De bovenstaande vraag wordt wel vaker gesteld, nu de ‘cancel culture’ vertrouwde denkbeelden van hun sokkel stoot. Wij gaan op zoek naar het antwoord, ergens tussen Zwarte Piet en Harry Potter in.

Mijn oudste zus heeft een dochter van vijftien. Bij het meerappen van een hiphopnummer,
nam ze nietsvermoedend het Engelse n-woord in de mond. Tot grote ontsteltenis van mijn wakkere nichtje, die haar moeder nogal stellig terechtwees: ‘Dat woord mag jij, als witte vrouw, écht niet meezingen, mama. De rest wel, maar dát woord: nee’. En dus bliepte mijn zus, vast van plan de lieve vrede te bewaren, zich verder het nummer door. Was ze een celebrity geweest en had dit voorval zich publiekelijk afgespeeld, dan was ze wellicht allang online gelyncht. ‘Gecanceld’, heet dat dan. Met alle krantenkoppen en opiniestukken van dien. Ze zou zeker niet alleen geweest zijn, want de voorbeelden van de ‘cancel culture’ zijn niet meer bij te houden – het gaat van het schrappen van enkele F.C. De Kampioenen-afleveringen tot het wankelen van The Assistant Formerly Known As Zwarte Piet. Maar hoe zijn we eigenlijk op dit punt beland?

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Meer lezen: