Marie Jo Etoile (AW23).

Met dit handige trucje weet je meteen jouw juiste bh-maat

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

We geven toe: op een vrije dag bestaan er leukere activiteiten dan beha’s passen. Toch rek je er – minstens één keer per jaar – best wat tijd voor uit. Maak er gerust een teambuilding van onder vriendinnen. Met Natasja’s tips (ze is lingeriestylist bij Van de Velde) wordt het fun!

3 tips voor in het pashokje

1. Meten = weten

Natasja De Witte, Field Trainer BE bij Van de Velde: “De meeste vrouwen doen het niet en toch is het van reuzebelang: laat jezelf minstens één keer per jaar opmeten door een professional. Een vrouwenlichaam verandert voortdurend ook al merk je dat niet met het blote oog. Om de omtrek te bepalen, plaatst je styliste het meetlint ònder de beugel van de beha die je aanhebt. Geeft de ‘lat’ pakweg 74 cm aan, dan neem je best een omtrek van 75. Tip: ook als je van merk switcht, is het belangrijk dat je jezelf opnieuw laat opmeten. De ene pasvorm is de andere niet en bepaalde stofjes rekken harder (bijvoorbeeld tule) dan andere.”

In de winkels van Marie Jo en PrimaDonna vind je sinds kort een 3D-spiegel die je maat helpt te bepalen.

2. Kijk naar je rugpand

Natasja: “Als je jouw beha past, zet je jouw rugpand het best op de middelste haakjes. Wist je trouwens dat 80% van de steun uit dit rugpand komt? Amper 10% zit ‘m in de bandjes, de overige 10% steun komt uit het midden-voorstuk. Het is dus heel belangrijk dat jouw rugpand precies de juiste is. Sluit deze goed aan en kruipt hij niet omhoog als je jouw armen in de lucht houdt? Dan zit je doorgaans goed. Merk je dat de achterkant toch naar boven schuift en niet evenwijdig loopt met de voorkant, dan is je rugpand iets te breed. Ook als je borsten plat worden gedrukt of het rugpand in je huid snijdt, kies je best een ander model.”

3. Gebruik je vingers

Natasja: “Als er op je schouders nog twee vingers tussen de bandjes kunnen, zit de ondersteuning hier goed.” 

Weetje: bij PrimaDonna is 85E de meest verkochte beha-maat. Bij Marie Jo is dat 75C.

Voor elke outfit een beha

De kunst van het beha-dragen zit ‘m vooral in comfort en geruisloosheid. Tenzij je voor een specifieke look gaat, wil je liever niet dat hij te hard opvalt. Enkele tips:

  • De beha met horizontale naad, uit kant of broderie, is volop in opmars. Hij doet je borsten er wat fijner uitzien en is vooral mooi onder een (cropped) sweater of losjes geknoopte blouse.
  • Ook de plunge beha met opwaartse (of verticale) naad geeft een mooi effect onder een blouse of losser kleed met V-hals.
  • Moulded cups (zonder naden, voorgevormd of niet-voorgevormd) zijn dan weer goed voor meer aansluitende kledij want ze creëren vooral een ronde borst. De T-shirt beha valt hier bijvoorbeeld onder.

Figuurtips: de hartvorm is de meest toegankelijke cup voor verschillende types borsten, ook de kleinere. Het is een goeie T-shirt beha want zorgt voor een veilig gevoel. Heb je rechte schouders? Dan sta je goed met bandjes die iets wijder staan (bijvoorbeeld met een Marie Jo balconette).

Zo kies je jouw juiste slip

“De ‘juiste’ slip is inderdaad heel persoonlijk,” weet Natasja. “Het is afhankelijk van je stemming of situatie waarin je jezelf die dag bevindt. Soms willen vrouwen met een driehoekig figuur hun bredere heupen net wél in de kijker zetten. Of wil een recht figuur graag een short-model dragen omwille van het comfort. Het belangrijkste is dat je jezelf zelfzeker en gelukkig voelt in je lingerie, dàt is onze missie. Hieronder geef ik toch graag wat richtlijnen mee. Tip: durf zoveel mogelijk snitten proberen – soms staan vrouwen ervan versteld welke het mooist uitkomt in de spiegel!

