21 maart is niet alleen de start van de lente, het is ook de dag waarop alleenstaande ouders in de bloemetjes worden gezet. Meer dan 14% van de Belgische gezinnen zijn eenoudergezinnen. 80% daarvan bestaat uit moeders. “Al die ballen alleen in de lucht houden, is niet altijd eenvoudig. Toch zie ik vooral de voordelen”, zegt Céline Malyster. Voor haar vormde haar rol als alleenstaande moeder zelfs de inspiratie voor haar boek ‘Vrouw. Met kind.’

“Toen ik ongeveer een half jaar zwanger was, vertelde mijn toenmalige partner dat hij verliefd was op iemand anders. Hoewel onze relatie niet perfect was, voelde het als een donderslag bij heldere hemel. Daar stond ik, een jonge vrouw met een kind op komst en een relatie die op de helling stond. We probeerden de brokken nog wel even te lijmen, maar het was op. Toen ik beviel van Max trok hij in bij die andere vrouw. Ik zorgde voor ons zoontje.

Hoe de eerste maanden verliepen, herinner ik me niet goed. Ik beleefde alles in een waas.  Eigenlijk overleefde ik. Achteraf gezien zat ik echt diep: mijn zelfvertrouwen kreeg een enorme deuk. Opeens twijfelde ik aan mezelf en wie ik was, ik voelde me leeg en niets waard. En vroeg me af hoe alles verder moest. Gelukkig was er één rol die ik wél goed vervulde. Ik deed er alles aan om een goede mama te zijn voor Max. Hoe ik dat deed? Gewoon mijn instinct volgen.”

“Natuurlijk is het niet gemakkelijk om al die ballen in de lucht te houden. Maar dat is voor gezinnen met twee ouders ongetwijfeld ook zo”

“Dankzij mijn warme omgeving en mijn therapeut kroop ik stapje per stapje uit het diepe dal. Zonder die hulp redde ik het niet. Mijn familie hielp me bij de zorg voor Max en mijn therapeut leerde me dat ik terug momenten voor mezelf moest inplannen. Zo liep ik twee maanden na mijn bevalling terug een modeshow in lingerie. Ook al werkte ik voor mijn zwangerschap regelmatig als model, dit had ik nooit gedurfd zonder het duwtje van mijn therapeut. Die kleine dingen zijn heel belangrijk, ik ben haar enorm dankbaar. Ze leerde me dat het – ook als alleenstaande moeder – belangrijk is om ook tijd voor jezelf te nemen. En dat het net positief is om niet alleen aan je kind te denken, maar ook nog een carrière en dromen na te streven. Dankzij haar besloot ik in mezelf te graven.

Na een jaar hakte ik belangrijke knopen door: ik verkocht mijn huis, veranderde van job en besloot mijn leven terug in handen te nemen. Natuurlijk is het soms zoeken: als alleenstaande ouder moet ik het doen met mijn inkomen en ik moet alles heel goed plannen om al die ballen in de lucht te houden. Bovendien kan ik niet zomaar even rust nemen als ik daar zin in heb, ik kan niet zeggen: ‘schat, doe jij het nu even’, als ik weinig energie heb. Ik moet er altijd staan. Toch zijn het niet die praktische dingen die ik mis. “Ik ben heel zelfstandig, maar soms zou ik wel eens advies willen bij een belangrijke opvoedingsbeslissing of gewoon heel spontaan willen zeggen: laten we gewoon een wijntje doen.”

“Ik zie nu vooral de voordelen. Max en ik zijn een heel hecht team. Hij weet dat ik hem altijd op de eerste plaats zet, maar ook graag werk. Reizen zijn immers leuk, maar het lukt pas als je hard werkt”

Dat wil niet zeggen dat ik op zoek ga naar een partner. Ik ben ook perfect gelukkig zonder. Meer zelfs: ik zie ook veel voordelen. Net omdat ik zelf knopen moet doorhakken, kies ik heel bewust welke waarden ik Max graag meegeef. Zo weet hij heel goed wat geld waard is. Als we willen reizen of aankopen doen, moet daar hard voor gewerkt worden.”

Naast haar verschillende jobs, kwam Céline dit jaar nog met een boek. “Mijn verhaal inspireerde me om een semi-biografische roman te schrijven. In ‘Vrouw. Met Kind’ vertel ik het verhaal van Celeste, een jonge alleenstaande mama die uitzoekt wie ze is en wat belangrijk is in haar leven. Ze vindt het belangrijk om haar carrière na te streven en opnieuw de liefde te zoeken, maar voelt zich daar schuldig over. Absoluut niet nodig, en dat wil ik meegeven op deze dag van de alleenstaande ouder: het is perfect oké om meerdere rollen te vervullen en om ook nog voor jezelf te kiezen. Los van wat andere ouders of andere mensen daarover zeggen”.

‘Vrouw. Met kind.’ is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en verkrijgbaar voor € 22,99.

Meer verhalen van moeders: