Vrouw met feeling: dit zijn de favorieten van Annelies Verbeke

Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat schrijfster Annelies Verbeke.

Wie is Annelies?

• 46 jaar, in Dendermonde geboren, woont in Gent, heeft een relatie.
• Studeerde Germaanse taal- en letterkunde en scenarioschrijven.
• Debuteerde als schrijfster in 2003 met de roman Slaap! en won er o.a. de Vlaamse Debuutprijs mee. Later volgden nog 3 romans en diverse prijzen.
• Is een voorvechtster van het genre van de korte verhalen. Haar laatste verhalenbundel, Treinen en Kamers, is een ode aan klassiekers uit de wereldliteratuur. Schrijft ook columns en toneelstukken.
• Is sinds 2021 writer-in-residence aan de KU Leuven, waar ze creatief schrijven doceert.
• Won in mei de Ultima voor Letteren in het kader van de jaarlijkse uitreiking van de Cultuurprijzen (Ultimas) door de Vlaamse Gemeenschap.

De favorieten van Annelies

Wat me nu bezighoudt: “Ik ben momenteel de writer-in-residence van de KU Leuven, wat inhoudt dat ik er lesgeef en evenementen organiseer. Daarnaast maak ik samen met Jannah Loontjens de Fixdit Podcast. Ik werk aan verschillende toneelstukken, schrijf aan diverse opdrachten en houd geregeld lezingen. Het is goed dat het druk is, maar het is al een hele tijd te druk, en dat zal in de nabije toekomst niet veranderen. Ideaal voor het verzinnen van nieuwe verhalen is dat niet.”

Nieuws dat me heeft aangegrepen: “De oorlog in Oekraïne grijpt me uiteraard sterk aan. Het leed. De atoomdreiging. Een gek met macht. Het eeuwige vluchtelingenverhaal, en ook wel hoe anders er op deze vluchtelingen wordt gereageerd dan bijvoorbeeld op Afghanen, Syriërs of Afrikaanse vluchtelingen. En dan nog de klimaatsverandering en wat die betekent. Een apocalyptische tijd. Ik zit soms te huilen voor het journaal.”

De laatste film die ik geweldig vond: “Ik zag vrij onlangs de dansfilm Pina – over het werk van Pina Bausch – van Wim Wenders, uit 2011. Prachtig! Zowel de dans als hoe die in beeld is gebracht. Dat de dansers niet jong waren, maakte het nog krachtiger.”

Favoriete acteur/actrice: “Ik hou erg van Isabelle Huppert. In eigen land heb ik met Wine Dierickx de dichtste band en ik blijf haar geweldig vinden. Ik heb vaak voor Wunderbaum – het acteurscollectief waaraan ze is verbonden – gewerkt en blijf dat ook doen. De acteurs en actrices van Wunderbaum draag ik trouwens allemaal diep in mijn hart.”

Een mooi cadeau: “Ik heb dit jaar twee oeuvreprijzen gewonnen. De Ultima (de Vlaamse
Cultuurprijs, red.) voor de Letteren en de Jana Beranová-prijs (oeuvreprijs die ieder jaar door Woordnacht toegekend wordt aan een Nederlandstalige auteur, red.). Het zijn bekroningen voor twintig jaar keihard werken, maar toch ook een geschenk.”

Een onvergetelijke plek: “Ik heb een band met het Griekse eilandje Nisyros in de Dodekanesos. Australië als jonge twintiger was memorabel, net als door Indonesië rijden achter op een motor. En naar Senegal, het land van mijn partner en schoonfamilie, wil ik nog terugkeren.”

Een nieuw inzicht: “De man-vrouwverhoudingen in de letteren. Vroeger heb ik lang gezegd dat wie inclusie wil, zich niet moet gaan afzonderen, maar sinds we Fixdit Podcast (een podcastreeks over klassiekers geschreven door vrouwen, red.) maken, besef ik hoe onwezenlijk veel steengoede schrijvende vrouwen uit de literatuurgeschiedenis verdwijnen. Daarom is het nodig ze telkens weer op de kaart te zetten.”

Het moeilijkste aan de liefde: “De balans tussen geven en nemen.”

Favoriete outfit: “Een niet te strakke jumpsuit. Ik draag ook bijna altijd een body.”

Favoriete modeontwerper: “Ik vond de kleren van Louise Assomo erg mooi, maar helaas is ze ermee gestopt.”

Grootste angst: “Dat er niet meer te ontkomen valt aan het geweld. Door een machtsovername door rechtsextremisten, door een atoomoorlog… Er zijn helaas veel mogelijke rampscenario’s.”

Favoriet restaurant: “Onlangs in Gent ontdekt: Fattoush, een Syrisch restaurant.”

Favoriet boek aller tijden: “Onbeantwoordbaar, maar goed: de Petersburgse vertellingen van Nikolaj Gogol. De verhalenbundels van A.L. Kennedy en van Katherine Mansfield.”

Ideaal vakantieboek: “Een revolverschot van Virginie Loveling. Een Vlaamse klassieker uit 1911, en een verhaal van alle tijden.”

Guilty pleasure: “Heb ik niet. Tenzij: ik kijk soms naar Catfish (op MTV, red.). Telkens weer een gelijkaardig realityverhaal over mensen die anderen iets voorliegen of die belogen worden. Ik weet niet goed waarom ik daar toch vaak bij blijf hangen. Hoe mensen in ficties leven, ficties creëren rond zichzelf, dat boeit me eraanmisschien, hoe ze kunnen liegen. Meestal is het triest.”

Kunstwerken op mijn whishlist: “Iets van Paula Rego. Ik zag onlangs een tentoonstelling van haar schilderijen in Den Haag. Aangrijpend en betoverend.”

Slechte gewoonte waar ik vanaf wil: “Roken. Ik ben er nu wel weer vanaf, maar ik begin vaak weer. Dus ik wil momenteel van de gewoonte af toch weer met roken te beginnen.” (lacht)

Milieubewuste gewoonte: “Ik eet weinig vlees. Ik ben zuinig met energie. Uit vliegschaamte probeer ik dat vliegen te vermijden, maar het is moeilijk om daar consequent mee om te springen.”

Favoriete muziek: “Ik hou van veel verschillende genres. Maar om hier toch één
hedendaagse artiest uit te lichten: de veelzijdige Janelle Monáe. Het beste concert dat ik ooit zag was van haar in de AB. Energiek, positief verbindend en tegelijk excentriek en eigenzinnig.”

Memorabele podcasts: “Onze eigen Fixdit Podcast natuurlijk, een samenwerking met het literair tijdschrift De Gids. En schitterend was Bob (van NPO Radio 1, Audiocollectief Schik en VPRO Dorst over de fragiele 84-jarige Elisa, die plots alleen nog maar kon praten over haar oude jeugdliefde Bob, red.), intussen een klassieker in het podcastgenre. En mijn stiefbroer Adriaan Van Aken van Het nieuwstedelijk maakt al heel lang heel knappe podcasts, zoals Afscheid van een auto.”

Waar ik spijt van heb: “Dat ik niet meer talen heb geleerd voor mijn twintigste.”

De ultieme verwennerij: “Koffie. Als dat onder ‘verwennerijen’ valt. (lacht) En ik maak soms een afspraak met een masseur, ook omdat mijn nek soms erg vastzit.”

Hoe we de wereld beter kunnen maken: “Het bedenken van wegen uit het dolgedraaide kapitalisme waarin we gevangen zitten. Dat betekent ook het met minder doen en afscheid nemen van bepaalde gewoonten. Lijkt me erg moeilijk, ook voor mezelf.”

Waar ik tranen van in de ogen krijg: “Afscheidsscènes, onverwachte solidariteit, eenzaten die de moed hebben om voor rechtvaardigheid te kiezen.”

De favorieten van Annelies:

Favoriete kledij: een body

Favoriete kledij: een body

Favoriete kledij: een body

Filippa-K – Shop het hier

Kunstwerk op de wishlist: Paula Rego

Kunstwerk op de wishlist: Paula Rego

Kunstwerk op de wishlist: Paula Rego

Op reis naar Malaga deze zomer? Breng een bezoekje aan het Picasso Museum waar tot 21 augustus de werken van Rigo tentoongesteld worden.

Favoriete restaurant: Fattoush, Gent

Favoriete restaurant: Fattoush, Gent

Favoriete restaurant: Fattoush, Gent

Onvergelijke plek: Nisyros, Griekenland

Onvergelijke plek: Nisyros, Griekenland

Onvergelijke plek: Nisyros, Griekenland

Volgens de Griekse mythologie onstond het eiland toen Zeus een stuk van Kos afsneed om het op de reus Polybodes te gooien zodat hij niet kon ontsnappen.

Favoriete film: Pina van Wim Wenders

Favoriete film: Pina van Wim Wenders

Favoriete film: Pina van Wim Wenders

Koop de DVD hier.

Favoriete acteur/ actrice

Favoriete acteur/ actrice

Favoriete acteur/ actrice

Isabel Huppert won al heel wat prijzen en werd in 2017 door de Academy Awards genomineerd voor beste vrouwelijk hoofdrol in de film Elle.

Ideaal vakantieboek: Een revolvershot – Virginie Loveling

Ideaal vakantieboek: Een revolvershot - Virginie Loveling

Ideaal vakantieboek: Een revolvershot – Virginie Loveling

Koop het hier.

Tekst: An Brouckmans. Foto: Harmen de Jong.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content