Experten over de vraag: Maakt het uit of je vrienden je partner leuk vinden?

Journaliste Selma Franssen deed onderzoek naar vriendschap en bundelde haar conclusies in het boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid. Beate Volker, hoogleraar stedelijkheid en sociale relaties aan de universiteit van Utrecht, doet onderzoek naar het belang van vriendschap. Samen zijn zij dan ook het aangewezen experten-duo om de volgende vraag te beantwoorden: “Maakt het uit of je vrienden je partner leuk vinden?“.

 

Experten aan het woord

Beate Volker: “Absoluut! Ze hoeven geen allerbeste maatjes te zijn, maar als je vrienden je partner niet tof vinden, leg je heel veel druk op jezelf. Je moet dan voortdurend keuzes maken en nadenken over wat je over hem/haar aan je vriendenkring gaat vertellen. Op die manier wordt het moeilijk om te ontspannen in het bijzijn van je vrienden. Luister naar hun mening, want meestal kennen zij jou veel langer dan je partner. Zeker nu vriendschappen langer meegaan dan relaties, zijn vrienden een goede barometer bij het begin van een relatie. Toch mag je niet afhankelijk worden van hun oordeel. Misschien ben je veranderd zonder dat zij dat doorhebben.”

Selma Franssen: “Zeker in de beginfase van een nieuwe relatie, wanneer je je partner nog door een roze bril bekijkt, kan het helpen om te vertrouwen op de mening van mensen die je door en door kennen. Soms durven ze hun twijfels niet uit te spreken om je niet te kwetsen, maar meestal voel je snel aan dat ze terughoudend zijn om af te spreken met je partner erbij. Als je vrienden zich anders gedragen, kun je nagaan waarom. Maar net zoals Beate zegt, is hun oordeel niet heilig. Soms klikt het niet, en je hoeft niet alles samen te doen als koppel.”

Getuigenis: Petra’s spontane lief klapte dicht bij haar vrienden

Petra (38): ‘Toen ik Joren op de Gentse Feesten leerde kennen, maakte hij een timide indruk, maar dat was een aangename afwisseling na de vele luidruchtige egotrippers met wie ik voordien had gedatet. Ik heb al jaren een hechte vriendenkring die ik overhield aan mijn studies op de universiteit. Het zijn stuk voor stuk welbespraakte mannen en vrouwen met wie ik een heel eigen gevoel voor humor deel. Ik weet dat we soms wat intimiderend kunnen overkomen als we in groep zijn. Ik was dan ook best zenuwachtig, toen ik Joren aan hen voorstelde. Toch geloofde ik dat hij hun harten zou veroveren met zijn oprechtheid, net zoals hij bij mij deed. Maar ik merkte al snel dat hij moeite had om een plek te vinden in de groep. Hij klapte dicht en nam amper initiatief om de anderen te leren kennen. Toen ik met een van mijn vriendinnen belde, merkte ze op dat hij wel héél stil was. Ik besliste het wat tijd te geven. Wanneer we met zijn tweeën waren, was Joren immers wél spontaan en innemend. Anderhalf jaar heb ik de relatie volgehouden. Ik hield van Joren, maar telkens als we met mijn vrienden afspraken, zat ik met een knoop in mijn maag. Ik vroeg me constant af of Joren zich wel amuseerde en wat zij over hem dachten. Ondertussen had ik opgevangen dat enkele vrienden zich afvroegen of hij wel bij mij paste. De twijfel nestelde zich steeds dieper in mijn hart. Ik wil graag een relatie, maar mijn vrienden zijn ook heel belangrijk in mijn leven. Ik weet nu dat ik op zoek moet gaan naar iemand die net zo geniet van sociaal contact als ik.’

 

In ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ onderzoekt Selma Franssen vragen als: Bestaat de eenzaamheidsepidemie? Moeten we vriendschappen wettelijk erkennen? Bestaan er datingapps voor vrienden? Zijn de vriendschappen van mannen anders dan die van vrouwen? Is het echt moeilijker om nieuwe vrienden te maken na je dertigste? Dat leidt vaak tot verrassende antwoorden, maar bovenal tot het inzicht dat vriendschappen minstens zo veelzijdig, turbulent en waanzinnig interessant kunnen zijn als liefdesrelaties.

Vriendschap in tijden van eenzaamheid, Selma Franssen (Houtekiet), € 19,99. Verkrijgbaar hier via Standaard Boekhandel.

Lees ook

Openingsbeeld: Getty Images.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content