  • Rond (appel) figuur: een Rio-slip verlengt de look van je benen omdat deze een hoger uitgesneden pijp heeft. Deze vorm geeft lengte aan je benen.​ Als je je bewust bent van je buik, geeft een Full Brief je uiteraard een gevoel van vertrouwen en comfort. Liefst met minder prints, zodat je de volle aandacht niet naar deze zone trekt. Hou het best op één kleur. Het is zeker niet de bedoeling om jouw rondingen volledig te bedekken, we willen wél de juiste accenten leggen. Shorts-modellen raden we niet aan voor deze lichaamsvorm.
  • Driehoekig figuur: jij staat het best met hoger uitgesneden modellen zoals de Rio-slip of string. Jij trekt de aandacht beter niét naar je heupen maar richting het bovenste deel van je lichaam (lees: meer kleur/prints in het bovenstuk). Vormen met hoge uitsnijding aan de benen en minder breedte op de zijkant geven een slankere heuppartij.
  • Omgekeerde driehoek: volslanke broekjes (denk aan shorts/hotpants,omwille van de breedte op de zijkant) staan je goed. Breng de heup in balans met broekjes met lagere pijpen; dit helpt om de heup te vergroten en de algehele look gebalanceerd te houden.
  • Recht figuur: verleng de look van je benen met een hoger uitgesneden Rio-slip of string. Dit geeft de illusie van een gebeeldhouwd en gewelfd silhouet.​ Een volle, hoge taille slip (liefst ook met een wat hogere uitsnijding aan de benen) helpt om extra taille te creëren en de aandacht op dit lichaamsdeel te vestigen.
  • Zandloper figuur: slips met lagere pijpen vestigen de aandacht op een gewelfd achterwerk. De opties met hogere pijpen verlengen het been en geven de illusie van extra lengte. Aan jou de keuze waarop je nadruk wil leggen.”

The star is back!

Leuk nieuwtje: dit najaar brengt Marie Jo een iconische lijn uit de jaren ’80 weer op de markt. De Etoile-collectie bleek zo’n 35 jaar geleden een schot in de roos en moést gewoonweg hernomen worden. In tijden van discoballen, rolschaatsen en Jane Fonda kozen de ontwerpers voor een sensueel ontwerp met veel doorkijkstof die de borst heel naturel laat. Anno nu blijft die look ongewijzigd (zelfs de kleine pareltjes en het eighties logo komen terug!), enkel de slip komt net iets hoger en de ‘feel’ voelt pakken beter!

Weetje: 1 nieuw beha-model is langs maar liefst 50 handen gepasseerd.

Links: de originele Marie Jo Etoile-set, uit 1987. Rechts: de Etoile-sets van 2023.

De Etoile-sets komen in de originele nachtblauwe kleur en zijn te koop vanaf 12 oktober 2023. Swipe verder om de stuks nu al te ontdekken of surf naar mariejo.com voor een blik om de complete collectie.

Etoile Half Padded Plunge Bra

Etoile Half Padded Plunge Bra

Etoile Half Padded Plunge Bra

€ 115  –  Marie Jo

Shop het hier

Etoile Garter Belt

Etoile Garter Belt

Etoile Garter Belt

€ 49,90  –  Marie Jo

Shop het hier

Etoile thong

Etoile thong

Etoile thong

€ 49,90  –  Marie Jo

Shop het hier

Etoile Nightwear

Etoile Nightwear

Etoile Nightwear

€ 99,90  –  Marie Jo

Shop het hier

Etoile Rio Briefs

Etoile Rio Briefs

Etoile Rio Briefs

€ 54,90  –  Marie Jo

Shop het hier

Etoile Plunge Bra

Etoile Plunge Bra

Etoile Plunge Bra

€ 115  –  Marie Jo

Shop het hier

Meer mode

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content