Happy sex: hoe positieve psychologie je seksleven boost

Alexander Witpas

Alexander Witpas is relatietherapeut, seksuoloog en van de vier experten in het tv-programma, Blind Getrouwd. In zijn boek – Happy Sex – krijg je meer dan enkele simpele tips & tricks. Seks is geen circus. Je bouwt geen gelukkig seksleven op een verzameling trucjes, maar op positieve emoties, aandacht, de kwaliteit van je relatie… Aan Feeling geeft hij alvast drie dagen lang enkele van zijn gouden tips. Vandaag vertelt hij ons waarom goede seks in ons hoofd zit.

Goeie seks zit ‘m in het hoofd

Je kan je toevlucht zoeken bij de meest onmogelijke standjes, een handleiding over de werking van seksuele organen vanbuiten leren. Óf je kan het advies van seksuoloog Alexander Witpas ter harte nemen. In zijn boek ‘Happy Sex’ beschrijft hij hoe je positieve psychologie kunt toepassen om de weg naar seksueel geluk te vinden.

Positive all the way

Negatieve gevoelens over wat misgaat kan je niet vermijden. Maar zorg ervoor dat je minstens evenveel aandacht geeft aan wat wel goed gaat, en goed voelt. Mensen die positievere gevoelens ervaren staan gelukkiger in het leven en een gelukkiger mens zorgt voor betere seks. Het is ontzettend lastig om zin te krijgen in seks (en in het leven) wanneer je je slecht voelt. Heel wat mensen hebben wel door dat er een link is tussen fijne seks en positieve gevoelens. Als je fijne seks hebt, zorgt dat meestal voor positieve emoties. Maar hetzelfde geldt ook in de omgekeerde richting: positieve emoties zorgen voor fijne seks.

1. Tijd voor actie!

Maak eens een portfolio van je positieve gevoelens. Verzamel je herinneringen aan positieve gevoelens, in het bijzonder die over je seksleven. Maak een tijdlijn op met mijlpalen in je relatie of seksleven. Uiteraard zullen heel wat situaties gaan over de meest gelukkige momenten. De uitdaging zit er hem in om ook eens te zoeken naar de atypische gevoelens, zoals inspiratie, hoop, nieuwsgierigheid en dergelijke. Denk ook zeker eens aan de minder gelukkige periodes: voelde je toen ook bepaalde positieve emoties? Aan de hand van dit portfolio kan je voor jezelf uitmaken welke gevoelens voor jou leiden tot goeie seks.

2. Fixeer je niet te veel op het begrip ‘liefde’

Het is extreem moeilijk om een duidelijke omschrijving te geven van wat liefde nu precies inhoudt. Laten we zeggen dat liefde een verzameling kan zijn van verschillende positieve emoties die je voelt ten opzichte van een bepaald persoon. Als het goed aanvoelt om die combinatie liefde te noemen en dat voor jou een meerwaarde heeft, doe dat dan vooral. Maar het is zeker niet noodzakelijk. Zolang je gevoelens positief zijn tegenover een bepaald persoon, is goede seks zeker mogelijk. Ook zonder het etiket ‘liefde’ erop te moeten plakken.

3. Je moet het écht voelen

Anders werkt het niet. Dwangmatig positieve gedachtes denken of vrolijke dingen zeggen, helpt niet zolang er geen authentieke emotie is. Sterker nog: het werkt vaak averechts om alsof te doen. Positieve gevoelens voelen is een goede zaak, negatieve gevoelens onderdrukken niet.

Meer over liefde & seks:

Partner Content

Gesponsorde content