Neem zelf je geluk in handen: deze 7 stappen helpen je op weg

Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar toch lijkt het bergaf te gaan met ons nationaal geluk. Ruim een kwart van de Belgen is niet gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van levensverzekeraar NN en Universiteit Gent. Geluk kun je voor een klein stukje zelf bepalen: dit zijn de negen stappen van The School of Life.

Het zit weleens tegen, dat geldt voor iedereen zo. Het geheim? Hoe je omgaat met je tegenslagen in het leven. Wil je zelf gelukkiger in het leven staan, dan helpen deze 9 tips van de experten van The School of Life je op weg.

1. Durf gewoon niksen

Het is druk: we werken, doen het huishouden en werken onze to-do-lijst af. En als we dat niet aan het doen zijn, voelen we ons schuldig omdat we tijd verspillen. Nonsens, er is zelfs een trendwoord voor het concept: niksen. Het is goed voor onze hersenen, het geeft ons de tijd even niet te stressen, maar gewoon met onze eigen gedachten bezig te zijn. Op dat moment kunnen we even voelen, en die periodes zijn belangrijk. Wist je dat de beste creatieve ideeën vaak ontstaan wanneer we even niet ons best doen proberen productief te zijn?

2. Accepteer je angsten

Angst is geen teken van ziekte of zwakte of iets waarvoor we een medische oplossing moeten zoeken. Angst is vaak een antwoord op de onzekerheden in het leven en helpt ons bij het nemen van moeilijke levensbeslissingen. Angstig zijn voor je angsten, is dus niet nodig. Deel je angsten met anderen, praat erover en probeer er zelfs mee te lachen. Door te praten over je angst, merk je dat veel meer mensen zich erin herkennen, en zo voel je je minder alleen.

“Goed luisteren is een van de belangrijkste eigenschappen van een mens, maar het wordt niet aangeleerd. Een goede luisteraar onderbreekt, oordeelt en vernedert niet. Maar erkent net dat iedereen zwakke momenten heeft”

3. Word een goede luisteraar

Dit is een van de belangrijkste eigenschappen die je kunt hebben, maar het wordt niet aangeleerd. Een goede luisteraar wil het gesprek niet domineren of mensen imponeren, maar luistert oprecht en is nieuwsgierig naar de persoon met wie hij spreekt. Waarom vinden ze hun job niet leuk of hebben ze ruzie met hun partner? Een goede luisteraar onderbreekt niet, geeft de indruk menselijke zwakte te herkennen en accepteren én garanderen dat ze niet oordelen of vernederen. Het is duidelijk: een goede luisteraar laat zien dat niemand perfect is.

4. Kies een goede partner

In deze moderne tijden hebben we keuze te over als het op partners aankomt. Maar door de hoeveelheid mannen (onder andere via Tinder) is het nog moeilijker om iemand te kiezen en er voluit voor te gaan. Bovendien is het niet gemakkelijk én worden we verliefd op iemand om de verkeerde redenen. Een goede partner maakt je leven mooier, ga dus niet voor de eerste de beste, maar durf je hart wel openstellen voor de liefde.

5. Accepteer eindelijk dat niemand perfect is

Ruzie met je partner? Het is nooit je schuld, toch? Want als je partner nu wat meer geduld had, zou het eenvoudiger zijn. Iedereen heeft een aantal karaktereigenschappen die niet perfect zijn (in jouw ogen). Hetzelfde geldt overigens voor vrienden. We zijn pas in staat om goede relaties op te bouwen als we beseffen dat niemand volledig perfect is en we simpelweg accepteren dat ook die vrienden, familie en partner negatieve kantjes hebben, dat is geen probleem, dat maakt hen menselijk.

6. Durf alleen zijn

Een druk sociaal leven is leuk, maar tijd alleen is essentieel. Meer zelfs, door soms alleen te zijn, word je een betere en aandachtigere vriend of partner. Het geeft ons de tijd om te reflecteren en tot rust te komen. Durf dus af en toe tijd voor jezelf te nemen en voel je er niet schuldig over.

7. Wees écht aardig

Lief zijn wordt niet meteen geassocieerd met succes. En ook in een partner zoeken we iemand die een tikkeltje stout of gevaarlijk is. Newsflash: lief zijn kan perfect samengaan met interessant zijn en een goede partner zijn. Het is gemakeklijker om succesvol te zijn als je echt begaan bent met het welzijn van je collega en het vertrouwen van je partner is noodzakelijk voor een goede relatie in de slaapkamer. Bovendien voelen we ons beter over onszelf als we dat ook zijn voor anderen én zullen zij eerder klaarstaan als we het zelf moeilijk hebben.

Meer over geluk:

(Bron: you.co.uk – Beeld: Imaxtree)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content