Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis.

Wie is Danira?

  • 32 jaar, single.
  • Studeerde taal-en letterkunde aan de VUB.
  • Werkt sinds 2012 bij de VRT. Eerst als redacteur van het toeristische magazine Vlaanderen Vakantieland en als verslaggever voor Het Journaal, later werd ze ook presentator.
  • Presenteerde onder andere Koppen XL, Over Eten, Steracteur sterartiest, de MIA’s en had in 2019 en 2020 haar eigen praatprogramma Vandaag.
  • Komt in september weer op het scherm met een vierde seizoen van Over Eten (elke woensdag vanaf 31/08) en het nieuwe De Repair Shop (elke maandag vanaf 29/08), allebei op Eén.

De favorieten van Danira

Wat me nu bezighoudt: “Ik zit volop in de opnames van twee programma’s voor het volgende tv-seizoen: Over eten en De repair shop. Over eten komt na vier jaar terug en ik vraag me toch wel af wat de kijkers ervan zullen vinden, na een pauze van vier jaar. Zal het programma nog zo goed scoren als toen? Er is ondertussen veel veranderd in het kijkgedrag en in het medialandschap. Spannend dus!”

Nieuws dat me heeft aangegrepen: “Iedereen geniet nu van zijn vakantie, en terecht. Maar veel mensen kunnen niet op vakantie gaan, omdat ze de middelen niet hebben. Ik las er onlangs nog een artikel over. Zogenoemde ‘vakantiearmoede’ geldt voor 13 procent van de Vlamingen. Daarom vind ik het zo goed dat er initiatieven zijn zoals Iedereen Verdient Vakantie. Dat is een netwerk van organisaties die uitstapjes organiseren voor de kwetsbaarste groepen. Ik hoorde een jongetje zeggen dat hij blij was, omdat hij nu op 1 september ook iets kon vertellen aan zijn vriendjes. Zorgeloos genieten en op vakantie kunnen gaan, zouden basisrechten moeten zijn.”

Favoriete televisiemaker: “Ik heb veel respect voor Trevor Noah, de presentator van The Daily Show en in eigen land vind ik Phara de Aguirre toch een van de strafste.

Laatste serie of film die ik geweldig vond: The White Lotus op Streamz is een van de beste series ooit die ik heb gezien en ik heb erg genoten van Licorice Pizza van Paul Thomas Anderson. Ik hou van films die zich in de jaren zeventig afspelen, die sfeer, die nostalgie… In Licorice Pizza spatten de seventiesvibes ervan af.”

Mooiste cadeau: “Ik vind de tijd die mensen voor je maken als je er behoefte aan hebt, tijd om van gedachten te wisselen of om er gewoon te zijn, het allermooiste geschenk.”

Onvergetelijke plek: “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de Machu Picchu en zo’n tien jaar geleden ben ik ook echt een maand gaan trekken in Peru. Ik was al voor zonsopgang bij die magische plek en ben er zeven uur gebleven. Dat is me heel erg bijgebleven.”

Uitvinding die alles heeft veranderd: “De draadloze stofzuiger! Die heeft echt mijn poetsgedrag veranderd, ik stofzuig nu veel meer. (lacht) En enkele jaren geleden – na lang sparen – heb ik geïnvesteerd in een fantastische relaxzetel. Ik kijk veel tv, ook voor het werk, en zo kan ik ontspannen en werken tegelijkertijd.”

Hen nodig ik uit op mijn droomdiner: “Mijn twee oma’s, die helaas veel te jong gestorven zijn en ik dus niet heb gekend. Mijn moeder zegt dat ik erg lijk op haar moeder en dat ik goed met haar zou kunnen opschieten. Daarom zou ik hen graag eens ontmoeten. En Amy Winehouse en Bob Marley mogen die avond optreden.”

Dit jaar ben ik anders beginnen te denken over: “Dat de meeste mensen geen slechte intenties hebben. Iemand kan een slecht moment hebben, maar is daarom nog geen slecht persoon. Niemand is zwart-wit. Ik wil proberen om mensen minder af te rekenen op een momentopname. Dat inzicht geeft me ook rust, een vervelend aanvaring kan ik zo beter relativeren.”

Moeilijkste aspect van liefde: “Ik vind de liefde sowieso niet makkelijk, maar op dit moment zou ik zeggen: mezelf niet verliezen in een liefde en dicht bij mezelf blijven. In de liefde zijn er soms blinde vlekken en ik probeerde veel te bedekken met de mantel der liefde. Maar ik moet opletten dat ik me niet verloochen of wegcijfer.”

Lievelingsoutfit: “Een joggingpak! Maar geen pyjama, wel een modieus en vrouwelijk exemplaar. Ik heb veel bij elkaar passende setjes, onder andere van Adidas en Nike, in diverse kleuren, maar het stijlvolste blijf ik zwart of wit vinden. Ik zou willen dat het perfect sociaal acceptabel wordt dat je overal in joggingpak verschijnt.”(lacht)

Favoriete modeontwerper: “Ik wil een lans breken voor jong, lokaal en vrouwelijk talent. Momenteel ben ik fan van Tessa Borrenberghs. Ze maakte mijn outfits voor de MIA’s, waaronder mijn witte pak met open rug. Heel vrouwelijk, heel apart, je herkent een Borrenberghs meteen.”

Favoriete modemerken: “Ik shop graag bij Soho Gallery in Grimbergen. Ze hebben betaalbare merken, zoals Only, en exclusievere, zoals Martin Margiela. Ik draag zelden een jurk, liever broeken of mantelpakjes, van het Belgische merk Suitsherwell bijvoorbeeld. En wat schoenen betreft, ben ik momenteel helemaal weg van mijn witte Buffalo’s, stoere sneakers die bovendien vegan zijn.”

Favoriete beautyproduct: “Ik heb lang gezocht naar de juiste shampoo voor mijn dik, krullend haar, maar nu heb ik de ideale gevonden: shampoo op basis van sheaboter van Cantu. Ik gebruik meerdere producten van dat merk.”

Zo blijf ik fit: “Ik doe drie à vier keer per week aan krachttraining en ik boks, om fysiek en ook mentaal fit te blijven. Als ik door de drukte een paar weken minder kan sporten, word ik onrustig omdat ik de routine mis.”

Must-follow: “Elisabeth Lucie Baeten (@elisabethlucie) vind ik heel grappig. Ze is een scenariste en schrijft ook columns. Haar pagina is een mengeling van video’s en columns. Ze behandelt actuele thema’s op een grappige, maar ook scherpe manier (zoals onlangs over de abortuskwestie). Ik bewonder ook de aanpak van @nws.nws.nws van de VRT JONG-nieuws-redactie, met continue nieuwsupdates voor jongeren.”

Mijn grootste angst: “Ik heb veel angsten, maar durf die niet uit te spreken uit angst dat ik dan het doemscenario zelf in gang zet.” (lacht)

Favoriet restaurant: “Het Marokkaanse La Boya in Mechelen en het Griekse Strofilia in Brussel. Ze passen toevallig ook allebei bij mijn roots (Danira heeft een Marokkaanse vader en een Griekse moeder, red.).

Dagelijkse kost: “Mijn ontbijt is altijd hetzelfde: skyr (IJslandse yoghurt) met rode vruchten en wat pitten, zaden en havermout.”

Favoriete muziek: “Ik luister veel naar hiphop en r&b en de laatste tijd ben ik helemaal weg van Mahalia. In de auto rap ik mee met Cardi B, Megan Thee Stallion en Doja Cat. Het is mijn truc om wakker te blijven tijdens late autoritten. Maar mijn favoriet aller tijden is en blijft Amy Winehouse.

Dit boek ben ik nu aan het lezen: “De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld.”

Favoriet boek: “Matilda van Roald Dahl, zo is mijn liefde voor literatuur ontstaan.”

Favoriet magazine: “Ik heb een abonnement op Feeling. (lacht) Ik vind het belangrijk dat magazines er mooi uitzien, zodat op elke pagina een andere wereld opengaat. De Britse en Amerikaanse Vogue lees ik ook om op de hoogte te blijven van wat er leeft aan de andere kant van de wereld en welke trends eraan komen.”

Guilty pleasure: “Heb ik niet, over plezier hoef je je toch niet schuldig te voelen? Maar goed, ik kijk naast goede programma’s ook naar zogenoemde ‘trash tv’, ‘foute’ realityshows zoals Temptation Island en De Bachelor. Ik zie dat als boeiende sociologische experimenten.”

Als geld geen probleem was, kocht ik dit kunstwerk: “Nighthawks van Edward Hopper. Je kunt de sfeer echt voelen, ook al is het maar een schilderij. En iets van Frida Kahlo om aan mijn moeder te geven, ze is een gigantische fan.”

Tentoonstelling die ik absoluut wil zien: “De expo van de bekende Amerikaanse fotografe Vivian Maier, die sfeervolle straatfoto’s maakte in de jaren vijftig en zestig, nog tot 28 augustus in de Bozar, en The World of Banksy in Expo Bruxelles, gelukkig verlengd tot 31 december.”

Slechte gewoonte: “Meteen als ik wakker ben, wil ik mijn smartphone al checken. Dan ben ik in stressmodus nog voor mijn ochtendritueel, terwijl de berichten best wel op antwoord kunnen wachten.”

Dit doe ik voor de planeet: “Ik eet amper nog vlees en drink kraantjeswater. Ook wil ik vaker het openbaar vervoer nemen. Dat gaat nog verbeteren als ik straks weer naar Brussel verhuis.”

Favoriete podcasts: “Bob, het zesdelige verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die alleen nog maar kan praten over haar jeugdliefde Bob en het kind dat ze heeft moeten afstaan. Ik bleef langer in mijn auto zitten om het einde te kunnen horen.”

Talent dat ik tip: “Nog twee grote talenten in mijn sector: MNM-radiopresentatoren Kawtar Ehlalouch en Esther Nwanu gaan alleen maar groter worden.”

Ultieme verwennerij: Een gelaatsverzorging met hoofdmassage en daarna mijn nagels laten verzorgen en lakken. Dat laatste is eigenlijk begonnen om van het nagelbijten af te raken. Het hielp en nu kan ik er niet meer zonder.”

Mijn idee om de wereld te verbeteren: “Ik wens iedereen wat meer mildheid en verdraagzaamheid en een minder groot ego.”

De favorieten van Danira

Favoriete outfit: joggingpak van Adidas

€ 55 – Shop het hier.

Favoriete artiest aller tijden: Amy Winehouse

Favoriet haarproduct: Shampoo van Cantu

€ 7,95 – Shop het hier.

Favoriete look: wit pak van modeontwerper Tessa Borrenberghs

Favoriet sneakermerk: Buffalo

€ 169,99 – Shop het hier.

Favoriete film: Licorice Pizza

Onvergetelijke plek: Machu Picchu

Favoriet boek van het moment: De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

€ 19,99 – Shop het hier.

Favoriete podcast: Bob

Favoriete fotograaf: Vivian Maier

Tekst: An Brouckmans. Openingsbeeld: VRT/ Thomas Geuens

Lees ook: