Vraag van vandaag: bestaat de happy single echt?

Ongeveer de helft van de bevolking is vrijgezel, blijkt uit de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Allemaal ‘happy singles’ of eerder zoekend naar de ware? Wij legden het voor aan ons panel van relatie-experten.

Bestaat de happy single echt?

Kris De Groof: “Alleen zijn is goed voor je identiteitsontwikkeling”

Relatietherapeut Kris De Groof: “Er zijn wel degelijk mensen die kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Je kunt perfect gelukkig zijn zonder een partner. Meer zelfs: ik denk dat periodes met lossere contacten een meerwaarde kunnen zijn. Zelf ben ik altijd van de ene lange relatie naar de andere gegaan, en soms vind ik dat zelfs jammer. In een langdurige relatie is het onvermijdelijk dat je bepaalde stukken van jezelf verliest, je past jezelf aan de ander aan. Daarom is zo’n autonome periode goed voor je identiteitsontwikkeling, je leert veel over jezelf. En het kan ook gewoon heel leuk zijn: friends with benefits, one night stands... Als je het beu bent, ben je weer weg. Niets mis mee.”

Wim Slabbinck: “Een van de grootste clichés die er bestaan”

Seksuoloog Wim Slabbinck: “Zeker, dat singles niet perfect gelukkig kunnen zijn is een van de grootste clichés op vlak van liefde en relaties die er bestaan. Zeker in een tijd als die van vandaag: onze stedelijke contexten draaien eigenlijk vooral op ‘singles’. Mensen die afspreken met vrienden, op café gaan, op zaterdagmiddag samen naar de koffiebar gaan of door de week gezellig samen komen co-werken. Wat ik dan weer wel geloof is dat singles het op dit moment niet gemakkelijk hebben: door corona vallen zowat al die dragende structuren uit dat bruisende publieke leven weg, waardoor mensen die thuis niet kunnen terugvallen op de ‘bubbel’ van een gezin of partner, onvermijdelijk wel iets eenzamer zullen zijn. Ze gaan wel terugkomen, die happy singles: het is gewoon nog even geduld hebben.”

Rika Ponnet: “Dat je in een relatie zit, wil niet per se zeggen dat je gelukkig bent”

Seksuologe Rika Ponnet: “Natuurlijk kunnen ook singles perfect gelukkig zijn. Mensen halen wat ze nodig hebben aan verbondenheid en contact immers niet alleen uit een partner, maar uit al hun relaties. Heb je geen partner, maar wel een fijne vriendenkring en een goede band met je familie, dan zit het met die verbondenheid meestal ook wel goed. Soms zijn singles die kunnen rekenen op een hecht netwerk zelfs beter af dan mensen die wel deel uitmaken van een koppel. Dat je in een relatie zit, wilt immers zeker niet altijd per se zeggen dat je in die relatie ook gelukkig bent, of dat je er qua verbondenheid uithaalt wat je nodig hebt.”

Toch moeten we volgens Ponnet bij de verbondenheid die we vandaag uit onze relaties buiten die met onze partner kunnen halen, wel een kanttekening maken: “Want”, zo klinkt het: “De afgelopen decennia zijn onze sociale contacten wel veel dunner geworden. Terwijl mensen vroeger dankzij een ‘dorpsere’ cultuur konden rekenen op een hecht netwerk en vrij strak aangespannen familiebanden, is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. Dat je familie bent, wil niet noodzakelijk meer zeggen dat je elkaar ook elke week of maand hoort of ziet en ook het contact met vrienden is vaak anders. Dit gewoon omdat er nu veel meer dingen zijn om je ‘individueel te amuseren’. Terwijl er vroeger ’s avonds niet veel meer op zat dan een potje kletsen met de buren op straat of op café gaan, zonder je je nu veel makkelijker af: je kruipt onder een dekentje voor Netflix of luistert een podcast. Daardoor verliezen banden wel eens aan intensiteit, waardoor singles nu zich nu eventueel al eens iets minder ‘ingebed’ kunnen voelen dan vroeger.”

Zijn er dus mensen die hele periodes in hun leven perfect gelukkig zijn als single? Zeker, zo klinkt het verdict. Bekijk je de zaken overheen een levenslang traject, dan liggen de zaken wel ietsje anders, nuanceert Ponnet: “Uiteindelijk blijft iedereen er wel naar verlangen ooit die intieme verbinding met iemand anders te kunnen neerzetten. Dat is nu eenmaal eigen aan de mens.”

Chloé De Bie: “Happy, maar in bepaalde periodes”

relatietherapeut en klinisch seksuologe Chloé De Bie: “Natuurlijk kun je ook perfect gelukkig zijn als vrijgezel. Ik ben zelf vrijgezel en ben gelukkig. Op drukke momenten ben ik zelfs opgelucht dat ik met niemand rekening moet houden (lacht). Mensen kunnen perfect bewust kiezen om vrijgezel te zijn. Uiteindelijk willen we ons allemaal geliefd voelen en zelf liefde geven.”

Dirk De Wachter: “Geluk zit niet in voortdurend happy zijn”

Psychiater en relatietherapeut Dirk De Wachter: “Dat gelukkige singles niet bestaan is echt een torenhoog cliché. Dan zou je evengoed kunnen beweren dat het ‘happy couple’ niet bestaat. Ook alleenstaande mensen kunnen een goed en gelukkig leven leiden en heel verbonden zijn. Tenminste, dat mag ik hopen, anders zou het heel erg gesteld zijn met onze wereld, want er zijn vandaag namelijk heel wat singles te vinden. Een koppel zijn is niet de enige levensvorm die geluk bepaalt. Ook ingebed zijn in een goede vriendenkring of kunnen rekenen op familie doet dat. Of we dat dat per se ‘happy’ moeten noemen, is weer een andere vraag, want eigenlijk is dat een belachelijke term. Geluk zit niet in voortdurend happy zijn, integendeel: geluk is net ook voor een stukje kunnen berusten in het feit dat niet alles altijd zo geweldig is en dat ook echt niet hoeft te zijn.”

Beeld: Getty – Tekst: Hanne Vlogaert & Goele Tielens. 

MEER LEZEN OVER LIEFDE EN RELATIES:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content