Kris Colpaert schreef samen met Lynn Wesenbeek het boek ’50 tinten wijs’, waarin ze 13 bekende 50-ers aan het woord laten. Vanuit haar coaching en consultancy ervaring geeft Kris bij elk interview extra tips om zelf aan de slag te gaan. Aan Feeling verklapt ze er drie dagen lang al enkele. Vandaag geeft ze dé tips om positief in het leven te staan.

 

Een van de geïnterviewden is Erik Van Looy, filmregisseur. Op een gegeven moment vertelt hij: ‘één van mijn favoriete films is de komedie Ferris Bueller’s Day Off met Matthew Broderick. Daarin  zegt hij: ‘Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while, you could miss it…’ Het leven gaat snel. Vergeet niet af en toe te stoppen en rond te kijken, of je mist het.’

En dat is heel herkenbaar voor hem. Dat wil hij in de tweede helft van zijn leven beter doen. Hij wil meer leven in het moment en gewoon content zijn. De afgelopen jaren ging het vooral om het streven. Als hij er nu op terugkijkt, ziet hij dat hij vaak gelukkig is geweest zonder het te beseffen. Zonder ervan te genieten. En dat is jammer, want nu weet hij: de sleutel tot geluk ligt voor een groot deel in ons eigen hoofd.

Verschillende bronnen en onderzoeken tonen aan dat positief denken en leren genieten verschillende voordelen oplevert. Zo leven we bijvoorbeeld gemiddeld acht jaar langer. Ons stressniveau wordt verlaagd, dus onze gezondheid verbetert. Prestaties op het werk worden beter. we zijn optimistisch en geven minder snel op. We zijn creatiever, gelukkiger en meer zelfverzekerd. Maar hoe we doen dat nu?

1. Verhoog je endorfines

Endorfines zijn neurotransmitters, of worden ook wel eens ‘feel good’ hormonen genoemd. Ze hebben een pijnstillende werking en brengen ook een verhoging van een tevreden gevoel teweeg. Je kan endorfines aanmaken door te sporten. Je krijgt het beste effect bij een korte intensieve training. Wanneer dit niet lukt is enkele keren per week een wandeling maken ook al nuttig. De zon helpt ons om vitamine D aan te maken. En tegelijkertijd worden onze neurotransmitters gestimuleerd. Ga alvast buiten je wandeling maken, zo heb je 2 vliegen in één klap. Ga eens goed lachen! Het neemt spanning weg en werkt tegelijkertijd aanstekelijk. Kijk eens naar een comedy, doe eens goed gek, laat anderen eens moppen vertellen. Neem voldoende slaap.

2. Focus op je succes

Van nature hebben we de neiging om te focussen op wat niet goed gaat. Een lastig gesprek met een klant, een training die minder aanvoelt, een kind dat het een beetje uithangt, …. We vernauwen onze focus. Beeld je maar eens in wat het eerste is waaraan je denkt wanneer je een winkelstraat met honger doorloopt. Juist …. Je ziet vooral de restaurants, eetkraampjes, bakkers. En al de rest krijgt minder aandacht. Zo gaat het ook met onze focus op succes. Tracht eens te kijken naar wat wél goed gaat en schrijf dit op. Bijvoorbeeld een verkoopgesprek dat je tot een goed einde brengt, een collega die je komt bedanken, een presentatie die goed gaat, ….  Vier je successen, zo geef je er aandacht aan. Dat hoeft geen feest te zijn, dit kan ook iets klein zijn. Gun jezelf af en toe eens iets, je verdient het.

3. Benoem je talenten

We hebben allemaal onze talenten. En soms vergeten we die of kunnen we die niet meer benoemen. Het helpt wanneer je anderen daarop bevraagt. Zij zien vaak de talenten die in jou naar boven komen. Benoem 3 talenten en noteer deze op een briefje. Geef een aantal positieve beschrijvingen over jezelf. Bijvoorbeeld: ik kan goed luisteren, ik kan snel een analyse maken, …. Houd dit briefje steeds dicht bij (bijvoorbeeld in je portefeuille) en lees dit na op momenten waarop je negatief begint te denken.

4. Stop met piekeren

We doen het allemaal wel eens en we worden er niet persé gelukkiger van. Wanneer je merkt dat je begint te piekeren, tracht je dan te concentreren op iets anders. Bijvoorbeeld op iets waarop je je verheugt, iets waarmee je blij bent, iets waar je trots op bent. Houd je actief met iets bezig. Ga een film bekijken, spreek met vrienden af, vul een kruiswoordraadsel in. Luister naar muziek. Bij de ene persoon helpt klassieke muziek, bij de andere helpt een stevig rock nummer.

 

Meer tips voor je welzijn:

(Openingsbeeld: Imaxtree)