3 vrouwen over hun leven als vrijgezel: “Liever gelukkig als single dan ongelukkig in een relatie”

Tegen 2060 zou de helft van de huishoudens bestaan uit één persoon. Wij spraken drie singles over de voor- en nadelen aan single zijn. “Liever single dan ongelukkig in een relatie”, klinkt het.

Celine (33) pakt minstens een paar keer per jaar haar koffers

Celine: “ik heb een heel lange relatie gehad, maar toen het niet meer werkte, besloot ik mijn koffers nemen en naar de zon te vertrekken. Sinds die drie weken Thailand heb ik de smaak te pakken gekregen. Ik geniet ervan om regelmatig te vertrekken. Of het nu gaat om een korte citytrip of een lange reis: ik wil ontdekken, proeven en genieten.

Toen ik tijdens de coronaperiode vaak alleen was, voelde ik me af en toe eenzaam. Ik wil graag een nieuwe partner ontmoeten om mijn reismicrobe mee te delen maar ik wil mijn solotrips en reizen met vriendinnen niet opgeven. Bovendien heb ik geen kinderwens, dat zal mijn toekomstige partner zeker moeten accepteren.

Een partner mag, maar is geen must. Ik denk vooral dat we van het beeld af moeten van de zielige single. Ik voel me niet raar of ongelukkig, ik krijg veel liefde van de mensen rond me. Enkel op feestjes kan ik wel eens balen: ‘nog altijd niet van straat?’ of ‘als je kinderen wilt, moet je opschieten’, zijn vervelende opmerkingen. Maar ik wil mezelf niet verantwoorden of aanpassen aan dat vastgeroeste beeld over liefde.”

“Ik hoor veel succesverhalen over datingapps, maar ik vind ze vooral vermoeiend. Getrouwde mannen of jongens die enkel seks willen... Om nog maar te zwijgen van de teleurstelling na een gefaalde eerste date”

Sara (27) wil best een lief, maar vindt datingapps de hel

Sara: “Ik ben geen typische happy single, mij hoor je niet juichen omdat ik geen lief heb. Maar dat wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben. Ik heb een hechte band met mijn familie en heb veel goede vrienden om me heen. Maar hoewel ze mij niet pushen, begrijpen ze niet waarom ik niet harder mijn best doe om iemand te zoeken.

Ik zit wel op datingapps en hoor vaak positieve verhalen, maar zelf vind ik het de hel. Getrouwde mannen, jongens die enkel uit zijn op seks... Ze zijn al allemaal de revue gepasseerd. Net als de teleurstelling na eerste dates met mannen die toch niet zo geweldig bleken te zijn. Ik ontmoet liever iemand via vrienden of op café, noem mij gerust ouderwets op dat vlak.

Ik ben geduldig. Liever vrijgezel dan mijzelf tevreden stellen met een man die niet 100% bij me past. De enige reden waarom ik soms panikeer, is omdat ik kinderen wil. En hoewel ik tijd genoeg heb, voel ik mijn klok af en toe wel tikken.”

Ilse (45) komt uit een lange relatie en snakt naar rust

Ilse: “Geen slecht woord over mijn ex, maar het was op zijn minst gezegd een hobbelig parcours. We waren 22 jaar samen en leken voor de buitenwereld het perfecte koppel. Met momenten was dat ook zo, maar we hebben zeker ook veel dieptepunten gekend. Alleen was het moeilijk om achter zo’n langdurige relatie een punt te zetten, zeker omdat we twee kinderen hebben.

De lockdown heeft ons aan het denken gezet. Vooral voor mij was die eerste periode binnenshuis heel confronterend. Ik miste mijn vriendinnen en voelde hoe weinig ik nog te vertellen had tegen Bob. Met een dochter op kot en een zoon die dezelfde plannen heeft voor volgend jaar, voelde ik steeds minder redenen om in deze relatie te blijven. Ik besefte op dat moment hoe mijn hobby’s en drukke sociale leven eigenlijk een vlucht waren van onze relatie.

Toen we na die eerste lockdown besloten uit elkaar te gaan, ons huis te verkopen en elk onze eigen weg gingen, deed dat heel veel pijn. Ik voelde me enorm schuldig ten opzichte van de kinderen. Tegelijk voelde ik een last van mijn schouders vallen. Ik heb een huis gehuurd waar de kinderen hun eigen plek hebben, spreek af met vrienden en leerde me terug te amuseren in mijn eentje. Ik was mezelf kwijt en zoek mijn identiteit terug. Dat gaat niet vanzelf. Daarom heb ik nu vooral rust nodig, ik ben nog niet klaar voor een nieuwe relatie. Later komt dat misschien wel.”

Meer over singles:

* Alle namen zijn schuilnamen, het openingsbeeld is een stockfoto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content