30% van de Vlamingen voelt zich wel eens ongelukkig. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Radio 1. En hoewel je je geluk niet volledig kunt bepalen, kun je het wel een handje helpen. Dit zijn 7 dingen waar je gelukkiger van wordt. 

Gelukkig zijn, we willen het allemaal. Toch is het niet altijd gemakkelijk, zo blijkt uit het onderzoek waarbij 1000 Vlamingen ondervraagd werden. 25% voelt zich bijvoorbeeld wel eens eenzaam.

Opvallende resultaten

  • 46% van de Vlamingen ziet zichzelf graag.
  • 54% ziet de toekomst positief tegemoet.
  • 57% van de ondervraagden vindt dat het leven een doel heeft. 27% is daar niet zo zeker van en 16% ziet het helemaal niet zitten.
  • 56% zegt eenzaam te zijn.
  • 66% heeft ooit al overwogen om zelfmoord te plegen.

7 tips om je gelukkiger te voelen

 

1. Doelen nastreven

Er is een correlatie tussen doelstellingen en geluk. Dat zegt Psychology Today. Een doel behalen maakt je namelijk gelukkig. Gelukkige mensen beschikken dan weer over meer energie die gebruikt kan worden om nieuwe doelen na te streven. Een vicieuze cirkel dus. Ons positief gevoel is het sterkst als we onze meest moeilijke doelen nastreven. Pak die dus eerst aan, zo heb je meer energie voor andere doelen. Je moet trouwens geen grote acties opzetten of bedenken, het gaat om de gewone doelen in je dagelijkse leven.

2. Betekenisvol werk doen

Onderzoekers van Yale University ontdekten dat mensen die betekenisvol werk doen, gelukkiger zijn. Volgens het onderzoek kunnen mensen een focus hebben op 3 dingen: ‘Focus op je loon en de noodzaak van het hebben van een job‘, ‘focus op vooruitgang in je job’ en ‘focus op plezier vinden in je werk en sociaal nuttig werk doen’. Uit het onderzoek bleek dat die laatste groep het meest gelukkig is. Probeer dus werk te vinden waar je écht van geniet. Maar overdrijf ook niet, want dit doet iedere dag te lang werken met je lichaam.

3. Tijd spenderen met mensen die je graag ziet

Het klinkt logisch, en dat is het eigenlijk ook. Verschillende onderzoeken tonen aan dat je gelukkig wordt van tijd spenderen met mensen die je graag ziet. Een extra excuus dus om een gezellige uitstap te doen met je familie of eindelijk tijd te maken om een heerlijke avond met vriendinnen te organiseren. Ontdek hier 10 manieren waarop je beste vriendin je leven verbetert.

4. Een langdurige relatie opbouwen

Een langdurige relatie met een liefdevolle partner maakt je gelukkiger. Dat bewijst onder andere deze studie, die zegt dat mensen die getrouwd zijn zich beter voelen dan singles. Vooral tijdens stressvolle periodes ben je gelukkiger als je een relatie hebt. De ware nog niet tegen het lijf gelopen? Hier vind je 5 tips om de juiste partner te vinden.

5. Gezond eten

Onder andere deze studie toont aan dat veel verse groenten en fruit eten, je gelukkiger maakt. Voor de respondenten die 7 tot 8 porties vers fruit en/of groenten aten, waren gelukkiger dan degene die minder porties aten. Inspiratie nodig? Hier vind je 10 budgetvriendelijke superfoods van bij ons.

6. Sporten

Nog een reden om die sportschoenen vandaag nog van zolder te halen, je wordt gelukkiger als je sport. Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam ontdekten dat mensen die sporten veel gelukkiger zijn dan mensen die het niet doen, en dat op alle leeftijden. Moeite om in gang te schieten? Hier vind je 6 tips om vandaag nog te starten met sporten.

7. Investeren in herinneringen

‘Als geld geen geluk koopt, dan spendeer je het fout’, is het motto van Daniel Gilbert, een psycholoog aan de universiteit van Harvard. In een studie met 1.000 Amerikanen gaf 57% van de respondenten aan dat ze gelukkiger worden van de investering in een herinnering dan van een materiële aankoop. Investeer dus liever in concerttickets, reizen of andere dingen waaraan je later kunt terugdenken. Al moeten wij eerlijk toegeven dat de aankoop van een écht mooie handtas ons ook best gelukkig maakt. Geen tijd voor een reis? Zo creëer je dat heerlijke vakantiegevoel thuis.

Meer over geluk & psychologie:

BRON: Business Insider