Overspel heeft vele versies van de feiten. Een bedriegster, een bedrogene en een minnares geven elk hun relaas van de weg tussen gevaarlijk flirten en pure pijn.

Volgens de beroemde relatietherapeute Esther Perel gaan affaires niet over seks, maar over verlangen. Niet zozeer een verlangen naar een andere persoon, maar een verlangen naar een andere versie van onszelf, een verlangen om te ontsnappen aan de sleur van alledag, om te leven zonder handrem op. Drie lezeressen vertellen hoe dat onweerstaanbare verlangen bij hen of bij hun partner uitmondde in overspel.

De bedriegster

Lauren (43): “Net zoals ieder verliefd koppel beloofden mijn man en ik elkaar eeuwige trouw toen we zestien jaar geleden voor het altaar stonden. Ik kende de cijfers over echtscheidingen en overspel, ik wist dat passie door de jaren heen uitdooft en dat geen enkel huwelijk over rozen gaat. Maar omdat ik als tiener gezien heb hoe mijn moeder kapotging aan het overspel van mijn vader, heb ik altijd gezworen dat ik mijn man nooit zou bedriegen. Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik mijn gezin nooit zoveel pijn zou kunnen doen. En als de gelegenheid zich ooit zou voordoen, zou ik aan de verleiding weerstaan. Maar dat was buiten de charmes van mijn collega Ben gerekend…”

De bedriegster: ‘Van zodra ik eraan toegaf, nam mijn verliefdheid alles over

“We werkten al enkele jaren samen toen plots de vonk oversloeg. Daarvoor was Ben gewoon een leuke aanwezigheid op de werkvloer, iemand die ervoor zorgde dat ik ’s morgens met plezier naar kantoor vertrok. Maar het is waar wat ze zeggen, dat een affaire altijd iets vertelt over de toestand van je relatie. Het is geen toeval dat die op een zeer laag pitje stond, net op het moment dat Ben avances begon te maken. Mijn man en ik zaten op dat moment in de typische huwelijksdip die opduikt wanneer je jonge kinderen hebt, een huis aan het verbouwen bent, en allebei druk aan je carrière werkt. We kwamen er niet meer aan toe om tijd voor elkaar te maken, we leefden op routine. Ben was de juiste man op de juiste plaats, en ik bleek een veel makkelijkere prooi dan ik altijd had voorspeld. Niet dat ik geen weerstand geboden heb. Ik heb wel degelijk tegen de verleiding gevochten, maar niet zo hard als ik me had voorgenomen. Daar heb ik me uiteraard schuldig over gevoeld, verscheurd zelfs. Want van zodra ik eraan toegaf, nam mijn verliefdheid alles over en begon ik mijn hele leven in vraag te stellen. Mijn man en ik kenden elkaar al van in de middelbare school, ik had nog nooit met iemand anders gevrijd. Bij Ben ging er een nieuwe wereld voor mij open, en ik heb oprecht getwijfeld om alles op te blazen en voor hem te kiezen.”

“Tien maanden lang beleefden we een affaire zoals in de films. We hadden stiekeme seks op het werk, en ik loog tegen mijn man over yogalessen en etentjes met vriendinnen, terwijl ik eigenlijk bij Ben was. Ik was tegelijkertijd gelukkiger en wanhopiger dan ooit. Ik wilde er meermaals mee stoppen, maar ik was niet sterk genoeg. Het feit dat hij single was, maakte het nog moeilijker. Hij had geen last van schuldgevoelens en kon zich weinig voorstellen bij mijn worsteling. Merkwaardig genoeg heeft net dat ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk de kracht vond om er een einde aan te maken. Ik besefte dat Ben en ik een bepaalde verbinding misten. Mijn huwelijk was misschien niet meer zo passioneel, maar mijn man en ik hadden wel iets opgebouwd samen. Het hielp ook dat ik een jobaanbieding kreeg bij een ander bedrijf. Ik geloof dat uit elkaars buurt blijven de enige manier is om een affaire te beëindigen. Ik heb enkele maanden zwaar liefdesverdriet gehad, dat ik op mijn eentje in stilte heb verwerkt. Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan, want het heeft mij een waardevolle les geleerd, zonder dat mijn gezin het ooit heeft geweten.”

*De gebruikte namen zijn schuilnamen. Openingsbeeld: stockbeeld. 

 

Lees ook: