jezelf af of het je het echt wel mooi vindt. Is het een meerwaarde voor je trouwfeest en past het bij jullie? Straks sta je daar onder een trouwboog met roze veren maar vind je het er op de foto’s maar kitsch uitzien. Een gepersonaliseerd welkomstbord waar niemand naar kijkt? Don’t do it!

Zin om zelf aan de slag te gaan? Op Salino.be vind je prachtige locaties, goede cateraars, muzikale tovenaars en zo veel meer.

Meer voor bruidjes in spe:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content