‘A sunday well spent, brings a week of content’, oftewel: door de juiste dingen te doen op zondag, start je jouw maandag beter. Plan vanaf nu op zondag deze rituelen, en je maandag ziet er meteen een pak beter uit.

1. Start je dag traag

Op weekdagen heb je waarschijnlijk weinig tijd voor een uitgebreid ontbijt of lekkere rondlummelen en op je gemakje de krant lezen. Maak er daarom een zondagse gewoonte van. Doe iets waar je zelf zen van wordt: een cake bakken, een potje yoga of gewoon lekker lummelen. Door traag te starten, blijft dat gejaagde gevoel van ‘moeten’ weg.

2. Spendeer tijd met de mensen die je graag ziet

Zondagen dienen om je klaar te maken voor een nieuwe werkweek en om je batterijen op te laden. Dat doe je door tijd door te brengen me de mensen die jou het meest energie geven. Een gezellige picknick met vriendinnen, wandelen met je moeder of gewoon gezellig in de sofa met je lief… Alles is mogelijk. Leg je smartphone aan de kant om je gezelschap even alle aandacht te geven dat het verdient.

3. Neem letterlijk een frisse start

Een opgeruimde geest in een opgeruimd huis, een torenhoog cliché, maar ook helemaal correct. Zie je week als een frisse start met een opgeruimd bureau, een nette kleerkast en een rommelvrije woonkamer. Moet je (nog) thuis werken? Zorg dat je bureau helemaal klaar is om morgen een frisse start te maken. Maar ook als je niet thuis moet werken, is het aangenamer een ontbijt te kunnen nemen in een opgeruimd huis.

4. Bereid maaltijden

Dat de voeding die je eet een grote impact heeft op hoe je je voelt, weet je ondertussen wel. Toch is het op drukke weekdagen moeilijk als je niet op voorhand een schema hebt vastgelegd. Zondag is het perfecte moment om even stil te staan bij het menu of kookboeken te doorbladeren.

5. Wees voorbereid

Wil je zonder chaos aan de week starten, zorg dat je dan een weekoverzicht hebt gemaakt vóór de week begint. Maak daarom een planning: welke taken moet je zeker afmaken, op welke dagen zijn er belangrijke deadlines en op welke dagen mag je de zwemles van de kids niet vergeten? Het werkt gemakkelijker als je op voorhand plant.

6. Kom buiten

Nu je waarschijnlijk terug meer thuiswerkt is het extra belangrijk om regelmatig even buiten te komen. Maak een wandeling in de natuur, neem de fiets naar je bestemming of ga een rondje joggen: dankzij de buitenlucht doe je vitamine d op en kom je mentaal even tot rust.

7. Neem tijd voor jezelf

Naast die tijd met vrienden en die goede planning is het vooral ook belangrijk even tijd voor jezelf te nemen. Waar word je gelukkig van? Of het nu een bad is, een korte wandeling of een goede podcast… Vergeet vooral op zondag geen tijd te maken voor iets waar je gewoon zelf heel veel zin in hebt.

Meer tips voor een fijne zondag:

Openingsbeeld: Lewis en Melly