© Eva VLONK

juwelenontwerpster

Thuis bij Valérie Messika: “Als diamantair werk ik met de ­reflectie van licht, dat probeer ik ook in huis”

Kristin Stoffels

Valérie Messika vindt ook ver van de Parijse drukte het licht. De juweeldesigner heette ons welkom in haar weelde van groen en liet ons zien hoe hard het er schittert.

Ze is de enige Franse vrouw aan het hoofd van haar eigen onafhankelijke juwelenhuis ­Messika én ze ontving onlangs de titel Chevalier de la Légion d’honneur in Frankrijk voor haar ­verdiensten als zakenvrouw en juwelenontwerper. Het mag niet verbazen: Valérie Messika heeft de touwtjes stevig in handen. Geen enkel detail ontsnapt aan haar aandacht: een ­haartje dat fout ligt op de foto, ze spot het meteen. Anderzijds heeft ze een gezellige, nonchalante kant. Ze is een hartelijke vrouw die ons verwelkomt met een uitgebreide lunch, “want jullie zijn al zo lang onderweg”. En dat haar puppy tijdens het interview een stoel kapotbijt, daar maalt ze niet om. “Dit is een familiehuis,” vertelt ze, “er mag in geleefd worden. Het is van mijn vader – hij heeft het meer dan dertig jaar geleden gekocht. Ik ben hier niet geboren, maar heb hier hele mooie jeugdherinneringen. Acht jaar geleden heb ik mijn vader gevraagd of ik het huis mocht renoveren. Ik heb twee dochters; dit is de perfecte plek voor hen om de weekends door te brengen, naast het drukke stadsleven in Parijs. Met zijn zegen kreeg het huis mijn touch. Tijdens de covidperiode hebben we hier twee maanden gewoond. Ik heb mijn jongste dochter hier leren lezen. Een tijd die ik koester.”

Champagne en TikTokdansjes

“Ook al kom ik hier al jaren, dit blijft een bijzondere plek: de oprijlaan met hoge bomen, het huis met de natuur rondom, het maakt me elke keer opnieuw emotioneel. Ik voel me hier zo thuis door het licht. Als diamantair werk ik altijd met de reflectie van het licht, ook in huis probeer ik zoveel mogelijk licht binnen te laten. In de zitkamer heb ik de kleine ramen daarom ook laten vervangen door hele grote exemplaren aan beide kanten. Het grote raam is als een ­natuurlijk schilderij dat constant verandert, ik kan hier uren naar buiten turen. De openhaard verbindt en scheidt de twee woonkamers, ik vind het een van de mooiste dingen aan het huis.”

Het grote raam in de woonkamer voelt als een natuurlijk schilderij.

“Ik hecht weinig belang aan materiële dingen, bij mij draait het om het emotionele. Daarom is onze muur vol foto’s zo bijzonder voor me. Er hangen foto’s van mijn vader, zijn vriendin, mijn halfbroer en halfzus, mijn broer, mijn neefjes en nichtjes. Verder heb ik het interieur bijna volledig samengesteld met een goede vriendin. We hebben gekozen voor veel vintage en antiek. De eettafel hebben we zelf laten maken, in de badkamer heeft ze van een tak een luster gemaakt en ook het schilderij boven ons bed is van haar hand. Het hele huis voelt daardoor heel persoonlijk.”

In de badkamer heeft een vriendin van een tak een luster gemaakt.

“Er is hier geen lawaai, tenzij misschien van dieren. Soms lopen er vossen, pauwen en zelfs everzwijnen door de tuin. In Parijs loop ik altijd van de ene naar de andere afspraak en dat heb ik nodig voor inspiratie, deze plek is voor mij pure rust. Het eerste dat ik doe als ik hier arriveer op vrijdagavond is mezelf een glas champagne uitschenken, muziek opzetten en eten klaarmaken. De perfecte start van het weekend. Ik spendeer hier het meeste van mijn tijd in de keuken, ook al ben ik een slechte kok. (lacht) Ik kan wél goed ingrediënten kiezen – niet onbelangrijk. Bijpraten met familie en vrienden doen we het liefst bij het aperitief. En als er, zoals vaak, vrienden uit de stad op bezoek zijn, dan zetten we muziek op om te dansen – tot de laatst nieuwe TikTokpasjes toe, die mijn dochters van 9 en 11 me leren. Zij houden me up-to-date. (lacht) Maar we gaan hier even goed vaak naar buiten: ik ga joggen, mijn dochters rijden paard bij de buren of we gaan samen wandelen.”

‘We maken bij Messika juwelen voor het leven. Dat alleen al vind ik een duurzame gedachte’

Het schilderij boven mijn bed is van de hand van een vriendin.

Het zit in de familie

Valérie Messika zette haar passie voor diamanten zo’n achttien jaar geleden om in haar eigen label Messika. Haar vader zit aan de andere kant van de sector, die van de ruwe diamanten. “Mijn liefde voor het vak is heel natuurlijk gegroeid. Mijn vader nam me als kind mee naar het atelier. Ik doe vandaag hetzelfde met mijn dochters. Niet dat ik hen in de juwelenwereld wil duwen; ik wil hen tonen hoe belangrijk een passie in het leven is. Als klein meisje kon ik het niet laten om de diamanten aan te raken, ik wou ze het liefst op mijn blote vel voelen. Zo is de inspiratie voor mijn eigen collecties ook gegroeid. Vandaag probeer ik nog steeds de diamanten de hoofdrol te geven. Klanten zeggen vaak dat onze stenen zo hard glanzen. Dat is omdat we altijd voor maximale weerspiegeling proberen te gaan.”

Als diamantair werk ik met de ­reflectie van het licht. Dat probeer ik ook in huis ­binnen te laten

Ook in mijn vrije tijd draag ik altijd juwelen uit onze collectie.

“Mijn vader is een grote naam in de juwelenwereld, dat maakte het voor mij moeilijker om te starten. Ik was bang om fouten te maken of om hem in verlegenheid te brengen, want die wereld is zo klein. Maar vandaag zeggen zelfs zijn grote klanten dat hij trots op me mag zijn. Messika is een frisse wind in de haute joaillerie, we drukken onze eigen stempel en daar is hij effectief bijzonder trots op. En ik trouwens ook. Ook al zit mijn vader niet in mijn zaak, hij blijft een van mijn belangrijkste raadgevers. Messika is trouwens echt een familiebedrijf. Mijn man is de CEO – we leerden elkaar kennen op de werkvloer – mijn neef staat mee in voor de artistieke kant, mijn beste vriendin is de marketingbaas en we slaan vaak de handen ineen met mijn broer, die met ruwe diamanten werkt. Samenwerken met familie is mijn kracht, maar het is niet altijd makkelijk. De emoties kunnen soms hoog oplopen.”

De speelhoek is voor zowel kinderen als ­volwassenen leuk.

“Mijn job houdt elke dag iets anders in en dat vind ik fantastisch. De ene dag ontwerp ik, de andere dag ben ik bezig aan een campagne of aan de inrichting van een nieuwe winkel. Soms reis ik om nieuwe markten te ontdekken en onze collectie in het buitenland voor te stellen. Al die verschillende aspecten inspireren me om in contact te blijven met de realiteit, met onze klanten en met verschillende culturen.”

Duurzame toekomst

“Ik ben blij dat duurzaamheid vandaag geen keuze meer is, maar een vereiste. Ik heb een sustainability manager aangenomen, die een audit heeft gemaakt en die bleek al zeer positief. Maar natuurlijk stopt het daar niet, het kan altijd beter. We maken bij ­Messika ­juwelen voor het leven. Dat alleen al vind ik een duurzame gedachte. Je geeft onze stuks door aan je dochter en zij geeft het aan haar nageslacht.”

De grote open haard scheidt en verbindt de televisiekamer met de woonkamer.

“De magie van natuurlijke stenen is ontegen­sprekelijk. Zo’n steen is miljoenen jaren geleden ontstaan en hij behoudt zijn waarde. Daarom ben ik geen fan van lab grown ­diamanten. Ik zie het als een kopie van het originele werk en de waarde van die stenen is de afgelopen jaren enorm gedaald. Bovendien moet je veel warmte produceren om zo’n steen te laten groeien, niet echt duurzaam. Ook betekent zo’n steen finaal weinig op de doorverkoopmarkt. Voor mij is dat een teken dat het een product is met weinig groeipotentieel. Zeg nu eerlijk: zou je het liefst ten huwelijk gevraagd worden met een lab­diamant of met een echte steen?” (lacht)

Vrouwvriendelijkheid

“Ook al zijn we na al die jaren een vaste waarde geworden tussen de grote namen, we blijven de kleine speler op de juwelenmarkt. Ik blijf ­Messika als een start-up zien. Het is een state of mind: we kunnen snel schakelen, dat houdt ons fris en met de voetjes op de grond. Vandaag hebben we 350 werknemers wereldwijd, waarvan 70 procent vrouwen. Daar ben ik bijzonder trots op. Ik leid mijn zaak als een vrouw, dat helpt werknemers om zich gesteund te voelen tijdens een zwangerschap of als er bijvoorbeeld problemen zijn met de kinderen. Er zijn verschillende dingen waar ik veel empathie voor heb die een man waarschijnlijk minder goed begrijpt. Ik probeer zo een groot verschil te maken voor mijn werknemers.”

“Het geeft veel adrenaline om aan het roer van Messika te staan, maar tegelijkertijd boezemt het me ook angst in. Ik volg de actualiteit op de voet en zoals je weet, zijn het wereldwijd moeilijke tijden. We hebben onze samenwerking met Rusland bijvoorbeeld volledig gestopt, dat was een grote markt voor ons. Als we naar Frankrijk alleen kijken, zien we veel woede bij de ­mensen. Er zijn stakingen, veel oproer – begrijpelijk ook. Er is vandaag zo’n groot verschil tussen arm en rijk. Als we naar het succes van de luxe-industrie en de staat van de wereld kijken, dan voelt het alsof er iets niet klopt. Ik ben altijd on high alert voor wat er rondom mij gebeurt, want ik voel me verantwoordelijk voor al onze werknemers. Tijdens de weekends probeer ik te ontkoppelen, maar mijn hoofd stopt nooit.”

Wie is Valérie?

* Is creatief directeur en oprichter van het label Messika, een Frans juwelenmerk dat bekendstaat om zijn schitterende diamanten.

* Is close met heel wat sterren, o.a. Beyoncé en Rihanna zijn grote fan van het merk.

* Is getrouwd met Jean-Baptiste Sassine, samen hebben ze twee dochters van 9 en 11.

* Woont met haar gezin in Parijs. In het weekend trekken ze naar het platteland op zoek naar rust.

Wie is Valérie messika? (47)

• Creatief directeur en oprichter van het label Messika, een Frans juwelenmerk dat bekendstaat om zijn schitterende diamanten.

• Ze is close met veel sterren, onder meer Beyoncé en Rihanna zijn fan van haar merk.

• Getrouwd met Jean-Baptiste Sassine, samen hebben ze twee dochters van 9 en 11.

• Woont met haar gezin in Parijs. In het weekend trekken ze naar het platteland op zoek naar rust.

Meer lezen

Door Kristin Stoffels. beeld: Eva VLONK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content