De veelbesproken relatie van Macron: zo moeilijk is een relatie met leeftijdsverschil

24 jaar schelen ze, kersvers president van Frankrijk, Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte. Niet evident lijkt ons, toch zijn ze al meer dan 20 jaar een koppel, en in 2007 stapten ze zelfs in het huwelijksbootje. Maar hoe zit het dat eigenlijk? Is een groot leeftijdsverschil moeilijk?

Lees hier ook de straffe getuigenis van Conny, die samen is met een 10 jaar jongere man.

Hij is 39, zij is pas 64 geworden. Een groot verschil. En hoewel je vaak hoort van een oudere man, komt het omgekeerde: een oudere vrouw met een jonge man, minder vaak voor. Al zijn Macron en zijn Brigitte niet alleen. Onder andere Shakira is samen met de tien jaar jongere Spaanse voetballer Girard Piqué en Demi Moore was jaren samen met de 15 jaar jongere Ashton Kutcher. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, is het moeilijk om een relatie aan te gaan met een jongere man?

Het was hét gespreksonderwerp van La Providence, de school waar Brigitte lesgaf. Zij was 40 en gaf les drama. Ze werd verliefd op één van haar studenten: de 15-jarige Emmanuel Macron. Toen was het een grote shock, maar zoveel jaar later, zijn de twee nog steeds gelukkig samen. In 2007 zijn ze zelfs getrouwd. En Brigitte steunt haar man, nu president, door dik en dun. En ze zien niet alleen. Het relatielandschap is drastisch veranderd. Maar hoe komt dat eigenlijk? En hoe groot is de kans op slagen?

“Nu vrouwen zelf financiële zekerheid hebben opgebouwd, zijn ze minder op zoek naar veiligheid en bescherming binnen een relatie. Vandaag zijn relaties veel meer gebaseerd op gedeelde interesses. Naast de aantrekkingskracht vallen vrouwen vooral op de persoonlijkheid van een man... die dus ook aanzienlijk jonger kan zijn dan zijzelf”, zegt relatietherapeute Mieke Mievis.

Valkuilen

De bedoelingen zijn goed, de liefde groot, maar toch zijn er ook valkuilen aan zo’n asymmetrische relatie. Mieke Mievis: “Zo kan een kinderwens een probleem vormen. Jij hebt al een kind uit een vorige relatie en hebt geen zin meer in een zwangerschap die een nieuwe aanslag op je lichaam pleegt, terwijl zijn biologische klok als een gek aan het
tikken is. Daarnaast kan ook het verschil in levensfasen het begin van het einde betekenen. Als 28-jarige vrouw timmer jij volop aan je carrière, terwijl je 18-jarige partner zich vol overgave op het studentenleven stort. De oplossing schuilt er dan in om niet halsstarrig te blijven vasthouden aan de activiteiten die bij een specifieke levensfase behoren en uit te zoeken waar jullie allebei zin in hebben.”

“Hoewel het geen taboe meer is om als vrouw een jongere partner te hebben, krijgen cougar-koppels soms behoorlijk wat kritiek te verduren. Hoe goed ze het van meet af aan
ook met elkaar bedoelen, aan de buitenwereld zullen ze extra moeten bewijzen dat het
menens is tussen hen. En om hun oren te sluiten voor ‘Ben je met je zoon op stap?’ of
‘Going to Mummy?’. Ja, bij momenten is het best wel even slikken, maar zoals altijd overwint ware liefde alles.”

Meer artikels over seks & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content