Volgens onderzoek hebben we minder seks dan vroeger. Gemiddeld doen koppels het zo’n anderhalve keer per week. Een nieuwe studie onthult nu de redenen om ‘vanavond niet schat’, te zeggen.

BBC Radio 5 wilde wel eens weten waarom vrouwen en mannen niet willen vrijen. Ze hielden een enquête bij meer dan 2.000 luisteraars over hun seksleven en relaties. En wat bleek? Stress is niet alleen slecht voor je lichaam, het is ook nefast voor je seksleven. Maar liefst 45% van de luisteraars gaf stress aan als oorzaak voor hun gebrek aan zin.

“We zien veel klanten met angsten, en seks en angst gaan nu eenmaal slecht samen”, vertelde relatietherapeut Ellen Brady aan BBC. Daarnaast hebben ook fysieke en mentale gezondheidsproblemen en kinderen een negatieve invloed op het seksleven. Slechts 10% van de luisteraars zag sociale media als een probleem.

Volgens Ellen is er een groter probleem dan seks alleen. “Bij veel koppels die problemen hebben in de slaapkamer, is er zelfs geen basis, ze maken geen oogcontact of praten niet met elkaar. Natuurlijk is seks dan moeilijk.”

Gelukkig

Toch gaf ook 50% van de vrouwen en 53% van de mannen aan gelukkig te zijn met hun seksleven. 58% gaf dan weer aan zelfzeker te zijn over hun eigen seksuele prestaties.

De liefde terug aanwakkeren

Volgens Ellen kun je na een moeilijke periode terug opnieuw beginnen: “focus niet op seks, maar start gewoon opnieuw door emotionele verbinding en intiem contact te zoeken met elkaar. Kussen en knuffelen is een goede start. Mannen vinden seks belangrijker dan kussen en knuffelen, maar ze zullen snel merken dat van het een wel het andere komt…”

 

Meer over relaties & seks: